Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Oorzaak en mogelijke remedie cystenieren ontdekt

Door Jeroen van Setten 

Stowers Institute for Medical ResearchOnderzoekers hebben de mogelijke reden van de vorming van cysten in de nieren bij een van de meest voorkomende erfelijke nieraandoeningen, cystenieren oftewel PKD, ontdekt. Ze denken daarmee ook de sleutel te hebben gevonden voor een mogelijke behandeling.

De onderzoekers van het Stowers Institute for Medical Research in Kansas in de VS, publiceerden in Nature Medicine Online. Ze toonden aan dat een eiwit, waarvan bekend is dat het een rol speelt bij ontstekingen, een gen verstoort waardoor mutaties optreden die leiden tot het vormen van cysten.

'Wij geloven dat deze interactie een belangrijke rol speelt bij de verandering van een normale ontwikkeling van de tubuli in een cyste,' zegt de senior onderzoeker Xiaogang Li van het Rong Li laboratorium.

Aangezien het eiwit, TNF-alpha, reageert op het geneesmiddel etanercept, verhindert dit medicijn ook de vorming van cysten. Zo bleek uit onderzoek bij muizen met ADPKD (autosomaal dominante polycystische nierziekte). Etanercept wordt gebruikt bij onder meer artritis.

Op dit moment is geen behandeling bekend die de vorming van de cysten stopt of zelfs maar vertraagt. Dialyse en transplantatie zijn de enige behandelmethoden. Vaak samen met het verwijderen van door cysten groot geworden nieren.

sterren Gepubliceerd: woensdag 18-06-2008
Bron: Nature | Nog geen reacties
Kinderen met cystenieren hebben vaak hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk blijkt vaak voor te komen bij kinderen met cystenieren, zowel overdag als 's nachts. Ook bij kinderen die verder geen klachten hebben. Wel lijkt er een verband tussen hoe snel de cysten zich op de kinderleeftijd ontwikkelen en het risico op te hoge bloeddruk.

Cystenieren, specifiek ADPKD, is de meest voorkomende erfelijke nierziekte. Meestal geeft deze aandoening pas klachten als patiënten volwassen zijn. Maar soms treden er op kinder- of tienerleeftijd al symptomen op, zoals een hoge bloeddruk. Hoe vaak dat voorkomt is nog maar beperkt vastgelegd, omdat veel ouders die de aandoening zelf hebben, hun kinderen niet laten testen zolang die geen klachten hebben. De kinderen hoeven dan ook niet op te groeien in de wetenschap dat ze een ziekte hebben waar op dat moment niets aan te doen is.

Andere ouders laten hun kinderen juist wel testen, zodat ze er op tijd bij kunnen zijn als het kind klachten begint te krijgen. Van deze kinderen zijn dan vaak ook wel bloeddrukgegevens bekend. Een internationaal team onderzoekers heeft in 22 voornamelijk Europese behandelcentra gegevens verzameld van kinderen bij wie bevestigd was dat ze ADPKD hadden.

Lees meer »

Onderzoeksdeelnemers met cystenieren vooraf indelen voor meer effect »

Amerikaanse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om patiënten met erfelijke cystenieren in te delen naar ernst, op basis van beeldvormend onderzoek. Ze hebben deze methode getest op een groep patiënten uit een ander onderzoek. De indeling blijkt het mogelijk te maken die patiënten te selecteren bij wie de aandoening het snelst verergert, en bij wie daardoor ook het grootste effect van de onderzochte ingreep te zien is.

Lees meer »

Grotere kans op trombose bij verwijderen cystenieren tijdens transplantatie »

Met het oog op afstoting kan het geen kwaad in dezelfde operatie cystenieren te verwijderen en een donornier te plaatsen, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. Wel is er een hoger risico op trombose in de niervaten. Bij patiënten met polycysteuze nierziekte (Polycystic Kidney Disease - PCKD of ook wel PKD) ontstaan cysten (vochtblazen) in de nieren, die daardoor steeds slechter gaan functioneren. De ziekte is erfelijk.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier