Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

NTS: Nederlander is egoïstisch over orgaandonatie

Door Redactie NierNieuws 

Bijna 90% van de Nederlanders zou een donororgaan willen ontvangen, maar iets meer dan een kwart is daadwerkelijk donor. Dat zegt de Nederlandse Transplantatie Stichting op basis van onderzoek. Bijna de helft (44%) van de mensen vindt wel dat als je wilt ontvangen, je ook moet willen geven. Marktonderzoeksbureau Panelwizard ondervroeg 1.047 Nederlanders naar hun houding ten opzichte van orgaandonatie. 

Een kwart van de Nederlanders boven de 18 staat als donor geregistreerd. Van de niet-geregistreerde mensen die meededen aan het onderzoek zegt 65% wel dit in de nabije toekomst alsnog te willen doen. Als belangrijkste reden om donor te worden noemen de ondervraagden dat je er levens mee kunt redden. Ook vindt het grootste deel het zonde als je je organen na je dood voor jezelf houdt, terwijl een ander ze hard nodig heeft. Mensen die zich al als donor hebben geregistreerd, noemen dit opvallend vaker (66%) dan Nederlanders die dat (nog) niet hebben gedaan (45%).

Een andere reden om donor te worden is dat door het doneren van je organen en weefsels de kwaliteit van (meerdere) leven(s) kan worden verbeterd (57%). Minder dan de helft vindt wel, dat als je zelf bereid bent een orgaan te ontvangen, je ook bereid zou moeten zijn er één te geven. Van de als donor geregistreerde Nederlanders wordt volgens de NTS jaarlijks maar 1 op de 10.000 ook werkelijk donor. De geschikte omstandigheden bij overlijden voor het donorschap komen namelijk weinig voor. Dat betekent dat van de 137.000 mensen die vorig jaar JA zeiden tegen donatie er maar 13 daadwerkelijk donor zullen worden.

sterren Gepubliceerd: maandag 12-10-2015
Bron: NTS | Reacties (9)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Louis Ekas, Franeker
  19-10-2015 14:50

  Zoals voorspeld heeft de donorweek 2015 "slechts" 24.000 nieuwe registraties opgeleverd. Maar er glooit een nieuw licht in de verte! Midden in de donorweek is de nieuwe website van Donorplein live gegaan. Dit is een initiatief van de Stichting "Doneren en Transplanteren". Donorplein wil een platform creëren teneinde potentiële nierdonoren bij leven en vragers naar een nier op integere wijze met elkaar in contact te brengen. Ook alle objectieve informatie over doneren bij leven is op de nieuwe site eenvoudig te vinden. Deze website is een concrete stap op weg naar meer aandacht voor nierdonatie bij leven en daarom van harte aanbevolen.

 • Tineke Karsten, Amsterdam
  19-10-2015 11:37

  Een mooie oproep, van vooral Louis: ja, er zou meer aandacht moeten zijn voor donatie bij leven. Voor de feiten, de voor- en nadelen. In de Donorweek lopen b.v. de uitdrukkingen van donatie 'na overlijden' en 'bij leven' dwars door elkaar heen. Zo ook, de spookverhalen.
  Naast transparantie (het initiatief om een donorplatform op te richten b.v.) zou er (meer) onderzoek naar kostenbesparing en duurzaamheid van niertransplantatie bij leven kunnen komen (ook in vergelijking met dialyse). Helemaal van deze tijd.
  Tineke Karsten

 • Jose van der Lee
  19-10-2015 08:47

  Zelf heb ik ook een nier gedoneerd en vindt dan ook dat veel meer mensen zich moeten registreren, maar ook ik denk dat er veel meer nog de nadruk gelegd moet worden op donatie bij leven er is veel onwetendheid hier over zelf ben ik contact persoon bij de donoren vereniging er zou meer voorlichting over donatie bij leven moeten komen.

 • Borrias, Den Haag
  16-10-2015 10:04

  Ik snap niet dat de toestemming voor orgaandonatie niet gewijzigd wordt.
  Ik ben van meening dat als je niet geweigerd hebt, toestemt als donor.
  Dat zal een stuk makkelijker worden en minder rompslomp geven.
  Ok. je mag weigeren, maar dan moet je ook niet gek opkijken als je achteraan de wachtlijst als ontvanger geplaatst wordt

 • HANS, Brunssum
  13-10-2015 13:12

  Ik ben al van begin af aan donor, dat ik er zelf mee te maken zou krijgen had ik nooit verwacht.
  Ik heb een donorhart mogen krijgen in 2011.
  Zie ook mijn weblog hierover.

 • Louis Ekas, Franeker
  13-10-2015 10:39

  De afgelopen jaren is het duidelijk geworden; steeds minder Nederlanders zijn bereid zich als orgaandonor te registreren. Of dit een gevolg is van egoïsme laat ik in het midden. Angst, connotatie met de dood, luiheid, onbekendheid met de procedures en spookverhalen zullen wellicht ook oorzaken zijn. Als deze tendens doorzet zal de donorweek 2015 niet meer dan 25.000 nieuwe orgaandonoren hebben opgeleverd. Uiteindelijk zal dit in de toekomst tot slechts twee tot drie daadwerkelijke transplantaties leiden. Gezien de enorme wachtlijst een druppel op de gloeiende plaat. Naar mijn mening moet vanaf nu de focus veel meer gelegd worden op (nier)donatie bij leven.
  De wanhopige oproepen in de media zoals op Facebook schreeuwen gewoon om een omslag.
  Omdat nierdonatie bij leven een veel transparanter gebeuren zou kunnen zijn dan donatie ná overlijden is hier veel winst te behalen. Ik zeg “zou kunnen zijn” want in de begeleiding en facilitering van de groep levende donoren schiet nog veel tekort. Initiatieven als die van bijvoorbeeld een “Stichting Doneren en Transplanteren” zouden veel meer omarmd moeten worden.
  Dat daarbij tal van heilige huisjes zullen sneuvelen van groepen die alles liever bij het oude laten zal onvermijdelijk zijn.
  De resultaten van niertransplantatie bij leven zijn in Nederland enorm goed. Dat dit feitelijke gegeven niet meer wordt benut is uitermate jammer en ronduit wrang voor degenen die dringend een nieuwe nier nodig hebben.

 • floeber , groningen
  13-10-2015 09:12

  16,8 miljoen mensen in Nederland en NTS vraagt er 1047 naar hun houding?
  Klinkt me als een slecht uitgevoerd onderzoek.

 • Tanja
  13-10-2015 07:59

  Dit bewijst weer dat we in NL beter automatische donorregistratie zouden kunnen hebben. Mensen vergeten gewoon zich te registreren! Waarom zijn we hier zo hypocriet in....

 • Willem, Gendringen
  13-10-2015 07:33

  Ik behoor tot het deel van de mensen die geen donor zijn.
  Heb wel steeds een donorcodicil bij mij gehad.
  Nadat alles eens gestolen is heb ik die ook niet meer. (helaas)
  Het is niet mogelijk om weer een nieuwe te maken, deze bestaan niet meer.
  Inschrijven in het register vertrouw ik niet.
  Daarom ben ik dus geen donor terwijl ik dat wel zou willen zijn.
Nieuwe donorwet: berichten van het Bootcongres

Nog vier maanden, dan gaat de nieuwe donorwet in. Dat is niet alleen voor de 'gewone Nederlander' een verandering. Voor zorgverleners verandert er net zo goed van alles. En voor sommige mensen, bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking, is het nog een extra uitdaging om de beslissing te kunnen nemen die de nieuwe wet van ze vraagt. Tijdens de eerste ochtend van het jaarlijkse Bootcongres van de Nederlandse Transplantatie Vereniging, kregen de deelnemers een toelichting op de veranderingen en op de drempels en uitdagingen die met de nieuwe wet samenhangen.

Op de achtergrond wordt een nieuwe ICT-systeem gebouwd, dat volgens Lili Guo van het ministerie van VWS op schema ligt. Vanaf 1 juli krijgt iedere Nederlander van 18 jaar of ouder, die nog niets heeft laten vastleggen over al dan niet donor willen zijn, een brief met het verzoek iets te registreren. Wie daar niet op reageert, krijgt een tweede brief met hetzelfde verzoek. Inwoners die niets laten vastleggen, worden geregistreerd als iemand die geen bezwaar heeft tegen donatie. Ook daarover krijgt de betrokkene weer een brief.

Lees meer »

Oproep: Doneer 1 minuut »

Op dinsdag 14 januari doen nier-, lever-, en hartpatiënten uit heel Nederland, die op de wachtlijst staan voor een nieuw orgaan, een persoonlijke oproep: Laat je dierbaren weten of je donor wilt zijn. Dit onder de tag 'Doneer 1 minuut'. 50% van de Nederlanders bespreekt zijn donorwensen niet met naasten, wat kan leiden tot twijfel bij nabestaanden of een keuze voor donatie daadwerkelijk bewust was. Bijna driekwart van de nabestaanden weigert bij twijfel dan ook in te stemmen met donatie.

Lees meer »

Donatie na euthanasie geeft waardevolle betekenis »

Orgaandonatie na euthanasie is een zeer waardevolle procedure voor mensen die na hun overlijden iets willen betekenen voor één of meerdere patiënten die op de wachtlijst staan voor een gezond orgaan. Dat concludeert promovendus, jurist en anesthesioloog (i.o.) Jan Bollen van het Maastricht UMC+. Tussen 2002 (het jaar dat euthanasie wettelijk mogelijk werd) en 2018 ondergingen 81.418 patiënten in Nederland en België euthanasie.

Lees meer »


NTS: Nederlander is egoïstisch over orgaandonatie

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier