Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Oral-D (te lezen zoals het bedoeld is)

Door Ad Nooitgedagt 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

U weet of zou in ieder geval kunnen weten, dat een slecht gebit en slecht tandvlees, 'rotte tanden' zogezegd, oorzaak kunnen zijn van inwendige aandoeningen, onder andere infecties van de hartkleppen. En zoiets hebben we als dialyse-patiënten, waarvan hart en bloedvaten er toch al flink van langs krijgen, niet extra nodig. Sedert bijna twee jaar maakt SERENA deel uit van een wereldwijde organisatie, DIAVERUM, met meer dan 219 klinieken en zestienduizend patiënten in vijftien landen. Nederland komt op deze lijst niet voor. Mogelijk ontplooit het Hans Mak instituut vergelijkbare activiteiten als DIAVERUM?

Het doel van DIAVERUM is namelijk samenwerking in het belang van de patiënt door: uitwisseling van medische expertise, kwaliteitsborging, training en 'good practice' plus research ten aanzien van alle mogelijke aspecten rond de dialyse, de behandeling en de bevordering van de gezondheid van de patiënt. Vooral het grote aantal van duizenden patiënten maakt het mogelijk om statistisch betrouwbaar onderzoek te doen naar allerlei aspecten met betrekking tot de dialyse en dialysepatiënten.

Onlangs heb ik daarom, als één van drieduizend vrijwilligers - maar je moet knap dom zijn om zo'n verzoek te weigeren - deelgenomen aan een tandheelkundig onderzoek naar het welzijn van mijn gebit en tandvlees, aangevuld met de meting van de pH en het bufferend vermogen van mijn speeksel. Alles standaard schriftelijk vastgelegd. De verschillende deelnemende dialysecentra dienen, een jaarlang, alle optredende veranderingen in de gezondheid van de vrijwilligers - waaronder natuurlijk ook het overlijden - op voorgeschreven manier te noteren en te melden aan een centraal adres in Italië.

Hoeveel tijd het bewerken van alle gegevens en het publiceren van het hele onderzoek vervolgens zal vragen weet ik niet. Maar ik reken op een voorspoedige voortgang (in het belang van de patiënten hè!) en blijf een en ander met belangstelling volgen. Te zijner tijd krijgen we 'in begrijpelijke vorm' het verhaal aangeboden, maar ik hoop ook op een kopie van het originele stuk; kijken of ik dat snap.

Van de deelnemers werd gevraagd om naar waarheid(!) bovendien een vragenlijst in te vullen met, ogenschijnlijk, tamelijk triviale multiple choice vragen. Wat is het gemiddelde familie-inkomen(?): laag, hoog, gemiddeld? Hoe lang poets je je tanden en hoeveel maal per dag? Hoe vaak wordt je tandenborstel vernieuwd? Hoe vaak per nacht sta je op vanwege een droge mond? Hoeveel maal per dag eet en/of drink je? Heb je voldoende of bijna geen speeksel? Hoe vaak 'zie' je je tandarts? Op welke leeftijd was dat voor het eerst?

Gebruik je mondspoeling of tandfloss? Heb je een droge mond, gezichtshuid, droge ogen en lippen? Heb je ernstige dorst, beïnvloedt deze je sociale leven? En hoe is dat vóór, tijdens en nà de dialyse? Als alle genoemde gegevens eenmaal zijn verwerkt kan dat heel wat informatie opleveren. De diepere betekenis van deze vragenlijst lijkt mij redelijk duidelijk: inschatten van sociale status, diabetes, hygiënisch gedrag en dergelijke?

Na het 'technische' onderzoek heb ik die stoel met een geruststellende schouderklop kunnen verlaten. Ik wens u bij uw tandarts hetzelfde. U hoort, ooit, nog nader van me. Mogelijk zijn de resultaten ook voor u van belang. Wordt waarschijnlijk na twee jaar of langer vervolgd.

à la prochaine,

Ad
Bekijk ook de website van Nanny en Ad 

sterren Gepubliceerd: zaterdag 12-11-2011 | Nog geen reacties
Dialyses tellen

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Het nieuwe jaar gaat gestaag zijn gang; we zijn al weer begin februari. En dan zit er dus alweer ruim een twaalfde deel van het jaar weggestopt achter onze rug. Hebt u het gemerkt? Snel hè? Die kalender van mijn farmaceut, waar ik vaste klant ben met al mijn ordonnances van SERENA, kan dus ook alweer voor ruim een twaalfde weg.

Ik heb het, misschien herinnert u het zich nog, ooit wel eens gehad over een boek van Douwe Draaisma - hoogleraar psychologie te Groningen - 'Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt'. Dit verhaal van mij is dus hoogstens een voorbereiding voor onze jongere collega's, die dit nog moeten ervaren. In het kort heb ik van Draaisma begrepen dat het op een bepaalde leeftijd gedeeltelijk de 'gewoonte' wordt die je dwars zit; alles wat je beleeft vermengt zich met al die soortgelijke herinneringen, vakanties, werk en dergelijke. Het wordt één grote brij die geen mijlpalen meer oplevert; heel anders dan vroeger op school waar iedere vrij weekend, vrije woensdagmiddag en iedere vakantie wél die mijlpaal was, waardoor het jaar - helaas voor ons toen - eindeloos duurde en er pas na heel lange tijd weer iets leuks gebeurde: je verjaardag, of eindelijk die vakantie (die toen overigens nog niet zo lang was al nu; althans dat staat me niet bij).

Lees meer »

NierNieuws column:
Père Noël contre la Dialyse
 »

NierNieuws Column 'Enchanté !' We waren door onze burgemeester op woensdag 3 december  uitgenodigd voor een Repas de Noel , dus kerstdiner. Voorzichtig gezegd, redelijk op tijd, als je bedenkt dat we eigenlijk deze dag en de volgende nodig hadden voor sinterklaasgedichten en de bijbehorend inkopen.

Lees meer »

NierNieuws column:
Schaalvergroting heeft goed uitgepakt
 »

NierNieuws Column 'Enchanté !' Sedert een aantal jaren maakt SERENA deel uit van een wereldwijde organisatie: DIAVERUM, aanwezig in achttien landen, waaronder voor zover ik weet niet Nederland. Men biedt 'revitaliserende' - oppeppende - vakantiereizen aan. Maar dat is meer een 'toetje'. Ons centrum is vooral lid geworden vanwege de grotere mogelijkheden voor samenwerking, gezamenlijke inkoop en ook gezamenlijk onderzoek in het belang van de dialysecliënten.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier