Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieuwe test spoort nierkanker op in bloed en urine

Door Gerard Kok 

Amerikaanse onderzoekers hebben nieuwe 'biomarkers' ontdekt, waardoor niercelkanker al in een vroeg stadium is op te sporen. Een vroege opsporing van niercelkanker maakt een snellere behandeling mogelijk. Dat is belangrijk, omdat behandeling als de niercelkanker is uitgezaaid, meestal geen zin meer heeft.

De onderzoekers bekeken zowel tumorweefsel als normaal weefsel van bijna honderd patiënten met niercelkanker. Daarbij schonken de onderzoekers speciale aandacht aan 'DNA-methylering', waarbij een gedeelte van het DNA is uitgeschakeld omdat er op een cruciaal punt een methylgroep (CH-3, één koolstofatoom met drie waterstofatomen) aan is gekoppeld. Dit mechanisme komt bij kanker vaker voor. De onderzoekers identificeerden uiteindelijk ongeveer 20 plekken van methylering van het DNA die kenmerkend zijn voor niercelkanker. De DNA-wijzigingen zijn bovendien in alle stadia van niercelkanker aanwezig, en kunnen door middel van een eenvoudige bloed- en urinetest worden opgespoord.

Een dergelijke test maakt het mogelijk dat niercelkanker vroegtijdig wordt opgespoord. Patiënten met niercelkanker hebben in het begin meestal geen klachten, terwijl de ziekte goed behandeld kan worden als de tumoren tot de nieren beperkt blijven. Als de ziekte is uitgezaaid, is behandeling veel moeilijker. Een tijdige ontdekking van de ziekte is dus van belang. De onderzoekers suggereren daarom dat de door hen ontwikkelde test wellicht gebruikt kan worden om potentiële patiënten op beginnende niercelkanker te screenen.

sterren Gepubliceerd: donderdag 15-01-2015
Bron: BMC Medicine | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Krijns Ede
    19-01-2015 10:01

    Ruudje heeft het artikel niet goed gelezen: het gaat er juist om dat men geen klachten heeft, terwijl het met deze methode vroegtijdig kan worden opgespoord...

  • Ruudje
    15-01-2015 12:52

    Naarmate er meer van dit soort relatief simpele tests komen zullen steeds meer mensen zich laten screenen op van alles en nog wat. Het is allang bewezen dat dat een vreselijk dure en nogal heilloze weg is. Mensen zonder klachten hoef je toch niet te screenen op nierkanker?
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier