Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Opereren niet altijd nodig bij EPS'

Door Merel Dercksen 

Encapsulerende peritoneale sclerose is een ernstige complicatie van buikdialyse, die steeds vaker voor lijkt te komen. De behandeling neigt steeds meer naar opereren. Maar volgens Londense onderzoekers is er een beperkte groep bij wie de symptomen vanzelf verminderen, als ze maar goed gevoed worden.

Encapsulerende peritoneale sclerose (EPS) gaat uit van het buikvlies, dat als membraan fungeert bij buikdialyse. Maar het tast veel meer aan in de buik, en kan voor ernstige darmproblemen zorgen. Behalve dat ze last van buikpijn, misselijkheid en obstipatie krijgen, verliezen patiënten vaak hun eetlust en raken ze ondervoed.

In vier jaar tijd werd de diagnose EPS bij vijftien patiënten gesteld in het Hammersmith Hospital in Londen. Van hen waren er twaalf ondervoed, het overgrote deel had in de zes maanden voor de diagnose ook meer dan 10% van zijn lichaamsgewicht verloren. De meeste patiënten hadden veel last van de maag-darmsymptomen. Dit, in combinatie met de ondervoeding, maakte dat twaalf van de vijftien een aantal maanden per infuus gevoed moesten worden.

Een derde van de patiënten overleed binnen een jaar na de diagnose. Voor EPS is dat nog relatief weinig: de sterfte ligt gemiddeld boven de 50%. Bij de overlevers zagen de onderzoekers de bloedeiwitten die afwijkend zijn bij een ontstekingsproces, in de loop van twee jaar normaliseren. Ook kregen deze patiënten langzaamaan minder last van symptomen, en wonnen ze weer gewicht terug.

Recent zijn er voor het eerst richtlijnen opgesteld voor de behandeling van EPS. Daarin is een belangrijkere plaats voor chirurgie opgenomen. Deze Londense patiënten waren niet geopereerd, maar conservatief behandeld. Ondanks dat het erg lang duurde, herstelde een aanzienlijk deel ten minste gedeeltelijk. Bij sommige patiënten met EPS leidt een conservatieve behandeling, met stevige voedingsondersteuning, tot een verbetering in de voedingsstatus en vermindering van symptomen, concluderen de onderzoekers dan ook. Welke patiënten dit zijn, blijkt hier niet uit.

sterren Gepubliceerd: maandag 04-11-2013
Bron: Peritoneal Dialysis International | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »


'Opereren niet altijd nodig bij EPS'

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier