Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Onze Lieve Vrouwe Gasthuis heeft eigen niersteenvergruizer

Door Merel Dercksen 

Vanaf deze week beschikt het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam permanent over een niersteenvergruizer. Hierdoor zegt het ziekenhuis in staat te zijn om alle patiŽnten altijd binnen een week te behandelen aan hun nierstenen. Dit gebeurt dan in het Steencentrum Urologie in het OLVG, waarin het ziekenhuis samenwerkt met het St. Lucas Andreas Ziekenhuis.

Tot nu toe beschikte het OLVG ťťn week per zeven weken over een mobiele niersteenvergruizer. Alle Amsterdamse ziekenhuizen deelden Ė vanwege de hoge kosten - met elkaar een niersteenvergruizer. Volgens George van Andel, uroloog in het OLVG, was dat een slechte service voor de patiŽnt: 'We moesten onze patiŽnten regelmatig voor een behandeling doorverwijzen naar het ziekenhuis waar de vergruizer op dat moment stond. Niet ideaal, daarom hebben we er nu zelf een aangeschaft.'

Door samenwerking met het St. Lucas Andreas Ziekenhuis (SLAZ) is het OLVG in staat om alle voorkomende steenbehandelingen op korte termijn aan te bieden. Ernst van Haarst werkt als uroloog in het SLAZ: 'Per jaar ondergaan 450 mensen in de regio Amsterdam een niersteenbehandeling. Ruim 250 patiŽnten laten deze behandeling bij het OLVG en SLAZ doen. Voortaan kunnen alle patiŽnten snel terecht in het OLVG bij de niersteenvergruizer van het Steencentrum OLVG-SLAZ.'

sterren Gepubliceerd: zondag 23-11-2008
Bron: OLVG | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier