Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

NTS: Nederlander is egoïstisch over orgaandonatie

Door Redactie NierNieuws 

Bijna 90% van de Nederlanders zou een donororgaan willen ontvangen, maar iets meer dan een kwart is daadwerkelijk donor. Dat zegt de Nederlandse Transplantatie Stichting op basis van onderzoek. Bijna de helft (44%) van de mensen vindt wel dat als je wilt ontvangen, je ook moet willen geven. Marktonderzoeksbureau Panelwizard ondervroeg 1.047 Nederlanders naar hun houding ten opzichte van orgaandonatie. 

Een kwart van de Nederlanders boven de 18 staat als donor geregistreerd. Van de niet-geregistreerde mensen die meededen aan het onderzoek zegt 65% wel dit in de nabije toekomst alsnog te willen doen. Als belangrijkste reden om donor te worden noemen de ondervraagden dat je er levens mee kunt redden. Ook vindt het grootste deel het zonde als je je organen na je dood voor jezelf houdt, terwijl een ander ze hard nodig heeft. Mensen die zich al als donor hebben geregistreerd, noemen dit opvallend vaker (66%) dan Nederlanders die dat (nog) niet hebben gedaan (45%).

Een andere reden om donor te worden is dat door het doneren van je organen en weefsels de kwaliteit van (meerdere) leven(s) kan worden verbeterd (57%). Minder dan de helft vindt wel, dat als je zelf bereid bent een orgaan te ontvangen, je ook bereid zou moeten zijn er één te geven. Van de als donor geregistreerde Nederlanders wordt volgens de NTS jaarlijks maar 1 op de 10.000 ook werkelijk donor. De geschikte omstandigheden bij overlijden voor het donorschap komen namelijk weinig voor. Dat betekent dat van de 137.000 mensen die vorig jaar JA zeiden tegen donatie er maar 13 daadwerkelijk donor zullen worden.

sterren Gepubliceerd: maandag 12-10-2015
Bron: NTS | Reacties (9)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Louis Ekas, Franeker
  19-10-2015 14:50

  Zoals voorspeld heeft de donorweek 2015 "slechts" 24.000 nieuwe registraties opgeleverd. Maar er glooit een nieuw licht in de verte! Midden in de donorweek is de nieuwe website van Donorplein live gegaan. Dit is een initiatief van de Stichting "Doneren en Transplanteren". Donorplein wil een platform creëren teneinde potentiële nierdonoren bij leven en vragers naar een nier op integere wijze met elkaar in contact te brengen. Ook alle objectieve informatie over doneren bij leven is op de nieuwe site eenvoudig te vinden. Deze website is een concrete stap op weg naar meer aandacht voor nierdonatie bij leven en daarom van harte aanbevolen.

 • Tineke Karsten, Amsterdam
  19-10-2015 11:37

  Een mooie oproep, van vooral Louis: ja, er zou meer aandacht moeten zijn voor donatie bij leven. Voor de feiten, de voor- en nadelen. In de Donorweek lopen b.v. de uitdrukkingen van donatie 'na overlijden' en 'bij leven' dwars door elkaar heen. Zo ook, de spookverhalen.
  Naast transparantie (het initiatief om een donorplatform op te richten b.v.) zou er (meer) onderzoek naar kostenbesparing en duurzaamheid van niertransplantatie bij leven kunnen komen (ook in vergelijking met dialyse). Helemaal van deze tijd.
  Tineke Karsten

 • Jose van der Lee
  19-10-2015 08:47

  Zelf heb ik ook een nier gedoneerd en vindt dan ook dat veel meer mensen zich moeten registreren, maar ook ik denk dat er veel meer nog de nadruk gelegd moet worden op donatie bij leven er is veel onwetendheid hier over zelf ben ik contact persoon bij de donoren vereniging er zou meer voorlichting over donatie bij leven moeten komen.

 • Borrias, Den Haag
  16-10-2015 10:04

  Ik snap niet dat de toestemming voor orgaandonatie niet gewijzigd wordt.
  Ik ben van meening dat als je niet geweigerd hebt, toestemt als donor.
  Dat zal een stuk makkelijker worden en minder rompslomp geven.
  Ok. je mag weigeren, maar dan moet je ook niet gek opkijken als je achteraan de wachtlijst als ontvanger geplaatst wordt

 • HANS, Brunssum
  13-10-2015 13:12

  Ik ben al van begin af aan donor, dat ik er zelf mee te maken zou krijgen had ik nooit verwacht.
  Ik heb een donorhart mogen krijgen in 2011.
  Zie ook mijn weblog hierover.

 • Louis Ekas, Franeker
  13-10-2015 10:39

  De afgelopen jaren is het duidelijk geworden; steeds minder Nederlanders zijn bereid zich als orgaandonor te registreren. Of dit een gevolg is van egoïsme laat ik in het midden. Angst, connotatie met de dood, luiheid, onbekendheid met de procedures en spookverhalen zullen wellicht ook oorzaken zijn. Als deze tendens doorzet zal de donorweek 2015 niet meer dan 25.000 nieuwe orgaandonoren hebben opgeleverd. Uiteindelijk zal dit in de toekomst tot slechts twee tot drie daadwerkelijke transplantaties leiden. Gezien de enorme wachtlijst een druppel op de gloeiende plaat. Naar mijn mening moet vanaf nu de focus veel meer gelegd worden op (nier)donatie bij leven.
  De wanhopige oproepen in de media zoals op Facebook schreeuwen gewoon om een omslag.
  Omdat nierdonatie bij leven een veel transparanter gebeuren zou kunnen zijn dan donatie ná overlijden is hier veel winst te behalen. Ik zeg “zou kunnen zijn” want in de begeleiding en facilitering van de groep levende donoren schiet nog veel tekort. Initiatieven als die van bijvoorbeeld een “Stichting Doneren en Transplanteren” zouden veel meer omarmd moeten worden.
  Dat daarbij tal van heilige huisjes zullen sneuvelen van groepen die alles liever bij het oude laten zal onvermijdelijk zijn.
  De resultaten van niertransplantatie bij leven zijn in Nederland enorm goed. Dat dit feitelijke gegeven niet meer wordt benut is uitermate jammer en ronduit wrang voor degenen die dringend een nieuwe nier nodig hebben.

 • floeber , groningen
  13-10-2015 09:12

  16,8 miljoen mensen in Nederland en NTS vraagt er 1047 naar hun houding?
  Klinkt me als een slecht uitgevoerd onderzoek.

 • Tanja
  13-10-2015 07:59

  Dit bewijst weer dat we in NL beter automatische donorregistratie zouden kunnen hebben. Mensen vergeten gewoon zich te registreren! Waarom zijn we hier zo hypocriet in....

 • Willem, Gendringen
  13-10-2015 07:33

  Ik behoor tot het deel van de mensen die geen donor zijn.
  Heb wel steeds een donorcodicil bij mij gehad.
  Nadat alles eens gestolen is heb ik die ook niet meer. (helaas)
  Het is niet mogelijk om weer een nieuwe te maken, deze bestaan niet meer.
  Inschrijven in het register vertrouw ik niet.
  Daarom ben ik dus geen donor terwijl ik dat wel zou willen zijn.
Engelse opt-out donorwet stap dichterbij

De Engelse politiek heeft het afgelopen jaar flinke stappen gezet in de behandeling van het voorstel voor een nieuwe donorwet. Betrokkenen denken dat de wet over enkele maanden getekend kan worden.

Het wetsvoorstel gaat uit van veronderstelde toestemming voor donatie na overlijden, waarbij mensen die dat niet willen, dat moeten laten vastleggen. De Engelse wetgeving telt een heleboel stappen in zowel House of Commons (Tweede Kamer) als House of Lords (Eerste Kamer). Een jaar geleden was het voorstel toe aan de derde stap van vijf in het House of Commons, afgelopen vrijdag heeft de wet in het House of Lords de derde van eveneens vijf fases doorlopen. Deze derde stap heet Committee Stage; hierin wordt het voorstel zin voor zin doorgelopen en vragen de leden van het House advies aan deskundigen.

De volgende stap is een terugkoppeling, waarna opnieuw de wet doorgenomen wordt met de aangebrachte wijzigingen erin verwerkt. Anders dan in Nederland gaat het wetsvoorstel daarna weer terug naar het House of Commons, tenzij de Lords geen wijzigingen hebben aangebracht. Deze fase duurt meestal wel veel korter dan de eerste behandeling door het House of Commons.

Lees meer »

Vrij goede resultaten donatie na hartstilstand buiten ziekenhuis  »

Om het aantal beschikbare donornieren te vergroten, staan sommige landen transplantatie van donornieren na 'onverwachte circulatiestilstand' toe. Transplantatie is in zo'n geval complexer dan anders, en wordt daarom niet overal toegepast, maar bijvoorbeeld wel in Spanje en Nederland. Uit recent Spaans onderzoek blijkt dat het gebruik van donornieren na een onverwachte circulatiestilstand acceptabele resultaten oplevert.

Lees meer »

Symposium als eerbetoon aan levende donoren »

Op 16 januari promoveert Marco van Londen in Groningen op een onderzoek dat eraan moet bijdragen dat levende nierdonatie nog veiliger wordt. Voorafgaand aan de plechtigheid organiseert het UMCG een klein symposium over levende donatie. Van Londen ziet het liefst veel patiënten en levende donoren komen, want: 'de promotie is niet alleen de bekroning van mijn onderzoek, maar ook een eerbetoon aan alle levende donoren'.

Lees meer »


NTS: Nederlander is egoïstisch over orgaandonatie

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier