Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Onderzoek naar mindfulness bij sombere chronisch zieke

Door Jeroen van Setten 

Foto: ABC

Mensen met een lichamelijke chronische aandoening hebben vaak last van gevoelens van somberheid en hebben minder plezier in het leven. Het UMC Groningen gaat het effect van twee verschillende vormen van mindfulnesstraining op de stemming van deze groep mensen onderzoeken en zoekt nog deelnemers.

Mindfulnesstrainingen worden tegenwoordig steeds vaker ingezet bij het behandelen van somberheid. Doel van het Groningse onderzoek is te achterhalen of de training zorgt voor vermindering van sombere klachten bij mensen met een lichamelijke chronische aandoening.

Mindfulness is het schenken van aandacht aan wat iemand op dit moment voelt of denkt, zonder er helemaal in op te gaan en zonder er direct iets mee te doen. De betrokkene laat de gedachten en gevoelens er gewoon zijn, prettig of onprettig, en bekijkt deze van een afstandje. Dit kan vooral handig zijn als hij last heeft van sombere gevoelens en negatieve gedachten: door wat afstand te nemen komt betrokkene er beter achter wat hij voelt en denkt. Als iemand dat weet, verliezen de sombere gevoelens en negatieve gedachten vaak hun kracht en weet betrokkene beter hoe ermee om te gaan.

Mindfulness is ook bewust leven in het hier en nu. Mensen doen eigenlijk heel veel dingen op de automatische piloot, zoals afwassen, thee drinken, douchen. Door al die handelingen te doen zonder erbij na te denken, kunnen we ondertussen in ons hoofd bezig blijven met onaangename gedachten en gevoelens. Door aandacht te schenken aan datgene waar iemand mee bezig is, verdwijnen de onaangename gedachten meer naar de achtergrond.

Uit onderzoek dat de afdeling Gezondheidspsychologie van het UMCG eerder deed, blijkt dat de training helpt bij het verminderen van depressieve klachten bij mensen met een chronische ziekte. In dit nieuwe onderzoek wordt de training op twee verschillende manieren aangeboden en geëvalueerd, met als doel het zorgaanbod te verbeteren en uit te breiden.

Mensen die mee willen doen aan het onderzoek, kunnen hier kijken of zij in aanmerking komen voor deelname. Voor meer informatie kunnen ze contact opnemen met het Ambulatorium van het UMCG, via 050 363 9091 of amp@umcg.nl

sterren Gepubliceerd: vrijdag 04-10-2013 | Nog geen reacties
Wisselingen in Maastricht

Twee grote veranderingen bij de afdeling nefrologie in Maastricht: prof.dr. Karel Leunissen is met emeritaat gegaan en prof.dr. Jeroen Kooman is benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Bij zijn afscheid van het Maastricht UMC+ is internist-nefroloog prof.dr. Karel Leunissen benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Tevens is hij onderscheiden met de Maastricht UMC+ penning. Leunissen is sinds 1984 tot aan zijn emeritaat in juni 2020 in dienst geweest van het academisch ziekenhuis Maastricht en de Universiteit van Maastricht. Hij is begonnen als jonge internist-nefroloog, waarbij hij nog nauw betrokken is geweest bij het opzetten van het niertransplantatieprogramma in Maastricht. Vervolgens is hij bevorderd tot universitair hoofddocent en later tot vakhoogleraar en opleider Nefrologie. Vanaf 1998 was hij, binnen de afdeling Interne geneeskunde van het Maastricht UMC+, hoofd van de onderafdeling Nefrologie.

Naast zijn vakinhoudelijk werk heeft Leunissen zich uitgebreid bezig gehouden met onderwijs. Zo was hij bijvoorbeeld vice-decaan en portefeuillehouder onderwijs van de (toenmalige) Faculteit der Geneeskunde, en directeur van het Stafdirectoraat Zorg en Leren. Een andere nefroloog met onderwijsbloed is prof.dr. Jeroen Kooman. Hij is per 1 september benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Lees meer »

Inspirerende dag over therapietrouw »

Wat een inspirerende dag hebben de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland georganiseerd, zoals elk jaar onder de noemer 'Samen Sterk'. Zorgverleners en onderzoekers hebben gesproken over hoe belangrijk therapietrouw is en hoe het gestimuleerd kan worden. Het grootste deel van het publiek bestond uit mensen met chronische nierproblemen of die een niertransplantatie hebben ondergaan.

Lees meer »

Overweldigende opbrengst benefietavond »

De derde benefietavond van de FortaFoundation heeft het overweldigende bedrag van € 270.240 opgebracht. Dit wordt verdeeld over drie goede doelen: de Liedjesfabriek, stichting Vlinderkind en het onderzoek van nefroloog dr. Rutger Maas uit het Radboudumc. De sfeer in de Vasim in Nijmegen werd direct bij binnenkomst al neergezet door medewerkers van de Liedjesfabriek die met hun mobiele studio naar binnen waren gereden en live muziek stonden te maken.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier