Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Open dag dialysecentrum Orbis MC Sittard-Geleen

Door Merel Dercksen 

Wanneer: zondag 03-10-2010

De dialyseafdeling van het Orbis Medisch Centrum in Sittard-Geleen is kort geleden voorzien van de meest moderne dialyseapparatuur. Ter gelegenheid daarvan organiseert de afdeling een Open Dag op zondag 3 oktober 2010.

De eerste dialyse in Sittard vond ruim 40 jaar geleden plaats, in het voormalig ziekenhuis 'De Goddelijke Voorzienigheid'. Tegenwoordig dialyseren er ongeveer 85 patiŽnten in Orbis Medisch Centrum in Sittard-Geleen.

Tijdens de Open Dag Dialyse ontvangt het centrum de bezoekers op drie verschillende tijdstippen. Het programma voor deze drie bijeenkomsten is gelijk:

  • Ontvangst in het Vergadercentrum op de Zorgboulevard;
  • presentaties rondom het thema 'Dialyse, opboksen tegen een nierziekte' door nefroloog Gaico Verseput en bokser Arnold Vanderlyde;
  • rondleiding op de afdeling Dialyse.

De NierpatiŽntenvereniging Maasland is ook aanwezig.

Belangstellenden kunnen zich tot 16 augustus inschrijven voor een van onderstaande tijdstippen:

  • Van 09.30 - 12.00 uur, in aanwezigheid van burgemeester J. Cox van de Gemeente Sittard-Geleen;
  • van 13.00 - 15.00 uur;
  • van 16.00 - 18.00 uur.

Vermeld op welk tijdstip u wilt komen, en met hoeveel personen. Aanmelden kan ook per telefoon: 088 - 4597935.

Open dag Afdeling Dialyse Orbis Medisch Centrum: zondag 3 oktober 2010

Locatie: Orbis MC, Sittard-Geleen

sterren Gepubliceerd: vrijdag 25-06-2010
Bron: Orbis MC | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier