Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Ook in Rusland stelt speciaal dieet dialyse uit

Door Gerard Kok 

Russische nierpatiënten in de pre-dialysefase krijgen standaard een eiwitbeperkt dieet voorgeschreven, met als doel de dialyse uit te stellen. Uit recent onderzoek blijkt dat de nierfunctie van deze patiënten minder hard achteruit gaat als het dieet wordt aangevuld met aminozuren.

De uitkomst ligt in de lijn der verwachting; uit andere onderzoeken (zoals bijvoorbeeld Streng eiwitarm dieet met supplementen stelt dialyse uit) komen vergelijkbare resultaten. Het idee achter een eiwitbeperkt dieet is als volgt: door minder eiwitten in te nemen ontstaan er ook minder afvalstoffen, zoals ureum, bij de afbraak van die eiwitten. Maar eiwitten zijn ook een belangrijke bouwsteen voor het lichaam, dus een tekort is ook niet goed. Men vermoedt dat een eiwitbeperkt dieet aangevuld met essentiële aminozuren en keto-analogen de aanmaak van ureum ook voldoende tegengaat.

In het Russische onderzoek kregen 96 pre-dialysepatiënten een eiwitbeperkt dieet plus aminozuren, en zij werden vergeleken met een vergelijkbare groep van 96 andere pre-dialysepatiënten, die alleen een eiwitbeperkt dieet volgden. De patiënten waren geselecteerd uit de meer dan 6000 nierpatiënten uit Sint Petersburg. De nierfunctie van alle deelnemers werd tien maal gemeten, en aan het eind bleek de nierfunctie van de groep die dieet en aminozuren kreeg, minder hard achteruit te zijn gegaan.

De uitkomst van dit onderzoek is dus wellicht niet erg verrassend, maar toch wel nuttig. In een tijd waarin weinig onderzoeken worden herhaald, en waarbij een groot gedeelte van deze herhaalonderzoeken er niet in slaagt de uitkomst van het eerdere onderzoek te reproduceren, is het prettig dat sommige uitkomsten toch bevestigd worden.

sterren Gepubliceerd: donderdag 21-07-2016
Bron: BMC Nephrology | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »


Ook in Rusland stelt speciaal dieet dialyse uit

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier