Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nog geen kwart Nederlanders wil organen doneren

Door Jeroen van Setten 

Born:CBS


Aandeel donoren per gemeente. Bron: CBS

Van alle Nederlanders is nog geen kwart bereid organen of weefsels na overlijden te doneren. De Brabanders zijn nog het meest genereus, 27,6 procent is bereid geheel of gedeeltelijk te doneren. In Zuid-Holland en Flevoland is dat maar 20,8 respectievelijk 20,6 procent. Van de Nederlanders boven de twaalf jaar staat ongeveer 40 procent ingeschreven in het donorregister. Dat meldt het CBS vanochtend.

Per gemeente verschilt het aandeel in het donorregister ingeschreven personen sterk, en het aandeel dat toestemming geeft voor donatie verschilt nog meer. De donatiebereidheid loopt uiteen van 8 procent op Urk en 12 procent in Staphorst, tot 33 procent in Goirle.

Volgens het CBS hebben gemeenten met een hoog aandeel trouwe kerkgangers vaak relatief weinig donorregistraties.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 07-07-2015
Bron: CBS | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Tineke Karsten, Amsterdam
  05-09-2015 15:20

  Beste Jos,
  Een late reactie, maar jouw bericht trof me wel en was ik niet vergeten. Ik herken de frustratie.
  Onlangs kreeg ik een mail van de NVN om mee te denken over een site van het nieuw op te richten Platform (ik weet het niet precies, maar geÔnitieerd door de Stichting Doneren en transplanteren). Kijk ook eens op >

  https://www.facebook.com/DonerenEnTransplanteren

  Misschien is het wat voor jou? Door dit soort initiatieven sta ik nu wat positiever in de nier-donatie-materie.
  Groet Tineke Karsten

 • Jos van der Hoorn, Eexterveen
  08-07-2015 21:43

  Tja, cijfers spreken voor zich hoe jammer dit ook is voor patiŽnten in nood. Gelukkig zien we bij nierfalen een toenemende donatie bij leven maar ook hier is veel onbekendheid en onbegrip bij mensen die (gelukkig) niet met nierziekten worden geconfronteerd in hun omgeving. Een platform om potentiŽle donoren en nierpatienten die geen donor hebben bij elkaar te brengen, komt maar moeizaamvan de grond. En ik begrijp maar niet waarom er landelijk niet meer wordt gepromoot hoť eenvoudig een nierdonatie is voor een gezond iemand; zelfs tot een leeftijd van 70 jaar. Natuurlijk zijn er risico's (net als in het verkeer) en niet iedereen kan ook doneren. Maar de screening in de ziekenhuizen is perfect. Overheid, Nierstichting e.a. zouden op een doelmatige en discrete wijze heel veel mensen "aan het denken kunnen zetten". Maar dit schijnt een brug te ver te zijn. Misschien legt iemand mij uit waarom deze gedachte helemaal fout is? Zou m.i. geweldig helpen bij het patiŽnten-dilemma: Hoe vind ik een Donor.
Donatie na euthanasie geeft waardevolle betekenis

Orgaandonatie na euthanasie is een zeer waardevolle procedure voor mensen die na hun overlijden iets willen betekenen voor één of meerdere patiënten die op de wachtlijst staan voor een gezond orgaan. Dat concludeert promovendus, jurist en anesthesioloog (i.o.) Jan Bollen van het Maastricht UMC+.

Tussen 2002 (het jaar dat euthanasie wettelijk mogelijk werd) en 2018 ondergingen 81.418 patiënten in Nederland en België euthanasie. In Nederland koos de eerste patiënt er in 2012 voor om zijn organen ter beschikking te stellen na euthanasie. Vanwege eventuele ethische en juridische obstakels werd in de jaren daarna terughoudendheid in acht genomen. In 2015 leidde de wens van een man uit Nijmegen de na euthanasie zijn nieren wilde afstaan, en de reactie van ziekenhuizen daarop, nog tot veel commotie. Daarom stelden het Maastricht UMC+ en het Erasmus MC in dat jaar een gezamenlijke handreiking op voor de procedure. Twee jaar later werd een landelijke richtlijn aangeboden aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Inmiddels hebben bijna zestig mensen gekozen voor orgaandonatie na euthanasie.

Lees meer »

Verschillen binnen VS in acceptatie donornieren »

In de Verenigde Staten blijken nieren van overleden donoren relatief vaak te worden afgedankt als ze als minder ideaal materiaal voor transplantatie worden gezien, terwijl met deze donornieren patiënten hadden kunnen worden gered. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat er grote variatie is in de hoeveelheid donornieren die transplantatiecentra afkeuren, en dat centra die donornieren minder snel afkeuren, uiteindelijk nierpatiënten sneller transplanteren.

Lees meer »

Risico op hoge bloeddruk stijgt na nierdonatie »

Donoren van een nier lopen een hoger risico hypertensie te ontwikkelen dan vergelijkbare, gezonde niet-donoren. Dit blijkt uit een recent onderzoek, uitgevoerd aan de Johns Hopkins universiteit (Baltimore, VS, iets ten noordoosten van Washington DC). De onderzoekers bekeken de gegevens van 1295 levende donoren, gemiddeld 6 jaar na hun nierdonatie, en zetten die af tegen de gegevens van 8233 gezonde niet-donoren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier