Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nog geen kwart Nederlanders wil organen doneren

Door Jeroen van Setten 

Born:CBS


Aandeel donoren per gemeente. Bron: CBS

Van alle Nederlanders is nog geen kwart bereid organen of weefsels na overlijden te doneren. De Brabanders zijn nog het meest genereus, 27,6 procent is bereid geheel of gedeeltelijk te doneren. In Zuid-Holland en Flevoland is dat maar 20,8 respectievelijk 20,6 procent. Van de Nederlanders boven de twaalf jaar staat ongeveer 40 procent ingeschreven in het donorregister. Dat meldt het CBS vanochtend.

Per gemeente verschilt het aandeel in het donorregister ingeschreven personen sterk, en het aandeel dat toestemming geeft voor donatie verschilt nog meer. De donatiebereidheid loopt uiteen van 8 procent op Urk en 12 procent in Staphorst, tot 33 procent in Goirle.

Volgens het CBS hebben gemeenten met een hoog aandeel trouwe kerkgangers vaak relatief weinig donorregistraties.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 07-07-2015
Bron: CBS | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Tineke Karsten, Amsterdam
  05-09-2015 15:20

  Beste Jos,
  Een late reactie, maar jouw bericht trof me wel en was ik niet vergeten. Ik herken de frustratie.
  Onlangs kreeg ik een mail van de NVN om mee te denken over een site van het nieuw op te richten Platform (ik weet het niet precies, maar geÔnitieerd door de Stichting Doneren en transplanteren). Kijk ook eens op >

  https://www.facebook.com/DonerenEnTransplanteren

  Misschien is het wat voor jou? Door dit soort initiatieven sta ik nu wat positiever in de nier-donatie-materie.
  Groet Tineke Karsten

 • Jos van der Hoorn, Eexterveen
  08-07-2015 21:43

  Tja, cijfers spreken voor zich hoe jammer dit ook is voor patiŽnten in nood. Gelukkig zien we bij nierfalen een toenemende donatie bij leven maar ook hier is veel onbekendheid en onbegrip bij mensen die (gelukkig) niet met nierziekten worden geconfronteerd in hun omgeving. Een platform om potentiŽle donoren en nierpatienten die geen donor hebben bij elkaar te brengen, komt maar moeizaamvan de grond. En ik begrijp maar niet waarom er landelijk niet meer wordt gepromoot hoť eenvoudig een nierdonatie is voor een gezond iemand; zelfs tot een leeftijd van 70 jaar. Natuurlijk zijn er risico's (net als in het verkeer) en niet iedereen kan ook doneren. Maar de screening in de ziekenhuizen is perfect. Overheid, Nierstichting e.a. zouden op een doelmatige en discrete wijze heel veel mensen "aan het denken kunnen zetten". Maar dit schijnt een brug te ver te zijn. Misschien legt iemand mij uit waarom deze gedachte helemaal fout is? Zou m.i. geweldig helpen bij het patiŽnten-dilemma: Hoe vind ik een Donor.
Nieuwe donorwet: berichten van het Bootcongres

Nog vier maanden, dan gaat de nieuwe donorwet in. Dat is niet alleen voor de 'gewone Nederlander' een verandering. Voor zorgverleners verandert er net zo goed van alles. En voor sommige mensen, bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking, is het nog een extra uitdaging om de beslissing te kunnen nemen die de nieuwe wet van ze vraagt. Tijdens de eerste ochtend van het jaarlijkse Bootcongres van de Nederlandse Transplantatie Vereniging, kregen de deelnemers een toelichting op de veranderingen en op de drempels en uitdagingen die met de nieuwe wet samenhangen.

Op de achtergrond wordt een nieuwe ICT-systeem gebouwd, dat volgens Lili Guo van het ministerie van VWS op schema ligt. Vanaf 1 juli krijgt iedere Nederlander van 18 jaar of ouder, die nog niets heeft laten vastleggen over al dan niet donor willen zijn, een brief met het verzoek iets te registreren. Wie daar niet op reageert, krijgt een tweede brief met hetzelfde verzoek. Inwoners die niets laten vastleggen, worden geregistreerd als iemand die geen bezwaar heeft tegen donatie. Ook daarover krijgt de betrokkene weer een brief.

Lees meer »

Oproep: Doneer 1 minuut »

Op dinsdag 14 januari doen nier-, lever-, en hartpatiënten uit heel Nederland, die op de wachtlijst staan voor een nieuw orgaan, een persoonlijke oproep: Laat je dierbaren weten of je donor wilt zijn. Dit onder de tag 'Doneer 1 minuut'. 50% van de Nederlanders bespreekt zijn donorwensen niet met naasten, wat kan leiden tot twijfel bij nabestaanden of een keuze voor donatie daadwerkelijk bewust was. Bijna driekwart van de nabestaanden weigert bij twijfel dan ook in te stemmen met donatie.

Lees meer »

Donatie na euthanasie geeft waardevolle betekenis »

Orgaandonatie na euthanasie is een zeer waardevolle procedure voor mensen die na hun overlijden iets willen betekenen voor één of meerdere patiënten die op de wachtlijst staan voor een gezond orgaan. Dat concludeert promovendus, jurist en anesthesioloog (i.o.) Jan Bollen van het Maastricht UMC+. Tussen 2002 (het jaar dat euthanasie wettelijk mogelijk werd) en 2018 ondergingen 81.418 patiënten in Nederland en België euthanasie.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier