Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Oedeem bij niet-dialysepatiŽnten betrouwbaar te meten

Door Merel Dercksen 

Niet alleen bij dialysepatiŽnten, maar ook bij andere nierpatiŽnten is bio-impedantie een betrouwbare methode om vast te stellen hoeveel vocht zij vasthouden. Het is eenvoudiger en minder belastend dan de 'verdunningsmethode' en nauwkeuriger dan schatting met het blote oog.

Bij dialysepatiŽnten kan, om de hoeveelheid extra vocht die zij bij zich dragen te bepalen, gebruik gemaakt worden van bio-impedantie. Dat is een betrouwbare, niet belastende methode waarbij via elektroden een zwakke stroom door het lichaam van de patiŽnt gestuurd wordt. Op basis van de weerstand die dat stroompje ondervindt, wordt berekend hoeveel water het lichaam bevat. De methode kan goede diensten bewijzen bij het bepalen van het streefgewicht van een dialysepatiŽnt.

Maar ook nierpatiŽnten die niet dialyseren houden soms grote hoeveelheden vocht vast. Dat is bijvoorbeeld het geval bij het Nefrotisch Syndroom, waarbij patiŽnten liters oedeem kunnen hebben. Deze hoeveelheid extracellulair vocht kan bepaald worden met behulp van een natriumbromide-verdunningsonderzoek, dat erop gebaseerd is dat broom niet in de cellen doordringt en dat de verdunning die optreedt als een patiŽnt natriumbromide krijgt toegediend, dus gebaseerd is op de verspreiding hiervan door het extracellulaire vocht.

Maar een eenvoudige en accurate methode om te bepalen hoeveel extra vocht deze patiŽnten vasthouden, is er niet. Chinese onderzoekers hebben daarom onderzocht, of bio-impedantie bij hen ook bruikbaar is. Ze onderzochten 46 patiŽnten met Nefrotisch Syndroom, die ze verdeelden in patiŽnten bij wie de ziekte actief was, en patiŽnten die er op het moment van het onderzoek geen last van hadden. Als controlegroep hadden ze 427 gezonde personen. Van al deze mensen bepaalden ze de hoeveelheid extracellulair vocht met behulp van bio-impedantie en vergeleken de resultaten met die van de natriumbromide-verdunningsmethode.

De onderzoekers vonden een duidelijk verband tussen de weerstand die ze maten met bio-impedantie, en het percentage extracellulair vocht dat ze bepaalden met behulp van de verdunningsmethode. Bij de patiŽnten met een actief Nefrotisch Syndroom gaf de bio-impedantiemethode significant grotere hoeveelheden vocht in de weefsels aan dan bij patiŽnten bij wie de ziekte niet actief was. Bij die laatsten waren de gemeten hoeveelheden vergelijkbaar met die bij gezonde personen. Zodra bij de eersten de aandoening tot rust kwam, en de hoeveelheid oedeem verminderde, gaf de bio-impedantiemethode ook bij hen een hoeveelheid extracellulair vocht aan die vergelijkbaar was met die bij gezonde mensen.

Bio-impedantie is dus ook bij nierpatiŽnten die niet dialyseren een betrouwbare methode om vast te stellen hoeveel vocht zij vasthouden, concluderen de onderzoekers.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 15-06-2010
Bron: Nephrology | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier