Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieuwe donatiecampagne: (on)zinnig?

Door Redactie NierNieuws 

Afgelopen donderdag is de overheid weer een nieuwe campagne gestart om het aantal orgaandonoren te verhogen. Dit keer is de titel: 'Een leven redden. Je hebt het in je.' In tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden, is de insteek van deze campagne niet zozeer om de hulpvaardigheid van mensen te benadrukken, als wel om vragen te beantwoorden.

De discrepantie tussen het aantal mensen dat zegt na hun overlijden donor te willen zijn en het aantal mensen dat daadwerkelijk geregistreerd staat, is volgens de nieuwste overheidsinzichten namelijk het gevolg van vragen die mensen hebben. Zoals: ben ik wel geschikt als donor? Of: hoe zie je eruit als je gedoneerd hebt?

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zegt over de nieuwe campagne: 'Veel mensen vinden het een moeilijk en eng onderwerp om over te praten. Tegelijkertijd krijg je al pratend vaak antwoord op je vragen. Dat helpt bij je afwegingen en brengt je dichter bij een beslissing, bij jouw keuze.' De antwoorden op de genoemde vragen krijgen dan ook niet de nadruk, die ligt bij de aansporing om met anderen in gesprek te gaan.

Eerdere campagnes spoorden ook al aan om met anderen te praten. Er zijn inmiddels miljoenen gestoken in het vergroten van het aantal geregistreerde donoren, maar dat levert niet veel meer registraties op. Zou het nu wel werken?

sterren Gepubliceerd: maandag 11-04-2016 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Josť Apeldoorn
    18-04-2016 10:07

    Er moeten nog veel meer campagnes komen voor donor registratie er zou ook meer campagne gevoerd moeten worden voor donatie bij leven bij veel mensen is daar nog niets over bekend
Engelse opt-out donorwet stap dichterbij

De Engelse politiek heeft het afgelopen jaar flinke stappen gezet in de behandeling van het voorstel voor een nieuwe donorwet. Betrokkenen denken dat de wet over enkele maanden getekend kan worden.

Het wetsvoorstel gaat uit van veronderstelde toestemming voor donatie na overlijden, waarbij mensen die dat niet willen, dat moeten laten vastleggen. De Engelse wetgeving telt een heleboel stappen in zowel House of Commons (Tweede Kamer) als House of Lords (Eerste Kamer). Een jaar geleden was het voorstel toe aan de derde stap van vijf in het House of Commons, afgelopen vrijdag heeft de wet in het House of Lords de derde van eveneens vijf fases doorlopen. Deze derde stap heet Committee Stage; hierin wordt het voorstel zin voor zin doorgelopen en vragen de leden van het House advies aan deskundigen.

De volgende stap is een terugkoppeling, waarna opnieuw de wet doorgenomen wordt met de aangebrachte wijzigingen erin verwerkt. Anders dan in Nederland gaat het wetsvoorstel daarna weer terug naar het House of Commons, tenzij de Lords geen wijzigingen hebben aangebracht. Deze fase duurt meestal wel veel korter dan de eerste behandeling door het House of Commons.

Lees meer »

Vrij goede resultaten donatie na hartstilstand buiten ziekenhuis  »

Om het aantal beschikbare donornieren te vergroten, staan sommige landen transplantatie van donornieren na 'onverwachte circulatiestilstand' toe. Transplantatie is in zo'n geval complexer dan anders, en wordt daarom niet overal toegepast, maar bijvoorbeeld wel in Spanje en Nederland. Uit recent Spaans onderzoek blijkt dat het gebruik van donornieren na een onverwachte circulatiestilstand acceptabele resultaten oplevert.

Lees meer »

Symposium als eerbetoon aan levende donoren »

Op 16 januari promoveert Marco van Londen in Groningen op een onderzoek dat eraan moet bijdragen dat levende nierdonatie nog veiliger wordt. Voorafgaand aan de plechtigheid organiseert het UMCG een klein symposium over levende donatie. Van Londen ziet het liefst veel patiënten en levende donoren komen, want: 'de promotie is niet alleen de bekroning van mijn onderzoek, maar ook een eerbetoon aan alle levende donoren'.

Lees meer »


Nieuwe donatiecampagne: (on)zinnig?

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier