Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Oorlog SyriŽ dwingt vluchtelingen tot verkoop nier

Door Merel Dercksen 

Syrische vluchtelingen zitten in Libanon in acute geldnood. Daardoor staan ze bijna te dringen om een nier te verkopen aan de deels zeer rijke autochtone bevolking en invliegende buitenlanders, schrijft Der Spiegel.

Het grootste Duitse weekblad sprak met iemand die levende donoren werft voor een groep orgaanhandelaren in Libanon. Die zegt dat nu zoveel vluchtelingen bereid zijn hun nier te verkopen om aan geld te komen, dat de prijs voor een nier op de zwarte markt al aan het dalen is. Op dit moment zou er ongeveer 7.000 dollar voor betaald worden. Klanten, die volgens de tussenpersoon uit de regio komen, maar ook uit Europa en de Verenigde Staten, betalen tussen de 12.000 en 15.000 dollar voor hun nieuwe nier.

Volgens dr. Luc Noel, specialist transplantaties bij de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, biedt Libanon de ideale omstandigheden voor een bloeiende handel in organen. Er zijn zowel veel zeer arme mensen, de vluchtelingen, als zeer rijke. Het land zelf is niet in oorlog en in principe bereikbaar, maar de regering oefent weinig controle uit op netwerken van orgaanhandelaren. Daardoor kunnen illegale klinieken hun gang gaan, zegt de informant van Der Spiegel. Naar eigen zeggen heeft zijn organisatie het afgelopen jaar ongeveer 150 nieren aan kapitaalkrachtige afnemers verkocht.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 12-11-2013
Bron: Der Spiegel | Nog geen reacties
Inspirerende dag over therapietrouw

Wat een inspirerende dag hebben de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland georganiseerd, zoals elk jaar onder de noemer 'Samen Sterk'. Zorgverleners en onderzoekers hebben gesproken over hoe belangrijk therapietrouw is en hoe het gestimuleerd kan worden. Het grootste deel van het publiek bestond uit mensen met chronische nierproblemen of die een niertransplantatie hebben ondergaan.

Op deze dag is gekozen voor het onderwerp 'therapietrouw', omdat 50-75% van de patiënten, ongeveer zes maanden na de start van de behandeling, in meer of mindere mate therapieontrouw is. Deze cijfers zijn zorgelijk, want door therapieontrouw is het effect van de behandeling niet optimaal en de gevolgen kunnen ernstig zijn. Uit onderzoek is gebleken dat er verschillende redenen voor therapieontrouw zijn:

Lees meer »

Overweldigende opbrengst benefietavond »

De derde benefietavond van de FortaFoundation heeft het overweldigende bedrag van € 270.240 opgebracht. Dit wordt verdeeld over drie goede doelen: de Liedjesfabriek, stichting Vlinderkind en het onderzoek van nefroloog dr. Rutger Maas uit het Radboudumc. De sfeer in de Vasim in Nijmegen werd direct bij binnenkomst al neergezet door medewerkers van de Liedjesfabriek die met hun mobiele studio naar binnen waren gereden en live muziek stonden te maken.

Lees meer »

Benefiet voor Nefrotisch Syndroom: win kaarten! »

Op maandag 18 november vindt in Nijmegen voor de tweede keer een grootse benefietavond plaats waarbij een van de goede doelen het onderzoek van dr. Rutger Maas (Radboudumc) naar nefrotisch syndroom is. NierNieuws heeft twee kaarten weg te geven voor deze spectaculaire avond; wint u die? Wie er op een andere manier aan bij wil dragen kan zich nog opgeven als vrijwilliger.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier