Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieuwe artikelreeks: Zorgwekkend geringe toename potentiŽle orgaandonoren

Door Hanne Dijkstra 

In 2008 presenteerde de Coördinatiegroep Orgaandonatie het Masterplan Orgaandonatie. Een strategie om het aantal postmortale transplantaties binnen vijf jaar met minstens 25 procent te doen toenemen. Het toenmalige kabinet nam het advies grotendeels over en een actieve campagne ging van start om meer donoren te werven. Het aantal postmortale orgaandonaties steeg in de periode tussen het gekozen startpunt (het gemiddelde van de jaren 2005-2007) tot 2012 van 635 naar 746. Dat is 17,5 procent en dus lager dan de doelstelling. Bovendien ziet het er naar uit dat 2013 lager gaat scoren dan 2012.

De toename van het aantal postmortale orgaandonaties die er wél is, kan aan meerdere factoren worden toegeschreven. De belangrijkste verklaring ligt in de ziekenhuizen; betere communicatie met de nabestaanden en technologische verbeteringen maken het mogelijk dat er meer postmortale transplantaties worden uitgevoerd.

De ontwikkelingen rondom orgaandonatie zijn niet louter positief. Ondanks intensieve campagnes van de overheid is het aantal geregistreerde orgaandonoren namelijk maar mondjesmaat toegenomen. Het totaal aantal geregistreerden in 2008 bedroeg 5,35 miljoen en in 2012 was dit aantal gestegen tot 5,70 miljoen. Nog geen derde van de bevolking. En van de geregistreerden gaf maar een kleine 60 procent toestemming voor orgaandonatie.

Geringe stijging registraties zorgwekkend
De beperkte toename van het aantal geregistreerde orgaandonoren is opvallend en zorgwekkend, want de vele publieke acties hebben dus tot relatief weinig resultaat geleid. Het is lastig om hiervoor een verklaring te geven en het roept de vraag op wat er gedaan kan worden om mensen toch over de streep te trekken. Een meerderheid van de mensen geeft namelijk aan in theorie wel bereid te zijn om orgaandonor te worden, maar dit vertaalt zich niet naar actief handelen en registratie in het donorregister. Hoe komt dit?

Veelzijdige benadering voor een helder overzicht
De komende weken zal NierNieuws deze vraag verkennen. Waarom vertaalt een positieve intentie zich niet naar actief handelen? In hoeverre worden onze keuzes door externe factoren beïnvloed en wat betekent dit voor het huidige beslissingssysteem? Wat zijn de ethische bezwaren rondom het invoeren van een alternatief beslissingssysteem zoals Actieve Donor Registratie?

We gaan met een gevarieerde en veelzijdige benadering, van de psychologie van onze besluitvorming tot een herziening van het huidige systeem, een completer en genuanceerder beeld presenteren van de problematiek rond orgaandonatie. Dit is hard nodig, want het aantal benodigde organen gaat de komende jaren alleen maar stijgen. De nu al schrijnende situatie wordt daarmee nog nijpender.

Bijlage: VWS kamerrbrief doelstelling masterplan Orgaandonatie - 2008

sterren Gepubliceerd: maandag 02-12-2013 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • 2MH, Arnhem
  02-12-2013 14:45

  De minimale stijging die het kabinet voor ogen had was t.o.v. van het gemiddelde van 2005-2007.

  Dat gemiddelde was 636 postmortale donaties. Dat moest groeien met minimaal 25% in 2013. Dat is 800 postmortale donaties!

  Dat 2008 een heel slecht jaar zou worden wist niemand bij de start van het masterplan in de zomer van 2008. Maar dan nu zeggen dat het is gestegen en dan 2008 als basis jaar nemen is niet juist.


  In 2007 waren er al 729 postmortale donaties in dat licht is de prestatie van 2012 niet zo sterk. De cijfers over 2013 zijn zelf zorgwekkend.
De maatschappelijk werker is er voor iedereen

In de eerste gesprekken die medisch maatschappelijk werker Laura Haasdijk met patiŽnten voert vragen mensen zich af waarom ze naar de maatschappelijk werker moeten. Het voelt alsof er iets met ze aan de hand is. Terwijl het maatschappelijk werk tot het standaard aanbod hoort bij een nierziekte, net zoals de diŽtiste, verpleegkundige en de dokter. Onlangs hebben de maatschappelijk werkers die werkzaam zijn in de nefrologie hun visie op wat zij doen en hoe ze willen werken vastgelegd in de zogeheten kwaliteitsstandaarden. Deze zijn voor iedereen gratis te downloaden.

'Het kost altijd eventjes, misschien wel een paar gesprekjes, voordat mensen gaan ervaren wat maatschappelijk werk kan betekenen. Je hebt heel vaak een klein stukje weerstand te overwinnen,' vertelt Haasdijk. Zij werkt in het HagaZiekenhuis in Den Haag en is voorzitter van de Vereniging Maatschappelijk Werk Nefrologie. Haar werk is eigenlijk tweeledig, zo legt ze dat aan patiŽnten uit. Een nierziekte heeft heel veel invloed op je gewone leven. Een maatschappelijk werker kan je op weg helpen met praktische dingen, en ook psychosociale ondersteuning bieden.

Lees meer »

De regie over je leven krijgen kan je leren »

De regie over je leven met een chronische ziekte krijgen, dat kan je leren. Zelfmanagement is het toverwoord.

Lees meer »

Andreas Vesalius en zijn fascinatie voor de nier »

In de 16e eeuw was de medische wetenschap nog steeds gebaseerd op de wijsheid van de klassieke oudheid. Wetenschappers uit dit verre verleden bepaalden nog altijd hoe er over het menselijk lichaam werd gedacht. Ruim 2000 jaar lang waren de bevindingen van Aristoteles over de medische wetenschap onbetwist. Hoewel Aristoteles en later zijn volgeling Galenus (Grieks/Romeins arts 129-199 n.Chr.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier