Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Ondervoeding nierpatiŽnten komt door slecht ruiken'

Door Jeroen van Setten 

Nierpatiënten ruiken over het algemeen veel minder goed dan anderen. En dat zou wel eens een belangrijke reden kunnen zijn voor het feit dat ze ook vaak ondervoed zijn. Dat denken althans onderzoekers van de Massachusetts General Hospital and Harvard Medical School in Boston.

Ze presenteerden hun onderzoek tijdens de voorjaarsbijeenkomst van de Amerikaanse National Kidney Foundation. Renal & Urology News sprak daar met de onderzoekers. Onderzoeksleider Sagar Nigwekar vertelde dat de veel voorkomende ondervoeding de aanleiding was voor het onderzoek. Hij noemt ondervoeding een heel belangrijke complicatie van nierziekten.

Vooral dialysepatiënten klagen vaak dat hun het eten niet goed smaakt of dat eten dat ze vroeger lekker vonden, ze niet meer aanspreekt. Waarschijnlijk is de veranderde geurervaring daarvoor de reden. De onderzoekers gebruikten gestandaardiseerde 'scratch-and-sniff' kaarten volgens de University of Pennsylvania Smell Identification Test (UPSIT) om het vermogen tot geuronderscheiding en -identificatie van 28 patiënten met een relatief milde nierziekte, 42 met een ernstige nieraandoening en 15 gezonde proefpersonen met elkaar te vergelijken. Ook de voedingstoestand van de proefpersonen werd gemeten.

De gezonde vrijwilligers konden 87,6% van de aangeboden geuren correct onderscheiden. Bij de nierpatiënten was dat respectievelijk 75,9% en 67,4%. Van de gezonde vrijwilligers had 75% een normale geurfunctie, 20% een mild geurverlies, en 1 persoon (7%) rook zeer slecht. Daarentegen hadden slechts 14 van de 70 patiënten met een nierziekte (20%) een normale geurfunctie, 18 (26%) hadden een mild geurverlies, 16 (23%) roken matig en 16 (23%) zeer slecht. Zes patiënten roken zelfs helemaal niets.

Hoe slechter de nieren van de patiënt er aan toe waren, hoe slechter ze bleken te kunnen ruiken. De onderzoeksresultaten zullen worden gebruikt in het programma HONORR (Helping Olfaction and Nutrition on Renal Replacement) dat beoogt ondervoeding bij nierpatiënten tegen te gaan. De hoop is dat met een bepaald soort astmamedicatie de reukzin kan worden verbeterd en daarmee ondervoeding kan worden tegengegaan.

sterren Gepubliceerd: woensdag 04-05-2016 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »


'Ondervoeding nierpatiŽnten komt door slecht ruiken'

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier