Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Onnodig slechte zorg voor AustraliŽrs met nierstenen

Door Merel Dercksen 

Australische patiŽnten met nierstenen ontvangen in openbare ziekenhuizen duidelijk slechtere zorg dan in privťklinieken. Behandelingen worden vaak te laat uitgevoerd en ook wordt lang niet altijd de beste behandeling geboden. Hierdoor moet er onnodig vaak een ingreep, bijvoorbeeld een operatie, plaatsvinden die vermijdbaar was geweest.

Uit een analyse van de ziektegeschiedenissen van een groot aantal patiŽnten blijkt dat ruim een derde van hen niet de beste behandeling had gekregen. Het gaat dan om patiŽnten die zich met nierstenen op de EHBO's van openbare ziekenhuizen meldden en die geopereerd moesten worden.

De ingreep die het vaakst niet was toegepast terwijl dat wel de beste oplossing was geweest, was vergruizing door middel van laser. De reden was, net als bij andere behandelingen die niet gegeven waren terwijl dat beter wel had gekund, dat de methode niet beschikbaar was in het ziekenhuis.

Er bleken grote verschillen te zijn tussen openbare ziekenhuizen en privťklinieken. In instellingen van de eerste categorie liepen patiŽnten veel langer met stents rond dan ideaal zou zijn geweest. Ruim drie keer zo lang als patiŽnten die in een privťkliniek onder behandeling waren. Met als gevolg dat bij deze mensen veel vaker de stent al aan vervanging toe is, terwijl ze nog op de definitieve behandeling wachten.

De totale behandeling van de nierstenen nam ook veel meer tijd in beslag, gemiddeld vier maanden. En doordat de definitieve verwijdering van de stenen zo vaak lang op zich laat wachten, moet er in openbare ziekenhuizen veel vaker geopereerd worden, terwijl dat niet nodig zou zijn geweest als er direct vergruisd was.

sterren Gepubliceerd: maandag 01-12-2008
Bron: The Australian | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier