Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieuwe fosfaatbinder moet ook vergoed worden

Door Merel Dercksen 

Een nieuwe fosfaatbinder voor dialysepatiŽnten die uit een combinatie van twee stoffen bestaat, is volgens het College voor Zorgverzekeringen vergelijkbaar met al bestaande fosfaatbinders. Het kan daarom worden opgenomen in het Geneesmiddelen Vergoedingen Systeem, waardoor het vergoed moet worden door zorgverzekeraars. Maar andere middelen blijven de voorkeur verdienen.

DialysepatiŽnten hebben vaak een te hoge fosfaatspiegel in hun bloed. Daarvoor slikken zij fosfaatbinders. Dat kunnen verschillende stoffen zijn die er allemaal voor zorgen, dat er minder fosfaat uit de voeding in het bloed terechtkomt. Fresenius heeft een nieuw middel in deze categorie op de markt gebracht, dat bestaat uit een combinatie van calciumacetaat en magnesiumcarbonaat. Afgelopen jaar vroeg de minister van Volksgezondheid het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) of dit middel, OsvaRen, onderling vervangbaar is met een middel dat is opgenomen in het verzekerde pakket.

Het CVZ heeft zijn beoordeling afgerond en komt tot de conclusie dat OsvaRen inderdaad een gelijke therapeutische waarde heeft als middelen die al vergoed worden, namelijk calciumacetaat, calciumcarbonaat en calciumcarbonaat/calciumlactogluconaat. Calciumacetaat/magnesiumcarbonaat is door het CVZ als onderling vervangbaar beoordeeld met calciumacetaat (Phos-Ex van Cablon Medical en PhosLo, ook van Fresenius). Calciumacetaat/magnesiumcarbonaat kan worden geplaatst in hetzelfde cluster binnen het Geneesmiddelen Vergoedingen Systeem, met een standaarddosering van 4,6 tabletten.

Omdat er nog weinig ervaring is met OsvaRen, blijft de voorkeur wel uitgaan naar al bestaande calciumhoudende fosfaatbinders. En als patiŽnten last hebben van een te hoge calciumspiegel, beveelt het CVZ een fosfaatbinder aan die helemaal geen calcium bevat, in plaats van OsvaRen, waarin maar een deel van de calciumhoudende stof vervangen is door een andere.

sterren Gepubliceerd: woensdag 30-06-2010
Bron: CVZ | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • van den Boomen, Nieuwkuijk
    22-07-2010 14:20

    Graag reageren wij op uw artikel "Nieuwe fosfaatbinder moet ook vergoed worden". Dit betreft de fosfaatbinder OsvaRen (een combinatiepreparaat bestaande uit calciumacetaat en magnesiumcarbonaat dat door Fresenius Medical Care wordt geproduceerd. De fabrikant wil hierbij laten weten dat op dit moment is besloten om OsvaRen nog niet in het GVS op te nemen omdat op basis van een nieuwe studie een uitgebreidere terugbetaling voor OsvaRen is aangevraagd, zodat patiŽnten niet bij hoeven te betalen voor dit medicijn. Indien hierover uitsluitsel is, zal dit in "niernieuws.nl" worden medegedeeld.
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier