Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Ook in Nederland nier verwijderd via de navel

Door Jeroen van Setten 

Twee jaar nadat het in Amerika voor het eerst werd gedaan en een jaar na de introductie in Europa, is nu ook in Nederland een nier uitgenomen via een enkel klein sneetje van 2 centimeter vlak naast de navel.

De eerste 'single port nefrectomie' in ons land werd uitgevoerd door de uroloog Harrie Beerlage van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Normaal zijn voor een dergelijke operatie drie tot vijf sneetjes in de buik nodig. De operatie duurde ongeveer drie uur en het herstel van de patiŽnt na de ingreep was heel voorspoedig.

Dr. Beerlage is voorzitter van de SWEN (de stichting ter bevordering van de minimaal invasieve urologie) en heeft, om deze techniek te kunnen toepassen, uitgebreide trainingen gevolgd in onder meer Leipzig en Parijs. Een laparoscopische nierverwijdering op deze manier is veel lastiger om uit te voeren. Maar het grote voordeel voor de patiŽnt is dat er na enige tijd vrijwel geen litteken meer te zien is, omdat dat zich in de rand van de navel bevindt.

Het is niet zo dat alle nieroperaties op deze manier gedaan kunnen worden, maar het ziekenhuis gaat de nieuwe operatietechniek als keuze aan de patiŽnt voorleggen als dat wel het geval is.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 17-07-2010 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier