Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Oplossing voor handpijn dialysepatiŽnten

Door Jeroen van Setten 

Foto: Arnoud van Voorst

DialysepatiŽnten kunnen vaak niet slapen van de pijn in hun dialysehand die ontstaat door een verminderde doorbloeding. Maar tot nu toe kan daar weinig aan gedaan worden. Frank van Hoek, die onderzoek deed bij MŠxima Medisch Centrum in Veldhoven, heeft nu een effectieve operatie ontwikkeld om dialysepatiŽnten snel van hun pijn af te helpen. Een dag na de operatie kunnen patiŽnten weer probleemloos dialyseren.

Na een aantal jaren dialyseren krijgen veel patiŽnten doorbloedingsstoornissen van hun 'dialyse-arm'. Dat is bekend, maar dat meer dan driekwart van de dialysepatiŽnten last heeft van pijn en kou in de dialysehand, was zelfs voor de onderzoekers een verrassing. In Nederland zijn meer dan 5.000 patiŽnten dialyse-afhankelijk. Het is onduidelijk waarom een deel van deze patiŽnten pijn in de dialysehand ontwikkelt. Uit een enquÍte bij 120 patiŽnten bleek dat minimaal 75 procent last van verminderde handdoorbloeding had.

PatiŽnten met pijn werden geopereerd door Ďbandingí. Bij deze simpele operatie wordt een klein bandje rondom de dialyseshunt gepositioneerd en aangetrokken. Dat aantrekken gebeurde voorheen op de gok en met weinig succes. Bij te hard aantrekken ging de shunt dicht zitten en kon de patiŽnt niet meer dialyseren. Te weinig aantrekken betekende dat er niets gebeurde en de pijn bleef. De onderzoekers hebben nu ontdekt, dat de mate van aantrekken heel nauwkeurig kon worden gestuurd door het gelijktijdig meten van de vingerbloeddruk alsook van de hoeveelheid bloed door de shunt ('flow'). Deze techniek is bij 17 pijnpatiŽnten voor het eerst succesvol toegepast. De resultaten zijn al op diverse congressen gepresenteerd.

Vaatchirurg dr. Marc Scheltinga van het MŠxima Medisch Centrum in Veldhoven ziet regelmatig dialysepatiŽnten die niet kunnen slapen van de handpijn. 'Vroeger konden we niet zoveel voor deze patiŽnten doen. Maar door deze nieuwe techniek zijn ze nu allemaal pijnvrij en konden daags na de operatie gewoon weer probleemloos bloedspoelen.'

sterren Gepubliceerd: donderdag 03-06-2010 | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier