Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'NSAID's zijn vaak helemaal niet slecht voor de nieren'

Door Merel Dercksen 

Er is helemaal geen bewijs dat pijnstillers met een ontstekingsremmende werking nierschade kunnen veroorzaken, schrijven twee Australische onderzoekers. Zij concluderen dat op basis van een review van meerdere studies.

NSAID's, een klasse pijnstillers waar bijvoorbeeld ibuprofen onder valt, staan bekend als schadelijk voor de nieren. Dat geldt vooral in combinatie met andere middelen die inwerken op de bloedvaten in de nieren, zoals bepaalde bloeddrukverlagers, en voor mensen die al nierproblemen hebben. Bij verder gezonde mensen lijkt er wel een verband, maar, schrijven twee Australische onderzoekers, ondanks veel observationele data is er geen zekerheid over die relatie. De onderzoekers hebben geprobeerd die zekerheid te geven op basis van studies die gedaan zijn naar het verband tussen NSAID-gebruik en nierschade.

Hiervoor hebben ze gezocht naar publicaties over dit onderwerp waarbij ze zich hebben beperkt tot Engelstalige artikelen. Ook hebben ze alleen studies opgenomen met een observationeel karakter die bij mensen zijn uitgevoerd. De onderzoekers hebben negen artikelen gevonden die aan deze voorwaarden voldoen. In totaal omvatten die meer dan twaalfduizend personen die onderwerp van een van de studies waren en bijna 24 duizend controlepersonen.

In acht van deze negen onderzoeken is geen verhoogd risico op chronische nierschade aangetoond bij zware gebruikers van NSAID's. De onderzoekers merken hierbij op dat de studies zeer verschillend van opzet waren, en dat de kwaliteit van de data over het geheel genomen niet al te best was. Dat neemt niet weg, dat met deze beschikbare data, een relatie tussen dit type pijnstiller en chronische nierschade, niet bewezen is. Dat iets niet bewezen is, betekent natuurlijk niet dat het niet bestaat. Toch stellen de onderzoekers dat op basis van het op dit moment beschikbare wetenschappelijk onderzoek, NSAID's geen rol lijken te spelen in het ontstaan van 'pijnstillernefropathie'.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 09-08-2016
Bron: Renal Failure | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Luuk Hilbrands, nefroloog, Nijmegen
    09-08-2016 09:10

    De titel van dit bericht is mogelijk misleidend.
    In het aangehaalde artikel werd gekeken of er in eerdere studies een verband gevonden kon worden tussen het chronisch gebruik van NSAID's en het optreden van nierschade. Dat verband werd niet gevonden in het grootste deel van de studies. De meerderheid van de deelnemers aan deze studies had een normale nierfunctie. Bij mensen met een verminderde nierfunctie, en zeker wanneer zij diuretica, calcineurineremmers, ACE-remmers en/of angiotensineblokkers gebruiken verhoogt het gebruik van NSAIDs wel degelijk het risico op acute nierfunctievermindering. Waakzaamheid blijft daarom geboden voor nierpatiŽnten!
Hogere sterfte niertransplantatiepatiŽnten die maagzuurremmers gebruiken

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Rianne Douwes en nefroloog Stephan Bakker van het UMCG over hun onderzoek naar het verband tussen het gebruik van maagzuurremmers en sterfte na niertransplantatie.

Rianne heeft geneeskunde gestudeerd aan de universiteit van Groningen. Tijdens haar studie was ze lid van het Prometheus-Nierteam, waardoor haar interesse in wetenschappelijk onderzoek en transplantatiegeneeskunde groeide. Haar laatste coschap heeft ze gedaan op de afdeling maag-, darm- en leverziekten. Sinds ruim drie jaar werkt zij als arts-onderzoeker voor de TransplantLines studie; een grootschalig onderzoek, langlopend onder in het UMCG getransplanteerde patiŽnten, onder leiding van prof. dr. Bakker. Passend bij haar interesse in de transplantatiegeneeskunde, alsmede het maagdarmstelsel, doet zij nu onderzoek naar het gebruik van maagzuurremmers bij patiŽnten met een niertransplantatie.

Lees meer »

Verfijndere behandeling ANCA-vasculitis stap dichterbij »

Van de Late Breaking Clinical Trials die tijdens het ERA-EDTA congres gepresenteerd zijn, hebben er twee betrekking op ANCA-vasculitis. Zowel met betrekking tot het terugdringen van een actieve aanval, als het voorkomen van een terugval is in Cambridge medicijnonderzoek gedaan dat een stap in de richting zet van meer op de patiënt afgestemde behandeling. Late Breaking Clinical Trials (LBCTs) zijn, zoals de naam al zegt, klinische studies, dus uitgevoerd onder patiënten.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »


'NSAID's zijn vaak helemaal niet slecht voor de nieren'

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier