Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Opnamestop verpleegafdeling nefrologie Arnhems ziekenhuis

Door Redactie NierNieuws 

De verpleegafdeling Nefrologie van ziekenhuis Rijnstate in Arnhem heeft tijdelijk een opnamestop ingesteld. Aanleiding is de vondst van de ziekenhuisbacterie VRE bij vier nierpatiënten. De bacterie kan bij mensen met een verminderde weerstand een infectie veroorzaken. 

Vancomycine Resistente Enterokok (VRE) is een bacterie in de darmen die ongevoelig is voor behandeling met antibiotica. De bacterie verspreidt zich via direct contact (voornamelijk via de handen). De VRE-bacterie is niet gevaarlijk voor gezonde mensen, maar kan bij mensen met een verminderde weerstand een infectie veroorzaken. 

Gedurende de opnamestop wordt de afdeling grondig gereinigd en gedesinfecteerd. Patiënten die momenteel op de afdeling liggen, worden in isolatie verpleegd. Er zijn kweken gezet om te testen op de bacterie. Mensen die de afgelopen tijd in contact zijn geweest met de vier besmette patiënten en inmiddels thuis of elders zijn, krijgen een brief met het verzoek zich te laten onderzoeken.

De verpleegafdeling Nefrologie blijft voor bezoek gewoon toegankelijk. Daar waar nodig, wordt er wel gewezen op extra hygiënemaatregelen. 

sterren Gepubliceerd: donderdag 29-12-2016 | Nog geen reacties
Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet.

ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Het verhaal geeft de impact weer van een volhardende burger die achter allerlei schermen vele touwtjes in handen had en wiens strakke regie uiteindelijk leidde tot een wetswijzing.

Menno Loos en Ed van Eeden, Dat bepaal je zelf Ė Tien jaar strijden voor een nieuwe Donorwet. Uitgeverij LoosBD, 356 pp, hardcover, prijs Ä 25.

Bestellen kan via deze link https://datbepaaljezelf.nl/

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »

Huisdieren mogelijk bron van hepatitis E »

Huisdieren zijn veel vaker dan gedacht besmet (geweest) met het virus dat hepatitis E veroorzaakt, en zouden daarmee wel eens een bron van besmetting voor mensen kunnen zijn. Dit is voor gezonde mensen over het algemeen niet gevaarlijk, maar kan dat wel zijn voor mensen die een verminderde afweer hebben, bijvoorbeeld getransplanteerden. Vrij veel mensen hebben op enig moment in hun leven een infectie met het hepatitis E-virus, meestal niet ernstig.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier