Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Onderzoek naar mindfulness bij sombere chronisch zieke

Door Jeroen van Setten 

Foto: ABC

Mensen met een lichamelijke chronische aandoening hebben vaak last van gevoelens van somberheid en hebben minder plezier in het leven. Het UMC Groningen gaat het effect van twee verschillende vormen van mindfulnesstraining op de stemming van deze groep mensen onderzoeken en zoekt nog deelnemers.

Mindfulnesstrainingen worden tegenwoordig steeds vaker ingezet bij het behandelen van somberheid. Doel van het Groningse onderzoek is te achterhalen of de training zorgt voor vermindering van sombere klachten bij mensen met een lichamelijke chronische aandoening.

Mindfulness is het schenken van aandacht aan wat iemand op dit moment voelt of denkt, zonder er helemaal in op te gaan en zonder er direct iets mee te doen. De betrokkene laat de gedachten en gevoelens er gewoon zijn, prettig of onprettig, en bekijkt deze van een afstandje. Dit kan vooral handig zijn als hij last heeft van sombere gevoelens en negatieve gedachten: door wat afstand te nemen komt betrokkene er beter achter wat hij voelt en denkt. Als iemand dat weet, verliezen de sombere gevoelens en negatieve gedachten vaak hun kracht en weet betrokkene beter hoe ermee om te gaan.

Mindfulness is ook bewust leven in het hier en nu. Mensen doen eigenlijk heel veel dingen op de automatische piloot, zoals afwassen, thee drinken, douchen. Door al die handelingen te doen zonder erbij na te denken, kunnen we ondertussen in ons hoofd bezig blijven met onaangename gedachten en gevoelens. Door aandacht te schenken aan datgene waar iemand mee bezig is, verdwijnen de onaangename gedachten meer naar de achtergrond.

Uit onderzoek dat de afdeling Gezondheidspsychologie van het UMCG eerder deed, blijkt dat de training helpt bij het verminderen van depressieve klachten bij mensen met een chronische ziekte. In dit nieuwe onderzoek wordt de training op twee verschillende manieren aangeboden en geëvalueerd, met als doel het zorgaanbod te verbeteren en uit te breiden.

Mensen die mee willen doen aan het onderzoek, kunnen hier kijken of zij in aanmerking komen voor deelname. Voor meer informatie kunnen ze contact opnemen met het Ambulatorium van het UMCG, via 050 363 9091 of amp@umcg.nl

sterren Gepubliceerd: vrijdag 04-10-2013 | Nog geen reacties
Overweldigende opbrengst benefietavond

De derde benefietavond van de FortaFoundation heeft het overweldigende bedrag van € 270.240 opgebracht. Dit wordt verdeeld over drie goede doelen: de Liedjesfabriek, stichting Vlinderkind en het onderzoek van nefroloog dr. Rutger Maas uit het Radboudumc.

De sfeer in de Vasim in Nijmegen werd direct bij binnenkomst al neergezet door medewerkers van de Liedjesfabriek die met hun mobiele studio naar binnen waren gereden en live muziek stonden te maken. Achter hen de zaal met tientallen tafels en een leger vrijwilligers dat stond te popelen de gasten te begeleiden en te bedienen.

Ron Brandsteder, gastheer op het podium, moest helaas beginnen met de vervelende mededeling dat Manuëla Kemp verstek moest laten gaan als gevolg van een struikelpartij. Gelukkig waren daar Monique en Suzanne Klemann voor de reddende assistentie en om te zingen natuurlijk. De gasten werden vervolgens getrakteerd op een avond vol lekker eten, strakke bediening en een keur aan optredens van topartiesten. Voor ieder wat wils: Dries Roelvink, een smartlappenkoor, Ellen ten Damme...

Lees meer »

Benefiet voor Nefrotisch Syndroom: win kaarten! »

Op maandag 18 november vindt in Nijmegen voor de tweede keer een grootse benefietavond plaats waarbij een van de goede doelen het onderzoek van dr. Rutger Maas (Radboudumc) naar nefrotisch syndroom is. NierNieuws heeft twee kaarten weg te geven voor deze spectaculaire avond; wint u die? Wie er op een andere manier aan bij wil dragen kan zich nog opgeven als vrijwilliger.

Lees meer »

Tien waardevolle tips om de hitte te overleven »

Het is heet, en dat blijft het deze week. Daarom opnieuw: tien tips om de hitte te overleven, door ons samengesteld in samenwerking met de nefrologie-afdeling van het Meander MC in Amersfoort. En daarbij besteden we natuurlijk speciaal aandacht aan nierpatiënten. DOEN: meer drinken. Ook met een vochtbeperking of als dialysepatiënt kun je bij deze hoge temperaturen wat meer hebben. Denk aan 250 ml (twee kleine glaasjes) per dag.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier