Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieuwe hoogleraar gespecialiseerd in cystenieren

Door Redactie NierNieuws 

Vorig jaar won ze de Lillian Jean Kaplan prijs. Een prestigieuze internationale prijs voor onderzoek naar cystenieren. Dit jaar werd ze in Leiden benoemd tot hoogleraar Humane Genetica met specialisatie cystenieren. Prof.dr. Dorien Peters (1961) onderzoekt vooral het mechanisme achter cystenieren.

Mutaties in twee genen, PKD1 en PKD2, verklaren bijna alle erfelijke gevallen van cystenieren. Deze genen coderen voor eiwitten die bij signaaloverdracht in cellen betrokken zijn. Mensen met een mutatie in een van deze twee genen hebben naast de cysten in de nieren soms ook in andere organen problemen. Peters: 'Hart- en vaatafwijkingen komen regelmatig voor en de kans op hersenaneurysma ’s en cysten in de lever is vergroot.'

De nieuwe hoogleraar speurt naar manieren om de voortgang van de ziekte te remmen. 'Het ziekteproces begint meestal met een enkele cyste in de nieren die langzaam groeit, maar na verloop van tijd lijken er steeds sneller nieuwe bij te komen. We denken dat het aangetaste weefsel met het omliggende weefsel communiceert, wat erin resulteert dat dat ook aangetast kan raken.' De eerste medicijnen om dit proces te remmen zijn nu in onderzoek. 

Peters is intensief betrokken bij het onderwijs aan studenten Geneeskunde en Biomedische wetenschappen. Ze heeft zitting in de opleidingscommissie voor Biomedische wetenschappen en heeft recent de minor 'From patient DNA to personalised medicine' voor geneeskundestudenten opgezet, samen met twee collega’s. 

sterren Gepubliceerd: zaterdag 25-10-2014 | Nog geen reacties
Kinderen met cystenieren hebben vaak hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk blijkt vaak voor te komen bij kinderen met cystenieren, zowel overdag als 's nachts. Ook bij kinderen die verder geen klachten hebben. Wel lijkt er een verband tussen hoe snel de cysten zich op de kinderleeftijd ontwikkelen en het risico op te hoge bloeddruk.

Cystenieren, specifiek ADPKD, is de meest voorkomende erfelijke nierziekte. Meestal geeft deze aandoening pas klachten als patiënten volwassen zijn. Maar soms treden er op kinder- of tienerleeftijd al symptomen op, zoals een hoge bloeddruk. Hoe vaak dat voorkomt is nog maar beperkt vastgelegd, omdat veel ouders die de aandoening zelf hebben, hun kinderen niet laten testen zolang die geen klachten hebben. De kinderen hoeven dan ook niet op te groeien in de wetenschap dat ze een ziekte hebben waar op dat moment niets aan te doen is.

Andere ouders laten hun kinderen juist wel testen, zodat ze er op tijd bij kunnen zijn als het kind klachten begint te krijgen. Van deze kinderen zijn dan vaak ook wel bloeddrukgegevens bekend. Een internationaal team onderzoekers heeft in 22 voornamelijk Europese behandelcentra gegevens verzameld van kinderen bij wie bevestigd was dat ze ADPKD hadden.

Lees meer »

Onderzoeksdeelnemers met cystenieren vooraf indelen voor meer effect »

Amerikaanse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om patiënten met erfelijke cystenieren in te delen naar ernst, op basis van beeldvormend onderzoek. Ze hebben deze methode getest op een groep patiënten uit een ander onderzoek. De indeling blijkt het mogelijk te maken die patiënten te selecteren bij wie de aandoening het snelst verergert, en bij wie daardoor ook het grootste effect van de onderzochte ingreep te zien is.

Lees meer »

Grotere kans op trombose bij verwijderen cystenieren tijdens transplantatie »

Met het oog op afstoting kan het geen kwaad in dezelfde operatie cystenieren te verwijderen en een donornier te plaatsen, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. Wel is er een hoger risico op trombose in de niervaten. Bij patiënten met polycysteuze nierziekte (Polycystic Kidney Disease - PCKD of ook wel PKD) ontstaan cysten (vochtblazen) in de nieren, die daardoor steeds slechter gaan functioneren. De ziekte is erfelijk.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier