Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieuwe aandacht voor Saar op de brancard

Door Merel Dercksen 

De Stichting 2 Miljoen Handtekeningen brengt de viral game 'Saar op de brancard' opnieuw onder de aandacht. Filmpjes met het cabaretduo Dames Voor Na Vieren moeten een jong publiek ertoe aanzetten, te tekenen voor een Actief Donorregistratiesysteem.

Burgerpetitie 2 Miljoen Handtekeningen pleit voor een wetswijziging die het Actief Donorregistratiesysteem invoert. Om dat te bereiken wil de stichting in september zo veel mogelijk handtekeningen overhandigen aan de (nieuwe) minister van Volksgezondheid. Drie maanden geleden lanceerden ze een 'viral game', waarbij spelers actrice Saar Koningsberger moeten redden door nieuwe organen in haar lichaam te stoppen. Het spel kan doorgestuurd worden via netwerken als Hyves en Twitter.

Deze week krijgt het spel nieuwe aandacht in filmpjes met het cabaretduo Dames Voor Na Vieren. Anne van Rijn en Hanneke Drenth figureren in een aantal korte promotiefilmpjes als verpleegsters. Zij rennen met een wachtende patiŽnt op de brancard langs verschillende locaties, die variŽren van een recyclewinkel tot een slagerij. De tijd dringt. Maar gelukkig is er altijd ergens een redder in de nood. De filmpjes worden verspreid op internet en vormen de basis voor een Red Saar-Tour. Deze Tour vindt plaats in de steden Utrecht, Amsterdam en Rotterdam. In de week van 7 juni. Op 10 juni komt de Tour langs de Dam, op 11 juni op het Stationsplein in Rotterdam.

Het eerste filmpje, dat vooral een jong publiek aan moet spreken, is te zien op YouTube.

sterren Gepubliceerd: woensdag 09-06-2010 | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier