Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieuwe Britse richtlijn opsporen nierfalen uitgegeven

Door Merel Dercksen 

Twee Britse organisaties hebben een richtlijn uitgegeven voor de vroegtijdige identificatie van mensen met een chronische nieraandoening. De handleiding is bedoeld voor artsen en gaat in op de aanbevolen manier van screening en wie er tot een risicogroep behoren. Ook de verdere begeleiding en behandeling van de patiŽnt als eenmaal een nieraandoening is geconstateerd, komen aan bod.

Het National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) en het National Collaborating Centre for Chronic Conditions hopen dat als artsen hun nieuwe richtlijn in hun praktijk toepassen, mensen met een beginnende nierziekte actief opgespoord worden. Hiermee zouden veel complicaties voorkomen en levens gered kunnen worden.

De basis van de richtlijn is het uitvoeren van simpele bloed- en urinetests bij mensen die een verhoogd risico op een chronische nierziekte lopen. Het gaat dan om het bepalen van het creatininegehalte van het bloed en de eventuele aanwezigheid van eiwit in de urine. Tot een risicogroep horen bijvoorbeeld mensen met diabetes, hoge bloeddruk, nierstenen of een vergrote prostaat. De richtlijn stelt nadrukkelijk dat leeftijd, geslacht of etniciteit alleen, geen reden zijn om iemand te testen. Een echo wordt aanbevolen wanneer de nierfunctie achteruitgaat, bij bloed in de urine en bij een familiegeschiedenis van polycystische nieren.

Ten slotte gaat de handleiding nog in op het geven van informatie, en op onder welke omstandigheden een patiŽnt moet worden doorverwezen naar een specialist.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 30-09-2008
Bron: NICE | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier