Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nog geen kwart Nederlanders wil organen doneren

Door Jeroen van Setten 

Born:CBS


Aandeel donoren per gemeente. Bron: CBS

Van alle Nederlanders is nog geen kwart bereid organen of weefsels na overlijden te doneren. De Brabanders zijn nog het meest genereus, 27,6 procent is bereid geheel of gedeeltelijk te doneren. In Zuid-Holland en Flevoland is dat maar 20,8 respectievelijk 20,6 procent. Van de Nederlanders boven de twaalf jaar staat ongeveer 40 procent ingeschreven in het donorregister. Dat meldt het CBS vanochtend.

Per gemeente verschilt het aandeel in het donorregister ingeschreven personen sterk, en het aandeel dat toestemming geeft voor donatie verschilt nog meer. De donatiebereidheid loopt uiteen van 8 procent op Urk en 12 procent in Staphorst, tot 33 procent in Goirle.

Volgens het CBS hebben gemeenten met een hoog aandeel trouwe kerkgangers vaak relatief weinig donorregistraties.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 07-07-2015
Bron: CBS | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Tineke Karsten, Amsterdam
  05-09-2015 15:20

  Beste Jos,
  Een late reactie, maar jouw bericht trof me wel en was ik niet vergeten. Ik herken de frustratie.
  Onlangs kreeg ik een mail van de NVN om mee te denken over een site van het nieuw op te richten Platform (ik weet het niet precies, maar geÔnitieerd door de Stichting Doneren en transplanteren). Kijk ook eens op >

  https://www.facebook.com/DonerenEnTransplanteren

  Misschien is het wat voor jou? Door dit soort initiatieven sta ik nu wat positiever in de nier-donatie-materie.
  Groet Tineke Karsten

 • Jos van der Hoorn, Eexterveen
  08-07-2015 21:43

  Tja, cijfers spreken voor zich hoe jammer dit ook is voor patiŽnten in nood. Gelukkig zien we bij nierfalen een toenemende donatie bij leven maar ook hier is veel onbekendheid en onbegrip bij mensen die (gelukkig) niet met nierziekten worden geconfronteerd in hun omgeving. Een platform om potentiŽle donoren en nierpatienten die geen donor hebben bij elkaar te brengen, komt maar moeizaamvan de grond. En ik begrijp maar niet waarom er landelijk niet meer wordt gepromoot hoť eenvoudig een nierdonatie is voor een gezond iemand; zelfs tot een leeftijd van 70 jaar. Natuurlijk zijn er risico's (net als in het verkeer) en niet iedereen kan ook doneren. Maar de screening in de ziekenhuizen is perfect. Overheid, Nierstichting e.a. zouden op een doelmatige en discrete wijze heel veel mensen "aan het denken kunnen zetten". Maar dit schijnt een brug te ver te zijn. Misschien legt iemand mij uit waarom deze gedachte helemaal fout is? Zou m.i. geweldig helpen bij het patiŽnten-dilemma: Hoe vind ik een Donor.
Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

De afgelopen jaren is er een langzame toename te zien van mensen die hun keuze hebben laten registreren: van 5,8 miljoen in 2014 tot 6,9 miljoen begin dit jaar. Verhoudingsgewijs is er een lichte verschuiving te zien tussen mensen die wel of geen toestemming geven voor donatie: relatief meer mensen hebben in de genoemde periode laten vastleggen dat ze géén donor willen zijn, dan dat ze dat wel willen. In absolute zin zijn beide groepen gegroeid: begin 2020 waren er 130 duizend meer toestemmingen geregistreerd dan begin 2019. Dat de groep die vastlegt geen donor te willen zijn duidelijk groeit is waarschijnlijk het gevolg van het jarenlange debat over de nieuwe donorwet, en het ingaan van deze wet dit jaar. Mensen die geen donor willen zijn, zijn zich hierdoor meer bewust geworden van dat het ook belangrijk is om dat vast te leggen.

Lees meer »

Wisselwerking: Levende donatie na covid-19 »

'Kun je nog donor zijn als je corona hebt gehad?' Dat vroeg Carla zich in lichte paniek af. Zij werkt in de thuiszorg en liep als een van de eersten COVID-19 op tijdens de verzorging van een van haar cliënten. Een relatief milde variant, hoewel de koorts door haar lijf gierde. 'Gelukkig was er geen ziekenhuisopname nodig, zoals bij Boris Johnson', zegt ze nu.

Lees meer »

Implementatie nieuwe donorwet uitgesteld om corona »

De nieuwe donorwet zal, zoals gepland, vanaf 1 juli dit jaar van kracht zijn. Maar het aanschrijven van mensen die nog niets hebben laten vastleggen, wordt met twee maanden uitgesteld. De reden hiervoor is de drukte als gevolg van de covid-19-epidemie (coronacrisis). Dat schrijft Martin van Rijn, minister voor Medische Zorg, in een brief aan de Tweede Kamer. Van Rijn schrijft: 'De crisis betekent met name dat er minder ruimte beschikbaar is om dit onderwerp onder de aandacht te brengen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier