Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nuchtere fosfaatspiegel betere indicator sterfterisico

Door Gerard Kok 

Men vermoedde het al: een te hoge fosfaatspiegel gaat gepaard met een hoger risico op overlijden. Onderzoeken hiernaar waren echter niet eenduidig; sommige onderzoeken konden geen verband vinden tussen een te hoge spiegel en sterfterisico. Nieuw Amerikaans onderzoek onder vastende proefpersonen toont het verband nu duidelijk aan: vooral de nuchtere fosfaatspiegel is van belang. De site Renal & Urology News sprak hierover met onderzoeker dr. Alex Chang van Geisinger Health System in Danville (VS).

Fosfaat (of fosfor) is een mineraal dat we nodig hebben voor stevige botten, onze energiehuishouding, en koolhydraat-, vet- en eiwitstofwisseling. Het zit bijvoorbeeld in melkproducten, vis, vlees en peulvruchten. Het eten hiervan verhoogt binnen een aantal uur het fosfaatgehalte in ons bloed. Ook minder goed functionerende nieren kunnen een verhoogd fosfaatniveau tot gevolg hebben. Bij gezonde (niet-vastende) personen echter, verandert de fosfaatspiegel gedurende de dag: 's ochtends is de spiegel laag, om dan te stijgen tot halverwege de middag, daarna volgt een daling om dan in de avond, na het eten, weer te stijgen.

De onderzoekers vermoedden dat eerdere onderzoeken naar het verband tussen fosfaatspiegel en sterfte wellicht geen rekening hielden met deze variërende fosfaatspiegel, en daarom onderzochten zij de gegevens van vastende personen uit de Third National Health and Nutrition Examination Survey. Deze personen gebruikten gedurende 12 uur geen voedsel (alleen water). Allereerst bleek dat de fosfaatspiegel van deze personen lager was dan van de niet-vastende controlegroep. Maar belangrijker, er bleek ook dat vastende personen met een verhoogd fosfaatniveau een veel hoger risico op overlijden liepen.

De onderzoekers concluderen dat het van belang is om het tijdstip van de meting mee te nemen bij het bepalen van de ernst van een verhoogde fosfaatspiegel (met andere woorden: als het 's avonds wat verhoogd is, dan is het waarschijnlijk niet erg, maar als het 's ochtends hoog is, dan is er misschien meer aan de hand). Blijkt de fosfaatspiegel echt te hoog, dan is er misschien sprake van nierschade, maar of dat zo is, en hoe dat dan te behandelen vereist meer onderzoek. Ook wordt uit deze studie nog niet duidelijk wat de invloed van maaltijden is op de variatie in fosfaatspiegels van nierpatiënten, die vaak fosfaatbindende medicijnen slikken. Daarnaast zijn de gebruikte gegevens nogal oud (ongeveer 25 jaar), dus is validatie van de uitkomst met recentere data wenselijk.

sterren Gepubliceerd: donderdag 06-02-2014
Bron: Renal and Urology News | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »


Nuchtere fosfaatspiegel betere indicator sterfterisico

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier