Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Onwaarschijnlijke antwoorden bij meldactie NPCF

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

Bijna 1800 mensen namen deel aan een meldactie van de Nederlandse PatiŽnten Consumenten Federatie (NPCF) over het Elektronisch PatiŽntendossier (EPD). De uitslagen wekten veel beroering. En ja, zelfs als we beseffen dat de tevreden patiŽnten zich waarschijnlijk niet gemeld hebben, blijft er een hoog percentage problemen met medische dossiers over.

Een meerderheid van de deelnemers twijfelt aan de volledigheid en correctheid van hun huidige dossier. Bijna zestig procent heeft zorgverleners moeten corrigeren of informeren omdat er te weinig informatie voorhanden was. De NPCF meldt in haar voorpublicatie van het onderzoek, dat een groot deel van de mensen dat nu al twijfels heeft over veiligheid van hun medische gegevens, ook sceptisch is over de veiligheid van de landelijke uitwisseling door middel van het Landelijk Elektronisch PatiŽntendossier.

Tot zover klinkt het allemaal heel reŽel. Je twijfelt aan de correctheid van een dossier, dan twijfel je ook aan de correctheid van een systeem waarin dat dossier wordt opgeslagen. Maar dan komt de NPCF plotseling met het volgende: 'In de meldactie werd deelnemers gevraagd aan te geven of men denkt dat een landelijk EPD iets zal veranderen aan diverse aspecten van de gezondheidszorg [...]. Een ruime meerderheid denkt dat deze punten zullen verbeteren door de invloed van het landelijk EPD.'

En daar begrijp ik nu echt helemaal niets van. De automatisering kent het GIGO-principe. De afkorting van Garbage In, Garbage Out (afval in, afval uit). Dat wil zoveel zeggen als: stop er rommel in en er kan nooit iets beters dan rommel uitkomen. En die dossiers waaraan de deelnemers zo hard twijfelen, die gaan toch echt het EPD in.

Wellicht wordt in het volledige rapport duidelijk hoe de NPCF het dit keer voor elkaar gekregen heeft deelnemers aan een onderzoek zulke tegenstrijdige antwoorden te laten geven.

sterren Gepubliceerd: woensdag 15-07-2009 | Nog geen reacties
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier