Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Ontbreken eiwit leidt tot nierkanker

Door Merel Dercksen 

Als een bepaald eiwit in de niercellen ontbreekt, ontstaan er fouten bij het delen van deze cellen. Het controlesysteem waardoor deze afwijkende cellen zouden moeten afsterven, werkt ook niet meer. En uiteindelijk kan dat tot nierkanker leiden.

Bij de deling van cellen is het noodzakelijk dat het (gekopieerde) genetisch materiaal netjes gerangschikt wordt, zodat na de opsplitsing de twee nieuwe cellen evenveel chromosomen bevatten. Elke cel kent een controlesysteem dat in actie komt zodra er iets fout lijkt te gaan bij deze rangschikking. Dit controlesysteem houdt de feitelijke deling van de cel net zo lang tegen, tot alle chromosomen netjes op hun plek liggen. Zo voorkomt het lichaam dat er cellen ontstaan met een afwijkend aantal chromosomen.

Celbiologen en biochemici van de EidgenŲssische Technische Hochschule, een technische universiteit in ZŁrich, hebben een mechanisme ontrafeld dat een sneeuwbaleffect veroorzaakt. Dit kan leiden tot niercellen met afwijkende aantallen chromosomen en uiteindelijk tot nierkanker.

Een hoofdrol hierin is weggelegd voor het von Hippel Lindau tumor suppressor eiwit (pVHL). Als dit eiwit ontbreekt, blijven de chromosomen rommelig verdeeld vlak voor de splitsing. Er komt dus niet in beide nieuwe cellen hetzelfde genetisch materiaal terecht. En het controlesysteem werkt ook minder goed. Hierdoor kunnen deze delingen doorgaan, waardoor er steeds meer cellen met een verkeerd aantal chromosomen ontstaan. Deze cellen zijn genetisch instabiel en dus gevaarlijk.

Een ander effect van het ontbreken van pVHL is dat de mislukte cellen niet afsterven. Sterker nog, deze cellen voeren hun deling juist op. Ze groeien bovenmatig en vormen cysten, die het begin van een tumor kunnen zijn. Volgens Wilhelm Krek, een van de leiders van het onderzoek, heeft 80 procent van de menselijke tumoren cellen met een afwijkend aantal chromosomen.

Hoe het komt dat dit mechanisme zo sterk is in niercellen en niet in andere cellen, is niet duidelijk. Want het eiwit komt in alle menselijke cellen voor. En ook het delingspricipe is niet uniek voor niercellen.

sterren Gepubliceerd: maandag 14-09-2009
Bron: Cell Biology | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier