Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieuwe donatiecampagne: (on)zinnig?

Door Redactie NierNieuws 

Afgelopen donderdag is de overheid weer een nieuwe campagne gestart om het aantal orgaandonoren te verhogen. Dit keer is de titel: 'Een leven redden. Je hebt het in je.' In tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden, is de insteek van deze campagne niet zozeer om de hulpvaardigheid van mensen te benadrukken, als wel om vragen te beantwoorden.

De discrepantie tussen het aantal mensen dat zegt na hun overlijden donor te willen zijn en het aantal mensen dat daadwerkelijk geregistreerd staat, is volgens de nieuwste overheidsinzichten namelijk het gevolg van vragen die mensen hebben. Zoals: ben ik wel geschikt als donor? Of: hoe zie je eruit als je gedoneerd hebt?

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zegt over de nieuwe campagne: 'Veel mensen vinden het een moeilijk en eng onderwerp om over te praten. Tegelijkertijd krijg je al pratend vaak antwoord op je vragen. Dat helpt bij je afwegingen en brengt je dichter bij een beslissing, bij jouw keuze.' De antwoorden op de genoemde vragen krijgen dan ook niet de nadruk, die ligt bij de aansporing om met anderen in gesprek te gaan.

Eerdere campagnes spoorden ook al aan om met anderen te praten. Er zijn inmiddels miljoenen gestoken in het vergroten van het aantal geregistreerde donoren, maar dat levert niet veel meer registraties op. Zou het nu wel werken?

sterren Gepubliceerd: maandag 11-04-2016 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Josť Apeldoorn
    18-04-2016 10:07

    Er moeten nog veel meer campagnes komen voor donor registratie er zou ook meer campagne gevoerd moeten worden voor donatie bij leven bij veel mensen is daar nog niets over bekend
Implementatie nieuwe donorwet uitgesteld om corona

De nieuwe donorwet zal, zoals gepland, vanaf 1 juli dit jaar van kracht zijn. Maar het aanschrijven van mensen die nog niets hebben laten vastleggen, wordt met twee maanden uitgesteld. De reden hiervoor is de drukte als gevolg van de covid-19-epidemie (coronacrisis). Dat schrijft Martin van Rijn, minister voor Medische Zorg, in een brief aan de Tweede Kamer.

Van Rijn schrijft: 'De crisis betekent met name dat er minder ruimte beschikbaar is om dit onderwerp onder de aandacht te brengen. Praktisch doordat bijvoorbeeld fysieke voorlichtingsbijeenkomsten gericht op moeilijker te bereiken doelgroepen, zoals de Donordialoog voor mensen met een migratieachtergrond en lezingen voor ouderen, momenteel niet mogelijk zijn.'

In april heeft het ministerie twee keer een zogeheten flitspeiling laten uitvoeren onder een deel van de bevolking. Beide keren vond een meerderheid van de respondenten dat de invoering van de wet door kon gaan zoals gepland. Daar komt bij dat het huidige register 'er niet op berekend is veel langer dan [na] 1 juli in de lucht te blijven'. Dat zou risico's en extra kosten met zich mee brengen. Mede hierom heeft de minister besloten de ingangsdatum van 1 juli wel aan te houden.

Lees meer »

Nieuwe donorwet: berichten van het Bootcongres »

Nog vier maanden, dan gaat de nieuwe donorwet in. Dat is niet alleen voor de 'gewone Nederlander' een verandering. Voor zorgverleners verandert er net zo goed van alles. En voor sommige mensen, bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking, is het nog een extra uitdaging om de beslissing te kunnen nemen die de nieuwe wet van ze vraagt.

Lees meer »

Oproep: Doneer 1 minuut »

Op dinsdag 14 januari doen nier-, lever-, en hartpatiënten uit heel Nederland, die op de wachtlijst staan voor een nieuw orgaan, een persoonlijke oproep: Laat je dierbaren weten of je donor wilt zijn. Dit onder de tag 'Doneer 1 minuut'. 50% van de Nederlanders bespreekt zijn donorwensen niet met naasten, wat kan leiden tot twijfel bij nabestaanden of een keuze voor donatie daadwerkelijk bewust was. Bijna driekwart van de nabestaanden weigert bij twijfel dan ook in te stemmen met donatie.

Lees meer »


Nieuwe donatiecampagne: (on)zinnig?

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier