Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Oorzaak slecht reageren op EPO nog niet helder

Door Merel Dercksen 

Volgens Spaanse onderzoekers reageren nierpatiënten beter op EPO en aanverwante middelen als ze dikker zijn. Volgens Australische wetenschappers is er juist een verband met alkalisch fosfatase in het bloed.

Mensen met ernstige nierproblemen hebben meestal bloedarmoede. Daarnaast gebeurt het regelmatig dat zij slecht reageren op middelen die de aanmaak van rode bloedlichaampjes moeten bevorderen, erythropoëse stimulerende middelen (ESA's), waar EPO een voorbeeld van is. Onderzoekers in Australië hebben de resultaten van de HERO studie (Handling Erythropoietin Resistance with Oxpentifylline) onder de loep genomen om te achterhalen welke factoren samengaan met slecht reageren op ESA's, en of daar een mogelijke oorzaak tussen zit.

In hun evaluatie hebben ze 53 patiënten betrokken, op een na allemaal dialysepatiënt, die om een niet bekende reden niet goed op ESA's reageren. Ze hebben deze patiënten ingedeeld in drie groepen aan de hand van hun ESA-weerstand: hoe hoger de weerstand, hoe meer patiënten nodig hebben per kilogram lichaamsgewicht om een gewenst Hb te bereiken.

Bij elke patiënt hebben ze meerdere factoren in kaart gebracht, zoals ijzerwaarden, leverenzymen, leeftijd of bijschildklierhormoon. Maar het enige dat enig verband lijkt te houden met de ESA-weerstand in deze studie, is de hoeveelheid alkalisch fosfatase in het bloed. Volgens de onderzoekers is het verband 'zwak maar significant': meer alkalisch fosfatase gaat samen met een slechtere werking van ESA's.

Dit was een kleine studie, en niet alle mogelijk relevante factoren zijn meegenomen. Zo hebben de onderzoekers bijvoorbeeld niet gekeken naar het volledige botmetabolisme. Uit een Spaanse studie is bovendien eerder gekomen dat de ESA-weerstand af zou hangen van de hoeveelheid lichaamsvet van de patiënt, een heel andere invalshoek.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 22-08-2015
Bron: Canadian Journal of Kidney Health and Disease | Nog geen reacties
Hogere sterfte niertransplantatiepatiŽnten die maagzuurremmers gebruiken

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Rianne Douwes en nefroloog Stephan Bakker van het UMCG over hun onderzoek naar het verband tussen het gebruik van maagzuurremmers en sterfte na niertransplantatie.

Rianne heeft geneeskunde gestudeerd aan de universiteit van Groningen. Tijdens haar studie was ze lid van het Prometheus-Nierteam, waardoor haar interesse in wetenschappelijk onderzoek en transplantatiegeneeskunde groeide. Haar laatste coschap heeft ze gedaan op de afdeling maag-, darm- en leverziekten. Sinds ruim drie jaar werkt zij als arts-onderzoeker voor de TransplantLines studie; een grootschalig onderzoek, langlopend onder in het UMCG getransplanteerde patiŽnten, onder leiding van prof. dr. Bakker. Passend bij haar interesse in de transplantatiegeneeskunde, alsmede het maagdarmstelsel, doet zij nu onderzoek naar het gebruik van maagzuurremmers bij patiŽnten met een niertransplantatie.

Lees meer »

Verfijndere behandeling ANCA-vasculitis stap dichterbij »

Van de Late Breaking Clinical Trials die tijdens het ERA-EDTA congres gepresenteerd zijn, hebben er twee betrekking op ANCA-vasculitis. Zowel met betrekking tot het terugdringen van een actieve aanval, als het voorkomen van een terugval is in Cambridge medicijnonderzoek gedaan dat een stap in de richting zet van meer op de patiënt afgestemde behandeling. Late Breaking Clinical Trials (LBCTs) zijn, zoals de naam al zegt, klinische studies, dus uitgevoerd onder patiënten.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »


Oorzaak slecht reageren op EPO nog niet helder

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier