Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieuwe voorzitter voor Raad van Toezicht Nierstichting

Door Jeroen van Setten 

De Nierstichting heeft professor Paul E. de Jong benoemd tot voorzitter van de Raad van Toezicht. Hij volgt Willem Geerlings op, die de functie de afelopen acht jaar bekleedde. De Jong (65) heeft een lange staat van dienst in de nefrologie. Van 1979 tot 2011 was hij als nefroloog en vanaf 1991 als hoogleraar Nefrologie verbonden aan het UMC Groningen. Bij zijn afscheid in december 2011 werd De Jong benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Paul de Jong maakte twaalf jaar lang deel uit van de Wetenschappelijke Raad van de Nierstichting, eerst als raadslid en later als voorzitter. Ook legde De Jong in 1990 de basis voor het internationaal erkende PREVEND-onderzoek, een bevolkingsonderzoek in Groningen naar het nut van het bepalen van eiwitverlies in de urine voor het voorspellen van nier-, hart- en vaatziekten.

'Eén van de meest karakteristieke en bijzondere eigenschappen van Paul de Jong is zijn enorme bevlogenheid. Hij heeft de preventie van nierziekten op de agenda gezet. Naast het bevorderen van onderzoek heeft De Jong zich ingezet om de vroegtijdige opsporing van nierschade van de grond te krijgen, zowel nationaal als internationaal. We zijn er trots op dat hij de nieuwe voorzitter is van onze Raad van Toezicht', zegt Tom Oostrom, algemeen directeur van de Nierstichting.

De Raad van Toezicht van de Nierstichting houdt toezicht op het beleid en de algemene gang van zaken. Daarnaast adviseert zij de algemeen directeur over beleidsvoornemens. Raad van Toezicht en directie van de Nierstichting komen zes keer per jaar bij elkaar voor overleg.

sterren Gepubliceerd: maandag 03-12-2012 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Margot
    03-12-2012 14:22

    Geweldige arts, bijzonder aangenaam persoon.
    Ik wens hem veel succes in zijn nieuwe functie!
De maatschappelijk werker is er voor iedereen

In de eerste gesprekken die medisch maatschappelijk werker Laura Haasdijk met patiŽnten voert vragen mensen zich af waarom ze naar de maatschappelijk werker moeten. Het voelt alsof er iets met ze aan de hand is. Terwijl het maatschappelijk werk tot het standaard aanbod hoort bij een nierziekte, net zoals de diŽtiste, verpleegkundige en de dokter. Onlangs hebben de maatschappelijk werkers die werkzaam zijn in de nefrologie hun visie op wat zij doen en hoe ze willen werken vastgelegd in de zogeheten kwaliteitsstandaarden. Deze zijn voor iedereen gratis te downloaden.

'Het kost altijd eventjes, misschien wel een paar gesprekjes, voordat mensen gaan ervaren wat maatschappelijk werk kan betekenen. Je hebt heel vaak een klein stukje weerstand te overwinnen,' vertelt Haasdijk. Zij werkt in het HagaZiekenhuis in Den Haag en is voorzitter van de Vereniging Maatschappelijk Werk Nefrologie. Haar werk is eigenlijk tweeledig, zo legt ze dat aan patiŽnten uit. Een nierziekte heeft heel veel invloed op je gewone leven. Een maatschappelijk werker kan je op weg helpen met praktische dingen, en ook psychosociale ondersteuning bieden.

Lees meer »

De regie over je leven krijgen kan je leren »

De regie over je leven met een chronische ziekte krijgen, dat kan je leren. Zelfmanagement is het toverwoord.

Lees meer »

Andreas Vesalius en zijn fascinatie voor de nier »

In de 16e eeuw was de medische wetenschap nog steeds gebaseerd op de wijsheid van de klassieke oudheid. Wetenschappers uit dit verre verleden bepaalden nog altijd hoe er over het menselijk lichaam werd gedacht. Ruim 2000 jaar lang waren de bevindingen van Aristoteles over de medische wetenschap onbetwist. Hoewel Aristoteles en later zijn volgeling Galenus (Grieks/Romeins arts 129-199 n.Chr.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier