Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieuwe criteria voor diagnose complicaties bij cystenieren

Door Brenda de Coninck 

Japanse onderzoekers hebben nieuwe criteria vastgelegd om infecties en bloedingen in cysten bij patiënten met cystenieren te diagnosticeren. Het onderscheid tussen beide complicaties is op deze manier ook te maken.

Infecties en bloedingen in cysten zijn veelvoorkomende en ernstige complicaties van autosomaal dominante polycystische nierziekte (ADPKD). Helaas zijn deze vaak moeilijk te diagnosticeren en te behandelen. Een recent Japans onderzoek was erop gericht de klinische kenmerken van de ADPKD-patiënten met een cystebloeding of -infectie te verduidelijken en te bepalen welke diagnostische criteria gebruikt kunnen worden om te bepalen van welke complicatie sprake is.

Patiënten met een duidelijke cyste-infectie of -bloeding werden tussen januari 2004 en oktober 2011 intensief onderzocht. Geïnfecteerde cysten werden vergeleken met normale cysten en cysten met een bloeding. Daarvoor vergeleek men symptomen, laboratoriumuitslagen, CT-scans en MRI-uitslagen (voor en na het begin van een infectie of bloeding).

Bij 24 patiënten was sprake van een infectie. Ontstekingsreacties met koorts en een verhoogde telling van witte bloedlichaampjes en verhoogd CRP (acute fase eiwit) duidden sterk op een cyste-infectie. Geïnfecteerde cysten konden daarnaast intensief worden opgespoord met diffusie gewogen MRI-beeldvorming (DWI - een MRI techniek waarbij niet naar de anatomische structuur wordt gekeken maar naar de thermodynamische beweging van watermoleculen). Buikpijn en/of opeenvolgende veranderingen op de MRI na het begin van de symptomen waren eveneens nuttig voor het localiseren van geïnfecteerde cysten.

12 patiënten hadden een acute bloeding in de cyste. Zij hadden pijn in de buik of macroscopische hematurie (zichtbaar bloed in de urine). De bloedingen waren op de CT-scan te herkennen aan een hoge dichtheid of een  massa-achtige gebied.

Acute cystebloeding en -infectie kunnen worden geïdentificeerd aan de hand van symptomen, laboratoriumgegevens en CT/MRI-bevindingen.

sterren Gepubliceerd: woensdag 01-08-2012
Bron: Clinical and Experimental Nephrology | Nog geen reacties
Kinderen met cystenieren hebben vaak hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk blijkt vaak voor te komen bij kinderen met cystenieren, zowel overdag als 's nachts. Ook bij kinderen die verder geen klachten hebben. Wel lijkt er een verband tussen hoe snel de cysten zich op de kinderleeftijd ontwikkelen en het risico op te hoge bloeddruk.

Cystenieren, specifiek ADPKD, is de meest voorkomende erfelijke nierziekte. Meestal geeft deze aandoening pas klachten als patiënten volwassen zijn. Maar soms treden er op kinder- of tienerleeftijd al symptomen op, zoals een hoge bloeddruk. Hoe vaak dat voorkomt is nog maar beperkt vastgelegd, omdat veel ouders die de aandoening zelf hebben, hun kinderen niet laten testen zolang die geen klachten hebben. De kinderen hoeven dan ook niet op te groeien in de wetenschap dat ze een ziekte hebben waar op dat moment niets aan te doen is.

Andere ouders laten hun kinderen juist wel testen, zodat ze er op tijd bij kunnen zijn als het kind klachten begint te krijgen. Van deze kinderen zijn dan vaak ook wel bloeddrukgegevens bekend. Een internationaal team onderzoekers heeft in 22 voornamelijk Europese behandelcentra gegevens verzameld van kinderen bij wie bevestigd was dat ze ADPKD hadden.

Lees meer »

Onderzoeksdeelnemers met cystenieren vooraf indelen voor meer effect »

Amerikaanse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om patiënten met erfelijke cystenieren in te delen naar ernst, op basis van beeldvormend onderzoek. Ze hebben deze methode getest op een groep patiënten uit een ander onderzoek. De indeling blijkt het mogelijk te maken die patiënten te selecteren bij wie de aandoening het snelst verergert, en bij wie daardoor ook het grootste effect van de onderzochte ingreep te zien is.

Lees meer »

Grotere kans op trombose bij verwijderen cystenieren tijdens transplantatie »

Met het oog op afstoting kan het geen kwaad in dezelfde operatie cystenieren te verwijderen en een donornier te plaatsen, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. Wel is er een hoger risico op trombose in de niervaten. Bij patiënten met polycysteuze nierziekte (Polycystic Kidney Disease - PCKD of ook wel PKD) ontstaan cysten (vochtblazen) in de nieren, die daardoor steeds slechter gaan functioneren. De ziekte is erfelijk.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier