Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Operatie bij hoge bloeddruk nu ook in Nederland

Door Jeroen van Setten 

Het UMC Utrecht heeft de primeur voor Nederland met een operatie bij onbehandelbare hoge bloeddruk. De ingreep werd uitgevoerd door een radioloog in samenwerking met een nefroloog en een cardioloog.

De in Amerika bedachte methode komt erop neer dat met een katheter die vanuit een dijbeenslagader wordt opgevoerd tot in de nierslagader, bepaalde zenuwuiteinden als het ware worden weggebrand door radiofrequente golven. Daarmee wordt de verbinding tussen nier en hersenen onderbroken met de beoogde bloeddrukdaling tot gevolg.

In eerste instantie komen alleen patiŽnten met een moeilijk behandelbare hoge bloeddruk in aanmerking voor deze ingreep. Dat zijn patiŽnten waar de bloeddruk met een bovendruk van 160 mmHg of hoger, ook met gebruik van drie soorten medicijnen, niet onder controle te krijgen valt.

Soms hebben dergelijke patiŽnten ook al een gestoorde nierfunctie. In het kader van een project gefinancierd door een Innovatie Beurs van de Nierstichting, willen de Utrechters onderzoeken waarom de techniek zo goed lijkt te werken.

sterren Gepubliceerd: woensdag 28-07-2010 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Lidy k
    15-10-2010 19:49

    Ik zou verschrikkelijk graag door operatie van te hoge bloeddruk afwillen. Gebruik nu een jaar meerdere medicijnen en blijft hoog. Mijn hele leven geen medicijnen geslikt en vorig jaar ineens hele hoge bloedduk (250/130) ontdekt.Geen oorzaak gevonden. Nooit meer zo goed gevoeld als voor medicijngebruik (moe, hoesten, benauwd) Met internist besproken, hij heeft er nog nooit van gehoord!!Kan ik mij hiervoor aanmelden?
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier