Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Orgaandonatie en de persoonlijke levenssfeer

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

Het aantal orgaandonoren is volgens voorlopige cijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting met 20 procent gestegen ten opzichte van 2008, zo meldde ons een trotse minister Ab Klink vorige week. Maar dat een dergelijke stijging ook heel hard nodig was, vergat hij even. In 2008 vonden veel minder transplantaties plaats dan in 2007. Er was zelfs sprake van een daling met 27 procent onder postmortale transplantaties. De huidige stijging, waarvoor eigenlijk alleen de zomermaanden van dit jaar verantwoordelijk zijn, was dan ook geen overbodige luxe. En het ernstige tekort wordt er op geen stukken na mee goedgemaakt.

Intussen blijft de minister op zijn eigen onnavolgbare wijze zijn best doen meer orgaandonoren te werven. De Nierstichting en andere gelijksoortige organisaties, waarvan Klink zich overigens meestal niets aantrekt, hebben eieren voor hun geld gekozen en bedelen nu met hem mee. Ze doen dat in plaats van zich nog langer hard te maken voor een, bewezen beter, Actief Donorregistratie systeem. Daarvoor is in de Tweede Kamer ook geen meerderheid meer te vinden, dat lijkt dus op dit moment een doodlopende weg.

Terwijl de overheid steeds dieper in ons privťleven doordringt, onze vingerafdrukken en gezichtsscans centraal opslaat, al onze telefoongesprekken laat bewaren en onze bewegingen volgt met duizenden camera's, is het ADR-systeem onbespreekbaar. Waarom is duister.

Want als er ťťn goede reden is om je eens wat intensiever te bemoeien met de persoonlijke levenssfeer van de burger zou het toch orgaandonatie moeten zijn. In een maatschappij waar men hoe langer hoe minder aan een ander denkt en zichzelf als individu op de voorgrond stelt, is het de taak van de overheid dit soort zaken te bewaken. Dat zeven miljoen volwassen Nederlanders niet de moeite nemen om zich, alle wervende acties ten spijt, zelfs maar te laten registreren, zegt genoeg

sterren Gepubliceerd: dinsdag 06-10-2009 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • nieuweniernu, Den Haag
  07-10-2009 18:20

  @Paulien Pleijter

  Jammer toch mevrouw Pleijter, dat "De Nierstichting nog steeds vindt dat een systeem van Actieve Donorregistratie de beste voorwaarden schept etc." en dat we daar in de praktijk niets van merken. Zoals gebruikelijk 'woorden woorden woorden' en geen daden. Wel voor 50.000 euro een nieuwe website laten maken. Voor deze 50.000 had ook een assertieve publiciteitsactie kunnen worden georganiseerd in de krant (tekst + foto) als: "Dit is meneer Jansen. Hij stond op de wachtlijst voor een nieuwe nier.Maar door het gebrek aan donatiebeleid van minister Klink overleefde hij de wachtlijst niet, jammer"

  Tien weken lang onverstoorbaar iedere week zo'n advertentie plaatsen en deze minister staat voor de keuze 'een vraagdekkend donatiebeleid introduceren (voorbeelden genoeg)' of 'wegwezen'

  Dat houdt geen minister lang vol.

  Dan pas doet de Nierstichting wat voor de groep die zij zegt te vertegenwoordigen. Met de wachtlijstpatienten voorop.

  Collectief "Nieuwe Nier NU"

 • Paulien Pleijter, Bussum
  07-10-2009 11:36

  De Nierstichting is inderdaad betrokken bij de campagne Nederland zegt Ja. De campagne wordt gefinancierd door het ministerie van VWS, maar is een gezamenlijk initiatief van een aantal gezondheidsfondsen, andere organisaties die betrokken zijn bij orgaandonatie en de overheid. We denken dat goede en positieve communicatie van wezenlijk belang is om te stimuleren dat meer mensen besluiten zich als donor registreren. Met dit doel voor ogen bundelen wij samen met deze organisaties en de overheid voor het eerst de krachten.

  De Nierstichting is er echter nog steeds van overtuigd dat een systeemwijziging de belangrijkste doorbraak kan betekenen in het tekort aan orgaandonoren. Met het Masterplan Orgaandonatie kwam een samenhangend pakket voorstellen tot stand met als doel het tekort aan donororganen terug te dringen; door andere wetgeving, betere procedures in ziekenhuizen, positieve en meer op de inhoud gerichte voorlichting en het wegnemen van barriŤres bij levende donatie. De Nierstichting vindt nog steeds dat een systeem van Actieve Donorregistratie de beste voorwaarden schept voor het welslagen van alle andere maatregelen die binnen het Masterplan Orgaandonatie zijn voorgesteld. De samenhang hierin is het belangrijkst. Wij zullen ons dan ook blijven hard maken voor een systeemwijziging. Tegelijkertijd geloven wij dat een goede campagne een waardevolle bijdrage kan leveren aan het vergroten en benutten van het aantal potentiŽle donoren.
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier