Oostenrijker nieuwe voorzitter Europese transplantatie-organisatie
Door Redactie NierNieuws
De Oostenrijkse chirurg Stefan Schneeberger wordt de nieuwe voorzitter van de European Society for Organ Transplantation (ESOT). Volgende week, tijdens het jaarlijkse congres van de organisatie, vindt de functieoverdracht plaats.
ESOT is een koepelorganisatie die verschillende secties en commissies verenigt. Die houden zich op hun beurt bijvoorbeeld bezig met opleiding, maar ook specifieke organen kennen hun eigen sectie. Het voorzitterschap wordt toegekend voor een periode van twee jaar.
Schneeberger (44) zal de jongste voorzitter in de geschiedenis van de organisatie zijn, sinds 1982. Op dit moment is hij hoofd transplantatiechirurgie in het universiteitsziekenhuis in Innsbruck. Naast ontwikkelingen in het (digitale) onderwijsaanbod van ESOT, zal de kersverse voorzitter zich bezighouden met het aanhalen van de banden met Aziatische landen.
Gepubliceerd: woensdag 13-09-2017
Bron: Medizinische Universität Innsbruck | Nog geen reacties
Moeilijk transplantabel? Nieuwe opties in zicht
Een klein deel van de nierpatiënten is hoog geïmmuniseerd. Dat betekent veel antistoffen in het bloed en daarmee nauwelijks kans op een transplantatie. Dialyse is dan vaak de enige optie. Maar… er is een computerprogramma ontwikkeld, dat mogelijk uitkomst biedt. Het is gebaseerd op het bestaande cross-overprogramma en er zijn extra opties ingebouwd voor het vinden van een (bijna) passende match met nierpatiënten met veel antistoffen.
Op dit moment wordt dit systeem alleen voor patiënten van het Erasmus MC ingezet. Erasmus MC is in gesprek met de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) om het programma, Computerised Integration of Alternative kidney Transplantation (CIAT), landelijk in te zetten. Meer weten? Lees de nieuwste Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. U kunt het blad lezen door een gratis proefnummer aan te vragen, een abonnement te nemen of lid te worden van de NVN. Bij leden en abonnees ligt het nieuwe exemplaar op donderdag 15 oktober op de mat.
Huisdieren mogelijk bron van hepatitis E »
Huisdieren zijn veel vaker dan gedacht besmet (geweest) met het virus dat hepatitis E veroorzaakt, en zouden daarmee wel eens een bron van besmetting voor mensen kunnen zijn. Dit is voor gezonde mensen over het algemeen niet gevaarlijk, maar kan dat wel zijn voor mensen die een verminderde afweer hebben, bijvoorbeeld getransplanteerden. Vrij veel mensen hebben op enig moment in hun leven een infectie met het hepatitis E-virus, meestal niet ernstig.
Kunnen ouderen met minder medicatie toe? »
Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.
Reacties
Reageer op dit artikel