Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieuwe niersteenvergruizer in Den Bosch mild voor patiŽnt

Door Merel Dercksen 

De Storz Modulith SLK

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in 's Hertogenbosch heeft sinds kort een vergruizer in huis, waarmee patiŽnten met nierstenen op een minder pijnlijke manier van hun klachten af kunnen komen. Van deze machines staan er nog maar drie in Nederland. Ook wordt het zorgtraject zo ingericht, dat er meestal geen lange wachttijden meer zijn.

Het ziekenhuis heeft een nieuwe vergruizer aangeschaft, de Storz Modulith SLK. Dit apparaat werkt in principe net als andere niersteenvergruizers, maar de golfbundel is geconcentreerder. Hierdoor wordt er minder omliggend weefsel geraakt, en is de behandeling minder pijnlijk. Volgens Physician Assistant urologie Anouk van der Aa hebben de meeste patiŽnten tegenwoordig alleen nog diclofenac en EMLA-crŤme als pijnstilling nodig, terwijl bij de vorige vergruizer ook nog dipidolor, een aan morfine verwante pijnstiller, gegeven moest worden. Een ander voordeel dat Van der Aa noemt, is dat de echokop geÔntegreerd is in het apparaat, waardoor er goed echogeleide vergruizingen gedaan kunnen worden.

In oktober voert de afdeling urologie bovendien het 'zorgpad steenlijden' in. Dat is voor deze afdeling het eerste zorgpad. Het houdt in dat een patiŽnt die door de huisarts wordt doorverwezen, vrijwel meteen onderzocht worden. Blijkt er sprake te zijn van een niersteen die behandeld moet worden, dan gebeurt dat, in geval van een vergruizing, in principe binnen drie dagen. De nacontrole hoort ook nog bij het zorgpad; afhankelijk van de situatie blijft de patiŽnt daarna bij de uroloog onder controle of gaat hij terug naar de huisarts. Het gros van de patiŽnten met nierstenen kan op deze manier geholpen worden, waarmee er vrijwel sprake is van planbare zorg.

Er zijn drie dagen in de week waarop de afdeling urologie de beschikking heeft over de nieuwe vergruizer. Op de andere dagen, en zelfs in de avonden, is het apparaat in gebruik bij de afdeling orthopedie, bijvoorbeeld voor de behandeling van verkalkingen in gewrichten.

Van der Aa verwacht wel wat meer patiŽnten, omdat het zorgpad onder de aandacht van huisartsen is gebracht. De drempel om patiŽnten met flankpijn door te sturen, zou nu lager moeten zijn. Maar het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft (nog) geen aparte afspraken met zorgverzekeraars gemaakt om bijvoorbeeld als voorkeursbehandelaar te worden aangemerkt. Van commerciŽle redenen om het apparaat aan te schaffen, is volgens Van der Aa dan ook geen sprake geweest.

sterren Gepubliceerd: maandag 12-09-2011 | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier