Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieuwe behandelwijze zieke nier wint prijs

Door Redactie - Ingezonden mededeling 

Mercurna, een spin-off in oprichting van het Radboudumc, ontwikkelt een nieuwe therapie voor nierpatiënten op basis van messengerRNA. Dit mRNA wordt door een klein eiwitfragment (peptide) precies afgeleverd op de plaats waar het zijn werk moet doen, namelijk in de nierfilters. Als winnaar van de Venture Challenge 2016 Spring Edition ontving Mercurna 25.000 euro voor de verdere ontwikkeling. Dat meldt het Radboudumc.

Bij veel patiënten met een chronische nierziekte bestaat schade aan de glomeruli, de nierfilters. De beschadiging veroorzaakt een lokale ontsteking, die nog meer schade veroorzaakt. Door deze vicieuze cirkel gaan de nieren steeds slechter werken en is uiteindelijk dialyse of een niertransplantatie nodig. 'Om verdere schade te voorkomen gebruiken nierpatiënten vaak medicijnen die de afweer onderdrukken, zoals ciclosporine, chloorambucil of cyclofosfamide', zegt Jürgen Dieker, onderzoeksdirecteur van Mercurna. 'Het nadeel van deze medicijnen is, dat ze niet alleen in de nier maar in het gehele lichaam werkzaam zijn, met allerlei bijwerkingen van dien. Bij veel patiënten kun je bovendien niet de optimale dosis geven omdat het medicijn dan te giftig wordt.'

Roland Brock, medeoprichter en adviseur van Mercurna, is als hoogleraar biochemie aan het Radboudumc gespecialiseerd in kleine eiwitten, zogenaamde peptiden, die de cel binnendringen. Brock: 'Deze cel-penetrerende peptiden zijn moleculaire vrachtwagens die allerlei materialen door de celmembraan heen de cel in kunnen brengen. Tijdens ons onderzoek zijn we onverwacht gestuit op een peptide dat specifiek naar de filtratie-units in de nier gaat en de rest van het lichaam links laat liggen. Inmiddels weten we ook waarom: in de glomeruli zitten receptoren die fungeren als docking-stations, als selectieve aanlegsteigers.'

Dieker, Brock en zijn collega's proberen om mRNA als medicijn te gebruiken. Dit blijkt namelijk te koppelen te zijn aan de peptiden, waardoor het geheel precies in de nierfilters kan worden afgeleverd. De werking van mRNA bestaat eruit dat het de bouwinstructies bevat waarmee de cel zelf grote hoeveelheden van een therapeutisch eiwit kan produceren. Eiwitten die de ontsteking in de glomeruli tegengaan of misschien wel volledig kunnen stoppen.

mRNA is steeds vaker onderwerp van onderzoek. Het heeft namelijk een voordeel boven DNA-therapie: het kan niet tot blijvende veranderingen in het genoom leiden en brengt daardoor ook niet het risico op kanker met zich mee. Het moet wel altijd gekoppeld zijn aan een andere stof, anders valt het uit elkaar voor het zijn werk kan doen. En een keer toedienen zal niet genoeg zijn, maar dat is met de meeste andere medicijnen ook het geval.

Wat begon als losse ideeën tijdens onderzoek dat werd uitgevoerd in samenwerking met het onderzoekslaboratorium Nierziekten in het Radboudumc onder leiding van Johan van der Vlag, is uitgegroeid tot een doordacht plan dat moet leiden tot een toepassing van de techniek in de praktijk. Mercurna heeft daarmee de Venture Challenge 2016 Spring Edition gewonnen, een landelijke competitie onder startende bedrijfjes in de life sciences. Nu is het tijd voor de volgende stap: het eerste precision medicine voor nierpatiënten.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 26-07-2016 | Nog geen reacties
Hogere sterfte niertransplantatiepatiŽnten die maagzuurremmers gebruiken

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Rianne Douwes en nefroloog Stephan Bakker van het UMCG over hun onderzoek naar het verband tussen het gebruik van maagzuurremmers en sterfte na niertransplantatie.

Rianne heeft geneeskunde gestudeerd aan de universiteit van Groningen. Tijdens haar studie was ze lid van het Prometheus-Nierteam, waardoor haar interesse in wetenschappelijk onderzoek en transplantatiegeneeskunde groeide. Haar laatste coschap heeft ze gedaan op de afdeling maag-, darm- en leverziekten. Sinds ruim drie jaar werkt zij als arts-onderzoeker voor de TransplantLines studie; een grootschalig onderzoek, langlopend onder in het UMCG getransplanteerde patiŽnten, onder leiding van prof. dr. Bakker. Passend bij haar interesse in de transplantatiegeneeskunde, alsmede het maagdarmstelsel, doet zij nu onderzoek naar het gebruik van maagzuurremmers bij patiŽnten met een niertransplantatie.

Lees meer »

Verfijndere behandeling ANCA-vasculitis stap dichterbij »

Van de Late Breaking Clinical Trials die tijdens het ERA-EDTA congres gepresenteerd zijn, hebben er twee betrekking op ANCA-vasculitis. Zowel met betrekking tot het terugdringen van een actieve aanval, als het voorkomen van een terugval is in Cambridge medicijnonderzoek gedaan dat een stap in de richting zet van meer op de patiënt afgestemde behandeling. Late Breaking Clinical Trials (LBCTs) zijn, zoals de naam al zegt, klinische studies, dus uitgevoerd onder patiënten.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »


Nieuwe behandelwijze zieke nier wint prijs

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier