Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Ongerustheid over gebruik met uranium vervuild grondwater

Door Merel Dercksen 

Vorig jaar werden in het water dat een school in Ukkel (Brussel) gebruikte om te moestuin mee te besproeien, te hoge concentraties uranium ontdekt. Uranium is een zwaar metaal, dat de nieren kan beschadigen. Nu heeft de school te horen gekregen, dat de leerlingen de groenten uit de tuin weer mogen eten, omdat er geen gevaar zou zijn. Maar het water gebruiken om te douchen mag niet. Niet iedereen is er even gerust op dat het zo veilig is als uit een eerste rapport zou blijken.

Op enkele tientallen meters van de moestuin van de gemeentelijke school Ecole du Centre werd een jaar geleden bij toeval een zware grondwater- en bodemverontreiniging ontdekt van zware metalen en uranium. Onmiddellijk werd het gebruik van het water stilgelegd. Niet alleen in de tuin, maar ook bij de sanitaire voorzieningen.

Het wetenschappelijk comitť van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft onderzoek gedaan en stelt nu dat de leerlingen de groenten uit de schooltuin weer mogen eten. De vervuilde grond bevindt zich nog altijd enkele meters diep onder de grond, onder de sporthal van het Sint-Pieterscollege, een aanpalende school. De vervuiling zou daar al meer dan honderd jaar aanwezig zijn en is vermoedelijk afkomstig van een oude glasfabriek.

In het rapport van het wetenschappelijk comitť van het FAVV staat dat de consumptie van het fruit en de groenten in de moestuin geen enkel risico inhoudt voor de kinderen. Opvallend is dat het grondwater nog niet gedronken mag worden. Ook voor het sanitair mag geen grondwater gebruikt worden.

Uit het onderzoek van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) blijkt dat er geen stralingsrisico's zijn. Maar het onderzoek naar de giftige effecten op de nieren wordt gedaan door een ander instituut, het Brussels Instituut voor Milieubeheer (BIM). En dat is nog niet afgerond. De gemeente Ukkel plant nog een risicoanalyse.

Brussels parlementslid Annemie Maes is het niet eens met het gunstig advies van het FAVV. 'De onderzoeken zijn nog bezig en toch wordt beslist dat er al groenten en fruit uit de tuin mag gegeten worden', stelt Maes vast. 'Ik blijf ongerust. Uit het advies blijkt nochtans dat de opname van uranium schade kan veroorzaken aan de nieren. Ik vind dat we niet voorzichtig genoeg kunnen zijn. Daarom raad ik iedereen af om groenten en fruit te eten tot het onderzoek helemaal afgerond is.'

sterren Gepubliceerd: zondag 20-06-2010
Bron: Het Nieuwsblad | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier