Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Opleiding thuisdialyse ook in Alkmaar aangeboden

Door Merel Dercksen 

De opleiding voor thuishemodialyse is voortaan ook in Alkmaar te volgen. Het Medisch Centrum Alkmaar biedt de opleiding aan voor patiŽnten uit de regio, in samenwerking met Dianet.

NierpatiŽnten die thuis dialyseren, doen dat meestal langer of vaker dan in een centrum. Hierdoor voelen zij zich beter, zijn ze aan minder (dieet)beperkingen gebonden en gebruiken ze minder medicijnen. Ook hebben ze niet drie keer per week de reistijd naar en van het dialysecentrum. PatiŽnten die de opleiding willen volgen om thuis te kunnen dialyseren, moeten daarvoor meestal twee tot drie maanden naar het opleidingscentrum van Dianet in Utrecht. Dat maakt de belasting groot voor patiŽnten die daar ver vandaan wonen.

NierpatiŽnten in Noord-Holland kunnen sinds kort het grootste deel van de opleiding (tien weken) in het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) volgen. Alleen voor de laatste twee weken hoeven ze dan nog naar Dianet toe. Het ziekenhuis hoopt dat de drempel om met thuisdialyse te starten hierdoor lager wordt.

PatiŽnten van alle ziekenhuizen uit de regio kunnen meeprofiteren van de opleiding bij het MCA. Want ook hemodialysepatiŽnten uit het Geminiziekenhuis, Waterlandziekenhuis, Westfriesgasthuis en het Rode Kruis ziekenhuis kunnen terecht bij het MCA. Zij blijven gewoon onder controle bij hun eigen specialist in hun eigen ziekenhuis.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 27-07-2010 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier