Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Onnodige operaties niertumoren voorkombaar

Door Merel Dercksen 

Door eerst een biopt te nemen en te beoordelen of een tumor in een nier goed- of kwaadaardig is, zijn onodige operaties te voorkomen. Met behulp van immunohistochemie, een techniek die onder andere veel gebruikt wordt om kwaadaardige cellen in een stukje weefsel aan te tonen, is afdoende vast te stellen of de tumor kwaadaardig is en dus verwijderd moet worden. Dat stelden onderzoekers onder leiding van Nisha Alle van de University of California-Los Angeles.

'Tradiotioneel worden er geen biopten genomen van in nieren groeiende massa's. Als het met een beedvormende techniek niet mogelijk is om vast te stellen dat het goedaardig is, gaat men ervan uit dat het kwaadaardig is en wordt het chirurgisch verwijderd,' vertelt Alle tijdens de 37e jaarlijkse bijeenkomst van de Society of Interventional Radiology. Maar een groot deel van deze kleine groeisels blijkt, als er eenmaal geopereerd is en het weefsel naar de patholoog is gegaan, goedaardig te zijn. Opereren, waarbij soms zelfs een hele nier wordt weggehaald, was dan niet nodig geweest.

Alle en haar collega's bekeken de gegevens van 173 patiënten bij wie een biopsie werd gedaan omdat er een tumor in een nier was gezien. Veertien van hen sloten ze alsnog uit van het onderzoek, omdat de medische gegevens bijvoorbeeld niet compleet waren. Op basis van de biopten werd een kwart van de tumoren als goedaardig aangemerkt. Van de kwaadaardige tumoren bepaalden de onderzoekers ook nog met welke vorm van nierkanker de patiënt kampte.

Deze van tevoren verkregen gegevens werden vergeleken met de onderzoeksresultaten na operatie. De onderzoekers komen tot de conclusie dat de combinatie van een biopt en immunohistochemische classificatie een sensitiviteit, specificiteit en voorspellende waarde van 100% heeft om kwaadaardige tumoren te onderscheiden van goedaardige. Op deze manier kunnen onnodige operaties voorkomen worden.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 03-04-2012
Bron: Renal and Urology News | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier