Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

NPCF net zo betrouwbaar als de minister

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

Tachtig procent van de Nederlanders weet niet wat de afkorting EPD betekent. En maar 61 procent heeft na 'hulp' van de ondervrager 'wel eens' iets gehoord, gezien of gelezen in de media over het Elektronisch PatiŽnten Dossier. Deze cijfers komen uit een onderzoek van TNS Nipo onder 1.236 mensen. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse PatiŽnten en Consumenten Federatie (NPCF).

Terwijl de meeste mensen dus niet precies weten wat het EPD inhoudt, laat staan hoe het werkt en wat de sterke en zwakke kanten zijn, schrijft de NPCF in haar persbericht: 'Een grote meerderheid denkt dat door de invoering van het EPD de kwaliteit van de medische zorg zal verbeteren.' En 85 procent van de ondervraagden denkt dat het EPD betrouwbaar is. Maar gezien in het licht van de uiterst gebrekkige kennis onder de ondervraagden van de materie, kan dat natuurlijk nooit kloppen.

De strategie van minister Klink c.s., waaronder ik de NPCF vanaf nu schaar, is hier een andere dan bij het orgaandonatiedossier. Logisch, dit wil de minister wťl en een aanpassing van de WOD wil hij niet. Best slim van de minister. En de NPCF laat hiermee zien niet voor hem onder te doen. Wiens brood men eet, diens woord men spreekt tenslotte. En de vraag is nu natuurlijk ook of de NPCF patiŽnten en cliŽnten eigenlijk wel in hun belangen vertegenwoordigt.

sterren Gepubliceerd: donderdag 28-05-2009
Bron: TNS-Nipo onderzoeksrapport EPD | Reacties (4)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • gijsje, nijmegen
  01-06-2009 07:21

  ZOOO betrouwbaar zijn ministers nou ook niet.

 • Vincent, Haarlem
  29-05-2009 14:04

  De Nazi's zouden dolblij zijn geweest met zo een dergelijk systeem.
  Dit is nu precies waar het hier om draait, wij zien alles wat in de vorige eeuw heeft plaatsgevonden zich herhalen. Dit land wordt langzaam aan omgetoverd in een controlesysteem (met een doel, ons schaken zoals Hitler deed met het Duitse volk, Duitsland werd totalitair), elke beweging wordt vastgelegd, alle biometrische gegevens worden opgeslagen, men wil nu ook al onze vingerafdrukken in het ID bewijs.
  Die OV-chipkaart en de controlepoortjes is ook alweer een stukje uit de puzzel, en niet te vergeten het rookverbod, zo kon men alweer meer controles uitvoeren.
  Het blijft maar doorgaan. De vrijheid en vrijheid van meningsuiting blijven achteruit hollen.

 • Ruudje
  29-05-2009 11:20

  Als de NPCF geen broodprofeet is, dan is de NPCF simpelweg dom, kan niet lezen en laat zich slecht informeren. In ieder geval levert dit onderzoek geen enkele onderbouwing voor de stelling dat de Nederlander BEWUST voorstander is van het EPD. Daar gaat het om, want dat wordt wel gesteld in het persbericht!

 • Aris Jan van Ek, IJsselstein
  29-05-2009 10:54

  Hier wil ik toch wel even op reageren. Ik snap dat vanuit oogpunt van vergelijking met het dossier WOD en EPD, er heel duidelijk kritiek is op minister Klink, cq VWS. "Geen bezwaar" wordt hier wel gemakkelijk gebruikt terwijl het bij WOD tegengehouden wordt. Nu zijn het ook wel een appel en een peer. EPD gaat over verbetering! van de positie van alle patienten t.o.v. de arts, en het voorkomen dat een arts in Groningen niet op de hoogte kan zijn van de basisgegevens van een patient uit Limburg. WOD gaat over een zeer wezenlijke persoonlijke beslissing. Dat NPCF voor het EPD is wil absoluut niet zeggen dat de NPCF een broodprofeet is. Waren ze tegen EPD, dan hadden ze dat ook gezegd, dat heeft niets van doen met subsidies. Een stichting als de STN krijgt ook subsidie van VWS, spreken zij minister Klink naar de mond?
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier