Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nog geen kwart Nederlanders wil organen doneren

Door Jeroen van Setten 

Born:CBS


Aandeel donoren per gemeente. Bron: CBS

Van alle Nederlanders is nog geen kwart bereid organen of weefsels na overlijden te doneren. De Brabanders zijn nog het meest genereus, 27,6 procent is bereid geheel of gedeeltelijk te doneren. In Zuid-Holland en Flevoland is dat maar 20,8 respectievelijk 20,6 procent. Van de Nederlanders boven de twaalf jaar staat ongeveer 40 procent ingeschreven in het donorregister. Dat meldt het CBS vanochtend.

Per gemeente verschilt het aandeel in het donorregister ingeschreven personen sterk, en het aandeel dat toestemming geeft voor donatie verschilt nog meer. De donatiebereidheid loopt uiteen van 8 procent op Urk en 12 procent in Staphorst, tot 33 procent in Goirle.

Volgens het CBS hebben gemeenten met een hoog aandeel trouwe kerkgangers vaak relatief weinig donorregistraties.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 07-07-2015
Bron: CBS | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Tineke Karsten, Amsterdam
  05-09-2015 15:20

  Beste Jos,
  Een late reactie, maar jouw bericht trof me wel en was ik niet vergeten. Ik herken de frustratie.
  Onlangs kreeg ik een mail van de NVN om mee te denken over een site van het nieuw op te richten Platform (ik weet het niet precies, maar geÔnitieerd door de Stichting Doneren en transplanteren). Kijk ook eens op >

  https://www.facebook.com/DonerenEnTransplanteren

  Misschien is het wat voor jou? Door dit soort initiatieven sta ik nu wat positiever in de nier-donatie-materie.
  Groet Tineke Karsten

 • Jos van der Hoorn, Eexterveen
  08-07-2015 21:43

  Tja, cijfers spreken voor zich hoe jammer dit ook is voor patiŽnten in nood. Gelukkig zien we bij nierfalen een toenemende donatie bij leven maar ook hier is veel onbekendheid en onbegrip bij mensen die (gelukkig) niet met nierziekten worden geconfronteerd in hun omgeving. Een platform om potentiŽle donoren en nierpatienten die geen donor hebben bij elkaar te brengen, komt maar moeizaamvan de grond. En ik begrijp maar niet waarom er landelijk niet meer wordt gepromoot hoť eenvoudig een nierdonatie is voor een gezond iemand; zelfs tot een leeftijd van 70 jaar. Natuurlijk zijn er risico's (net als in het verkeer) en niet iedereen kan ook doneren. Maar de screening in de ziekenhuizen is perfect. Overheid, Nierstichting e.a. zouden op een doelmatige en discrete wijze heel veel mensen "aan het denken kunnen zetten". Maar dit schijnt een brug te ver te zijn. Misschien legt iemand mij uit waarom deze gedachte helemaal fout is? Zou m.i. geweldig helpen bij het patiŽnten-dilemma: Hoe vind ik een Donor.
Engelse opt-out donorwet stap dichterbij

De Engelse politiek heeft het afgelopen jaar flinke stappen gezet in de behandeling van het voorstel voor een nieuwe donorwet. Betrokkenen denken dat de wet over enkele maanden getekend kan worden.

Het wetsvoorstel gaat uit van veronderstelde toestemming voor donatie na overlijden, waarbij mensen die dat niet willen, dat moeten laten vastleggen. De Engelse wetgeving telt een heleboel stappen in zowel House of Commons (Tweede Kamer) als House of Lords (Eerste Kamer). Een jaar geleden was het voorstel toe aan de derde stap van vijf in het House of Commons, afgelopen vrijdag heeft de wet in het House of Lords de derde van eveneens vijf fases doorlopen. Deze derde stap heet Committee Stage; hierin wordt het voorstel zin voor zin doorgelopen en vragen de leden van het House advies aan deskundigen.

De volgende stap is een terugkoppeling, waarna opnieuw de wet doorgenomen wordt met de aangebrachte wijzigingen erin verwerkt. Anders dan in Nederland gaat het wetsvoorstel daarna weer terug naar het House of Commons, tenzij de Lords geen wijzigingen hebben aangebracht. Deze fase duurt meestal wel veel korter dan de eerste behandeling door het House of Commons.

Lees meer »

Vrij goede resultaten donatie na hartstilstand buiten ziekenhuis  »

Om het aantal beschikbare donornieren te vergroten, staan sommige landen transplantatie van donornieren na 'onverwachte circulatiestilstand' toe. Transplantatie is in zo'n geval complexer dan anders, en wordt daarom niet overal toegepast, maar bijvoorbeeld wel in Spanje en Nederland. Uit recent Spaans onderzoek blijkt dat het gebruik van donornieren na een onverwachte circulatiestilstand acceptabele resultaten oplevert.

Lees meer »

Symposium als eerbetoon aan levende donoren »

Op 16 januari promoveert Marco van Londen in Groningen op een onderzoek dat eraan moet bijdragen dat levende nierdonatie nog veiliger wordt. Voorafgaand aan de plechtigheid organiseert het UMCG een klein symposium over levende donatie. Van Londen ziet het liefst veel patiënten en levende donoren komen, want: 'de promotie is niet alleen de bekroning van mijn onderzoek, maar ook een eerbetoon aan alle levende donoren'.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier