Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieuwe donatiecampagne: (on)zinnig?

Door Redactie NierNieuws 

Afgelopen donderdag is de overheid weer een nieuwe campagne gestart om het aantal orgaandonoren te verhogen. Dit keer is de titel: 'Een leven redden. Je hebt het in je.' In tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden, is de insteek van deze campagne niet zozeer om de hulpvaardigheid van mensen te benadrukken, als wel om vragen te beantwoorden.

De discrepantie tussen het aantal mensen dat zegt na hun overlijden donor te willen zijn en het aantal mensen dat daadwerkelijk geregistreerd staat, is volgens de nieuwste overheidsinzichten namelijk het gevolg van vragen die mensen hebben. Zoals: ben ik wel geschikt als donor? Of: hoe zie je eruit als je gedoneerd hebt?

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zegt over de nieuwe campagne: 'Veel mensen vinden het een moeilijk en eng onderwerp om over te praten. Tegelijkertijd krijg je al pratend vaak antwoord op je vragen. Dat helpt bij je afwegingen en brengt je dichter bij een beslissing, bij jouw keuze.' De antwoorden op de genoemde vragen krijgen dan ook niet de nadruk, die ligt bij de aansporing om met anderen in gesprek te gaan.

Eerdere campagnes spoorden ook al aan om met anderen te praten. Er zijn inmiddels miljoenen gestoken in het vergroten van het aantal geregistreerde donoren, maar dat levert niet veel meer registraties op. Zou het nu wel werken?

sterren Gepubliceerd: maandag 11-04-2016 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • José Apeldoorn
    18-04-2016 10:07

    Er moeten nog veel meer campagnes komen voor donor registratie er zou ook meer campagne gevoerd moeten worden voor donatie bij leven bij veel mensen is daar nog niets over bekend
Oproep: Doneer 1 minuut

Op dinsdag 14 januari doen nier-, lever-, en hartpatiënten uit heel Nederland, die op de wachtlijst staan voor een nieuw orgaan, een persoonlijke oproep: Laat je dierbaren weten of je donor wilt zijn. Dit onder de tag 'Doneer 1 minuut'.

50% van de Nederlanders bespreekt zijn donorwensen niet met naasten, wat kan leiden tot twijfel bij nabestaanden of een keuze voor donatie daadwerkelijk bewust was. Bijna driekwart van de nabestaanden weigert bij twijfel dan ook in te stemmen met donatie.

Een van de gezichten van de campagne is Bregje uit Zeewolde, zij is erfelijk belast met cystenieren en staat na een geslaagde levertransplantatie nu op de wachtlijst voor een nieuwe nier. Dit heeft grote impact op haar gezin: een dagje shoppen met haar dochter, of kijken bij de hockeywedstrijd van haar zoon lukt niet meer. Ze is inmiddels ook afgekeurd als verpleegkundige in de jeugdzorg. Ze hoopt mensen bewust te maken van wat het is om als jonge vrouw een nieuw orgaan nodig te hebben.

Ook Olaf en Bram uit Sleen spreken zich uit. Olaf is door de erfelijke nierziektes van zoon Bram (11) en dochter Pien (8) inmiddels fulltime mantelzorger. Pien heeft sinds kort een nieuwe nier, terwijl Bram nog op de wachtlijst staat en vier keer per week moet dialyseren.

Lees meer »

Donatie na euthanasie geeft waardevolle betekenis »

Orgaandonatie na euthanasie is een zeer waardevolle procedure voor mensen die na hun overlijden iets willen betekenen voor één of meerdere patiënten die op de wachtlijst staan voor een gezond orgaan. Dat concludeert promovendus, jurist en anesthesioloog (i.o.) Jan Bollen van het Maastricht UMC+. Tussen 2002 (het jaar dat euthanasie wettelijk mogelijk werd) en 2018 ondergingen 81.418 patiënten in Nederland en België euthanasie.

Lees meer »

Verschillen binnen VS in acceptatie donornieren »

In de Verenigde Staten blijken nieren van overleden donoren relatief vaak te worden afgedankt als ze als minder ideaal materiaal voor transplantatie worden gezien, terwijl met deze donornieren patiënten hadden kunnen worden gered. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat er grote variatie is in de hoeveelheid donornieren die transplantatiecentra afkeuren, en dat centra die donornieren minder snel afkeuren, uiteindelijk nierpatiënten sneller transplanteren.

Lees meer »


Nieuwe donatiecampagne: (on)zinnig?

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier