Nieuwe serie columns: Dialyse in Ethiopië
Door Merel Dercksen

De komende weken heeft NierNieuws een nieuwe, tijdelijke, columnist: Wytze Aalders. Wytze is 20 jaar en tweedejaars student geneeskunde in Groningen. Deze zomer loopt hij stage in een klein ziekenhuis in Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië. Daar zijn ze gespecialiseerd in de behandeling van nierziekten, en er is ook een dialysecentrum.
Wytze heeft twee maanden geleden besloten om een reis te boeken via www.projects-abroad.com. Via deze organisatie heeft hij geregeld dat hij 7 weken vrijwilligerswerk gaat doen in een ziekenhuis in Addis Abeba. En daarnaast doet hij nog mee aan aparte projecten georganiseerd om de gezondheid in het land te verbeteren. Hij verblijft die 7 weken in een Ethiopisch gastgezin, de familie Demissie. Het gezin bestaat uit vader Girma, moeder Felege en de kinderen Ruth (Mimi, 19) en Mickey (Abush, 13).
Wytze is vooral geïnteresseerd in neurologie en pathologie, maar heeft ook al een keuzeproject nefrologie gedaan in Groningen. Daardoor kan en mag hij ook echt wat doen in de kliniek Sante Medical Center.
Tijdens zijn verblijf houdt Wytze (onregelmatig) een weblog bij. Wytze: 'Ik wil dat veel mensen kennismaken met de behandeling van nierziekten in ontwikkelingslanden.' NierNieuws publiceert daarom de delen van zijn blog die gaan over zijn werk in het ziekenhuis. En na afloop, als Wytze weer terug is, zal hij een speciaal verslag maken voor de lezers van NierNieuws.
Gepubliceerd: vrijdag 09-07-2010 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten
Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.
Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.
Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »
Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet.
‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »
Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.
Reacties
Reageer op dit artikel