Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nuchtere nachtrust (2)

Door Ad Nooitgedagt 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Overal om ons heen zien we momenteel volle druivenkarren op weg naar de Cave. Het hele dorp ruikt alweer naar gisting. Binnenkort het zoveelste feest van le vin nouveau dat volgens traditie half november zal plaatsvinden. Nu maar hopen dat het dan mooi weer zal zijn. Als aanjager voor de slaap heb ik die wijn niet meer nodig. Onlangs heb ik namelijk een betere slaapdrank ontdekt: een flinke beker melk vlak voor mijn vertrek naar SERENA. Oh?

SERENA heeft als een goede buur de Polyclinique Notre Dame. Beide gebouwen staan los van elkaar, maar zijn toch bovenlangs verbonden via een corridor. Mocht er bijvoorbeeld - zoals in februari jongstleden - 'iets' zijn met de fistule van mij, óf mijn collega's, dan is de operatietafel dichtbij. Maar deze dient voor meer zaken. Nanny en ik hebben er recent namelijk ook een catharact-operatie 'genoten'. Een vliegende kraai vangt altijd wel wat. Ik wil me af en toe best tot deze vogelsoort rekenen, ze staan namelijk bekend als zeer pienter, maar ook hebberig.

Tot de zaken die iedereen in Notre Dame aantreft en mag meenemen behoort een driemaandelijks tijdschrift uitgegeven door de 'VITALIA-groep' waartoe deze kliniek behoort. Ik trof onder andere een artikel aan getiteld 'Alles wat u altijd al had willen weten over de slaap'. U ook? Ik neem dit graag even met u door, op gevaar af dat het vooral een opsomming wordt.

Het behandelde een aantal ideeën over de slaap, die vervolgens werden beoordeeld met goed respectievelijk fout:

 • Melk drinken kan ons helpen om in te slapen.
  'Goed', melk bevat namelijk het aminozuur tryptofaan een precursor (zeg maar 'voorloper') van serotonine. Serotonine doet van alles, maar het wordt ook door de pijnappelklier in het hoofd omgezet in melatonine wat je het slaaphormoon zou kunnen noemen.
 • Maar er was ook nog: alcohol helpt om te slapen.
  'Fout', alcohol helpt om ín te slapen, maar vermindert ook de kwaliteit van de slaap. Of zoals mijn goede vriend Kees ooit leerde tijdens een college Farmacologie: 'Alcohol is een inslaapmiddel, maar geen doorslaapmiddel'; dat u het maar weet.
 • En dan: slaapmiddelen helpen om in te slapen.
  'Goed en fout'; ze helpen als je ze af en toe gebruikt, maar op de lange duur verliezen ze hun werkzaamheid.

Het artikel noemde bovendien nog de volgende 'hulpmiddelen': Verduisteren laat je gemakkelijker inslapen (bijvoorbeeld met masker); faire du sport en ook faire l'amour zijn een goede ondersteuning van Klaas Vaak. 'Goed' dus. Niet alles is natuurlijk even uitvoerbaar tijdens de dialyse, maar er bestaan bijvoorbeeld speciale fietsapparaten die tijdelijk in je dialysebed zijn te plaatsen. En dan maar trappen, goed voor je conditie en je slaap. Met sokken aan slapen geeft warme voeten, ook dat helpt; er stond overigens niets in over slaapmutsen.

Het volgende kunt u rustig overslaan. Of toch niet? Er zijn natuurlijk ook zaken waar deskundigen van zeggen: 'Niet doen'.

 • In bed TV-kijken houdt je wakker door de verschillen in beelden en verschillen in decibels. En zelfs wie inslaapt tijdens het kijken heeft geen diepe en genezende slaap. Bovendien word je dan vaak ook nog gewekt door de aftiteling van de film of het programma; àltijd vlak voor middernacht.
 • Dineer een uur voor het slapengaan; niet doen! Dit moet minstens twéé uur voor het slapengaan. En vooral niet te copieus en te sterk gekruid.
 • Discussiëren op internet of video-spelletjes spelen vlak voor het slapengaan zijn zeer stimulerend en dus anti-slaap. En het licht van het computerscherm of de TV bereikt via onze ogen onze hersenen en vertraagt daardoor onze inwendige klok; liever dus een goed boek of zachte muziek.
 • Nog laat roken is alleen al ongewenst omdat nicotine stimuleert en kan zorgen voor verschillende momenten van ontwaken gedurende de nacht.

Tot slot nog een slaapweetje dat ik tegenkwam: uit een zes jaar durend onderzoek onder een miljoen inwoners van Californië, bleek dat mensen die acht uur per nacht sliepen korter leefden dan zij die slechts zes of zeven uur nodig hadden. Ik weet natuurlijk niet hoe wij, dialyseklanten, hierin passen want dan zou ik bijna blij moeten zijn met mijn moeilijke nachten die hoogstens zes uur omvatten. Bij een dergelijke 'algemene kennis' zonder verdere uitleg ben ik erg in twijfel, hoe werkt het? Leefden die kortslapers langer vanwege hun slaapgewoonten, of was zes uur slaap genoeg vanwege hun gezonde gestel? En hadden de langslapers hun tijd volledig nodig om voldoende fitheid bij elkaar te slapen? Nader onderzoek lijkt mij nuttig.

In elk geval zal ík vanaf 25 oktober weer een maand 'normaal kort' dialyseren en dus 's nachts de benodigde slaapuren aan de zijde van Nanny vol maken. Dit in de hoop dat ik daarna weer voldoende heb bijgeslapen om opnieuw maandenlang de acht eenzame uren te doorstaan. U hoort te zijner tijd nog van me.

à la prochaine,

Ad
pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 28-09-2013 | Nog geen reacties
Dialyses tellen

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Het nieuwe jaar gaat gestaag zijn gang; we zijn al weer begin februari. En dan zit er dus alweer ruim een twaalfde deel van het jaar weggestopt achter onze rug. Hebt u het gemerkt? Snel hè? Die kalender van mijn farmaceut, waar ik vaste klant ben met al mijn ordonnances van SERENA, kan dus ook alweer voor ruim een twaalfde weg.

Ik heb het, misschien herinnert u het zich nog, ooit wel eens gehad over een boek van Douwe Draaisma - hoogleraar psychologie te Groningen - 'Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt'. Dit verhaal van mij is dus hoogstens een voorbereiding voor onze jongere collega's, die dit nog moeten ervaren. In het kort heb ik van Draaisma begrepen dat het op een bepaalde leeftijd gedeeltelijk de 'gewoonte' wordt die je dwars zit; alles wat je beleeft vermengt zich met al die soortgelijke herinneringen, vakanties, werk en dergelijke. Het wordt één grote brij die geen mijlpalen meer oplevert; heel anders dan vroeger op school waar iedere vrij weekend, vrije woensdagmiddag en iedere vakantie wél die mijlpaal was, waardoor het jaar - helaas voor ons toen - eindeloos duurde en er pas na heel lange tijd weer iets leuks gebeurde: je verjaardag, of eindelijk die vakantie (die toen overigens nog niet zo lang was al nu; althans dat staat me niet bij).

Lees meer »

NierNieuws column:
Père Noël contre la Dialyse
 »

NierNieuws Column 'Enchanté !' We waren door onze burgemeester op woensdag 3 december  uitgenodigd voor een Repas de Noel , dus kerstdiner. Voorzichtig gezegd, redelijk op tijd, als je bedenkt dat we eigenlijk deze dag en de volgende nodig hadden voor sinterklaasgedichten en de bijbehorend inkopen.

Lees meer »

NierNieuws column:
Schaalvergroting heeft goed uitgepakt
 »

NierNieuws Column 'Enchanté !' Sedert een aantal jaren maakt SERENA deel uit van een wereldwijde organisatie: DIAVERUM, aanwezig in achttien landen, waaronder voor zover ik weet niet Nederland. Men biedt 'revitaliserende' - oppeppende - vakantiereizen aan. Maar dat is meer een 'toetje'. Ons centrum is vooral lid geworden vanwege de grotere mogelijkheden voor samenwerking, gezamenlijke inkoop en ook gezamenlijk onderzoek in het belang van de dialysecliënten.

Lees meer »


Nuchtere nachtrust (2)

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier