Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Oorlog SyriŽ dwingt vluchtelingen tot verkoop nier

Door Merel Dercksen 

Syrische vluchtelingen zitten in Libanon in acute geldnood. Daardoor staan ze bijna te dringen om een nier te verkopen aan de deels zeer rijke autochtone bevolking en invliegende buitenlanders, schrijft Der Spiegel.

Het grootste Duitse weekblad sprak met iemand die levende donoren werft voor een groep orgaanhandelaren in Libanon. Die zegt dat nu zoveel vluchtelingen bereid zijn hun nier te verkopen om aan geld te komen, dat de prijs voor een nier op de zwarte markt al aan het dalen is. Op dit moment zou er ongeveer 7.000 dollar voor betaald worden. Klanten, die volgens de tussenpersoon uit de regio komen, maar ook uit Europa en de Verenigde Staten, betalen tussen de 12.000 en 15.000 dollar voor hun nieuwe nier.

Volgens dr. Luc Noel, specialist transplantaties bij de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, biedt Libanon de ideale omstandigheden voor een bloeiende handel in organen. Er zijn zowel veel zeer arme mensen, de vluchtelingen, als zeer rijke. Het land zelf is niet in oorlog en in principe bereikbaar, maar de regering oefent weinig controle uit op netwerken van orgaanhandelaren. Daardoor kunnen illegale klinieken hun gang gaan, zegt de informant van Der Spiegel. Naar eigen zeggen heeft zijn organisatie het afgelopen jaar ongeveer 150 nieren aan kapitaalkrachtige afnemers verkocht.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 12-11-2013
Bron: Der Spiegel | Nog geen reacties
Overweldigende opbrengst benefietavond

De derde benefietavond van de FortaFoundation heeft het overweldigende bedrag van € 270.240 opgebracht. Dit wordt verdeeld over drie goede doelen: de Liedjesfabriek, stichting Vlinderkind en het onderzoek van nefroloog dr. Rutger Maas uit het Radboudumc.

De sfeer in de Vasim in Nijmegen werd direct bij binnenkomst al neergezet door medewerkers van de Liedjesfabriek die met hun mobiele studio naar binnen waren gereden en live muziek stonden te maken. Achter hen de zaal met tientallen tafels en een leger vrijwilligers dat stond te popelen de gasten te begeleiden en te bedienen.

Ron Brandsteder, gastheer op het podium, moest helaas beginnen met de vervelende mededeling dat Manuëla Kemp verstek moest laten gaan als gevolg van een struikelpartij. Gelukkig waren daar Monique en Suzanne Klemann voor de reddende assistentie en om te zingen natuurlijk. De gasten werden vervolgens getrakteerd op een avond vol lekker eten, strakke bediening en een keur aan optredens van topartiesten. Voor ieder wat wils: Dries Roelvink, een smartlappenkoor, Ellen ten Damme...

Lees meer »

Benefiet voor Nefrotisch Syndroom: win kaarten! »

Op maandag 18 november vindt in Nijmegen voor de tweede keer een grootse benefietavond plaats waarbij een van de goede doelen het onderzoek van dr. Rutger Maas (Radboudumc) naar nefrotisch syndroom is. NierNieuws heeft twee kaarten weg te geven voor deze spectaculaire avond; wint u die? Wie er op een andere manier aan bij wil dragen kan zich nog opgeven als vrijwilliger.

Lees meer »

Tien waardevolle tips om de hitte te overleven »

Het is heet, en dat blijft het deze week. Daarom opnieuw: tien tips om de hitte te overleven, door ons samengesteld in samenwerking met de nefrologie-afdeling van het Meander MC in Amersfoort. En daarbij besteden we natuurlijk speciaal aandacht aan nierpatiënten. DOEN: meer drinken. Ook met een vochtbeperking of als dialysepatiënt kun je bij deze hoge temperaturen wat meer hebben. Denk aan 250 ml (twee kleine glaasjes) per dag.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier