Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieuw middel tegen nierkanker lijkt veilig

Door Merel Dercksen 

Een nieuw middel tegen uitgezaaide nierkanker lijkt veilig: het wordt tot nu toe goed verdragen. Het lopende onderzoek wordt uitgebreid naar meer patiŽnten, en een hogere dosering. Dat meldt de fabrikant, het Australische Bionomics Ltd.

Bionomics heeft een nieuw medicijn ontwikkeld dat mogelijk ingezet kan worden bij uitgezaaide nierkanker. Op dit moment krijgen patiŽnten daartegen, als eerdere behandelingen niet hielpen, Afinitor (Novartis). Het nieuwe middel van Bionomics, BNC105, wordt in de VS onderzocht als aanvulling op Afinitor. Het onderzoek bevindt zich nog in een vroeg stadium: er wordt nu gekeken of patiŽnten het verdragen.

Vorige maand maakte het bedrijf bekend dat een dosis van 12,6 mg/m2 veilig was. Daarna werd de dosis opgevoerd en kregen patiŽnten 16 mg/m2. Volgens Bionomics wordt ook die dosis goed verdragen. Alle nieuwe patiŽnten die nu nog aan het onderzoek gaan deelnemen, zullen deze hogere dosis krijgen. Op dit moment nemen 14 behandelcentra deel aan het onderzoek, de verwachting is dat dat er eind oktober 21 zijn.

Afinitor is een mTOR-remmer, en BNC105 is een middel dat de groei van bloedvaten in de tumor tegengaat. De medicijnen grijpen dus op een verschillend punt aan, en zouden elkaar daardoor kunnen aanvullen. Er zijn meer medicijnen die de vorming van bloedvaten remmen, maar die gaan niet samen met Afinitor. Volgens CEO dr. Deborah Rathjen van Bionomics is BNC105 het eerste medicijn in deze categorie dat wel tegelijkertijd met Afinitor gebruikt kan worden, zonder dat de bijwerkingen toenemen.

Bionomics verwacht veel van het nieuwe middel: in combinatie met Afinitor zou het een 'heel nieuwe behandelmogelijkheid voor patiŽnten met uitgezaaide nierkanker' opleveren, en het gaat ook getest worden bij vrouwen met kanker aan de eileiders.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 23-09-2011
Bron: Therapeutics Daily | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier