Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nog krachtiger geluidsgolf vernietigt nierstenen effectief

Door Merel Dercksen 

Wetenschappers van het Instituut voor Technologie in CaliforniŽ hebben een krachtig wapen ontwikkeld: de 'geluidskogel'. Het zou nierstenen kunnen verpulveren, maar dat niet alleen: ook onderzeeŽrs vernietigen en tumoren verwijderen. Nierstenen vergruizen door middel van geluidsgolven is al een gangbare methode.

De wetenschappers bedachten een 'akoestische lens' die geluid ophoopt en omzet in extreem hoge geluidsgolven of -kogels. De akoestische lens bestaat uit een reeks van 441 stalen bolletjes met de grootte van een M&M, gerangschikt in 21 rijen. Het samenduwen van de bolletjes onder wisselende druk beÔnvloedt de snelheid waarmee geluid door de rijen beweegt.

Door de snelheid van het geluid zorgvuldig te regelen, kunnen de ontwikkelaars de golven vele malen versterken, zodat ze uiterst destructief zijn. Volgens de geleerden zijn de geluidsgolven zo hoog dat mensen ze niet kunnen horen. Als ze worden omgezet in hoorbaar geluid zou het trommelvlies binnen een fractie van een seconde exploderen.

Een krachtige, gerichte geluidsgolf zou volgens hen nierstenen kunnen verwijderen en kankergezwellen uitwissen, zonder blijvende schade aan het weefsel. Vergruizing van nierstenen gebeurt ook nu al met behulp van geluidsgolven.

Behalve in de zorg zien de wetenschappers ook toepassingen binnen het leger: dat zou de geluidskogels kunnen gebruiken om vijandige doelen te vernietigen die met de gebruikelijke wapens onbereikbaar zijn. Want de kogels verplaatsen zich niet alleen door de lucht, maar ook eenvoudig door vloeibare en vaste materialen.

sterren Gepubliceerd: donderdag 08-04-2010
Bron: Elsevier | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier