Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Operatierobot maakt transplantatie bij obesitas mogelijk

Door Merel Dercksen 

Da Vinci Robot. Foto: Brown University

Een Da Vinci robot

Chirurgen van de University of Illinois in Chicago hebben laten weten dat ze de eerste geslaagde niertransplantatie bij een veel te zware patiŽnt hebben uitgevoerd, waarbij ze gebruik maakten van de Da Vinci operatierobot. Die verkleint de kans op complicaties.

Ook voor nierpatiŽnten met morbide obesitas, een Body Mass Index van meer dan 40, is de levensverwachting met een nieuwe nier beter dan wanneer zij blijven dialyseren. Maar meestal worden ze geweigerd voor transplantatie. Een van de redenen is hun verhoogde risico op complicaties als gevolg van de operatie. De wond die gemaakt wordt is groter, en daardoor is er ook meer risico op infectie.

Een laparoscopische operatie biedt niet altijd genoeg bewegingsmogelijkheden voor de chirurg en maakt gebruik van camera's die tweedimensionale beelden geven, waardoor een ingewikkelde ingreep als een niertransplantatie bij veel te dikke patiŽnten niet mogelijk is. De chirurgen in Chicago schrijven dat zij bij een 29-jarige patiŽnte met een BMI van 41 succesvol gebruik hebben gemaakt van de operatierobot Da Vinci. Daarmee kunnen ze beter manoeuvreren en hebben ze driedimensionaal beeld. Zo konden ze deze patiŽnte transplanteren met een laparoscopische operatie, die weinig wonden achterlaat. De nier deed het meteen, en er traden geen complicaties op.

Veel centra weigeren patiŽnten die veel te zwaar zijn voor transplantatie, maar, zegt chirurg dr. Enrico Benedetti, 'het grootste deel van de patiŽnten die een niertransplantatie nodig hebben is te zwaar. Deze procedure geeft minder infecties dan een traditionele operatie en een verbeterde overleving dan blijven dialyseren.'

Inmiddels hebben zes andere patiŽnten dezelfde ingreep ondergaan. Met enige regelmaat komen obese patiŽnten die bij een ander centrum zijn afgewezen naar Chicago. 'Obesitas verhoogt het risico op wondinfectie, en verlaagt daarmee de overlevingskansen. Maar wij weten dat de voordelen bij deze patiŽntgroep tegen de nadelen opwegen,' stelt een andere chirurg.

Uiteraard zijn de operatierisico's nog kleiner, en de prognose van de nieuwe nier nog beter, wanneer een morbide obese patiŽnt afvalt.

sterren Gepubliceerd: woensdag 23-06-2010
Bron: American Journal of Transplantation | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier