Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Onverwachte 'subsidies' voor China na melkschandaal

Door Merel Dercksen 

Verantwoordelijk bedrijf betaalt jarenlang miljoenen dollars

Het Nieuw-Zeelandse bedrijf Fonterra heeft bekendgemaakt dat het de komende vijf jaar miljoenen dollars zal investeren in een gezondheidsprogramma voor kinderen in China. De firma maakt hierbij op geen enkele manier melding van haar belangen in de Chinese zuivelproducent Sanlu. In de producten van Sanlu werd als eerste melaminevervuiling geconstateerd, waarvan tienduizenden kinderen ziek zijn geworden. Dat aantal loopt nog steeds op.

Melkpoeder voor jonge baby's van Sanlu; bron: sanlu.com

Fonterra zal verspreid over vijf jaar 8,4 miljoen dollar (3,7 miljoen euro) doneren voor een gezondheidsprogramma voor kinderen in China. Het geld zal gebruikt worden voor medische zorg en advies aan zwangere vrouwen en jonge kinderen in afgelegen gebieden in China. Dat zijn precies de regio's waar de meeste slachtoffers zijn gevallen in het melkpoederschandaal.

Het Nieuw-Zeelandse bedrijf heeft een aandeel van 43 procent in Sanlu, het Chinese zuivelbedrijf dat als eerste verdacht werd van vervuiling van zijn producten met melamine. Maar aan dit verband besteed Fonterra in zijn mededeling geen enkele aandacht. Waarschijnlijk omdat er geruchten gaan dat de directie wel degelijk op de hoogte was van wantoestanden bij Sanlu, maar dat om welke reden dan ook niet in de openbaarheid wilde brengen.

Het aantal kinderen dat ziek is geworden van de vervuilde melkproducten loopt nog steeds op, hoewel er geen dodelijke slachtoffers meer bij lijken te komen. In Hong Kong is deze week het zesde kind met nierstenen gemeld. In Frankrijk zijn uit voorzorg snoepjes waarin Chinees melkpoeder verwerkt is, op grote schaal uit de schappen gehaald. Het is het eerste Europese land dat dergelijke maatregelen neemt.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 11-10-2008
Bron: Radio New Zealand | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier