Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht

Door Redactie - Ingezonden mededeling 

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt. Marloes Sol promoveerde op onderzoek naar de moleculaire factoren die een rol spelen in het ontstaan van deze vaatproblemen.

Atherosclerose is verantwoordelijk voor het ontstaan van onder andere een hart- of herseninfarct. Endotheelcellen, met daarop een beschermende gelei-achtige laag, glycocalyx genoemd, bekleden de binnenkant van bloedvaten en zijn essentieel voor een goed functionerend bloedvatstelsel. Disfunctie van endotheelcellen, door bijvoorbeeld diabetes, speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van glomerulosclerose en atherosclerose. Welke moleculaire factoren betrokken zijn bij het ontstaan van endotheeldisfunctie in glomerulosclerose en atherosclerose is nog vrij onbekend.

Sol heeft in haar proefschrift daarom de rol van een aantal moleculaire factoren in het ontstaan van endotheeldisfunctie in pre-klinische modellen voor glomerulosclerose en atherosclerose onderzocht. Het bleek dat bij nierschade de glycocalyx was aangetast en er glomerulosclerose ontstond. Remming en/of activatie van bepaalde factoren die genen aan- of uitzetten had een gunstig effect op de glycocalyx, het ontstaan van glomerulosclerose en nierfunctie. Eén van de onderzochte factoren bleek ook een rol te spelen in het ontstaan van endotheeldisfunctie in atherosclerose.

In haar onderzoek toonde Sol aan dat bepaalde factoren, die genen aan- of uitzetten, mogelijke nieuwe aangrijpingspunten vormen om endotheeldisfunctie in de ontwikkeling van glomerulosclerose en atherosclerose te behandelen. Het project werd mogelijk gemaakt door een subsidie van Nierstichting Nederland. De titel van haar proefschrift luidt: Endothelial cell transcriptional regulation in vascular disease.

sterren Gepubliceerd: zondag 22-11-2020 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • van der Linden, Nijmegen
  18-09-2021 14:46

  geachte redactie
  mijn naam is Margreet Cannoo v d Linden
  In 2011 is bij mij spontane nieruitval ondekt.
  Hiervoor behandeld in Radboud ziekenhuis Nijmegen dialyse en sinds 2015 getransplanteerd.
  diagnose was MPO-Anca glomerulonefritis.
  Met veel interesse het onderzoek van 22-11-2020 gelezen Marloes Sol . Haar proefschrift Endothelial cell transscrptional regulation in vascular disease
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier