Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieuw medicijn nierkanker doorloopt versnelde toelatingsprocedure

Door Merel Dercksen 

Het Duitse bedrijf Wilex heeft bekendgemaakt dat de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) de zogenaamde Fast Track status heeft toegekend aan zijn medicijn Rencarex. Dat betekent dat het mogelijk eerder op de markt komt dan in de normale toelatingsprocedure het geval zou zijn. Rencarex is bedoeld voor de behandeling van nierkanker.

De werkzame stof in Rencarex is het antilichaam Girentuximab, dat bindt aan een antigeen dat overmatig tot expressie komt bij heldercellig niercelcarcinoom. Het antilichaam maakt de tumor zichtbaar voor het immuunsysteem, dat de cellen vervolgens kan aanvallen. Het is ontwikkeld als toevoeging aan de behandeling van tumoren van deze soort, die niet uitgezaaid zijn, bij patiënten die een hoog risico op terugkomen van de tumor lopen als ze geopereerd zijn. Hiervoor is op dit moment geen specifiek medicijn op de markt.

De ontwikkeling van Rencarex is op dit moment in fase 3. Er worden dus al wel gevorderde onderzoeken op mensen mee gedaan, maar de testfase is nog niet volledig voorbij. Door de FDA en het Europese geneesmiddelenagentschap EMA is het medicijn aangemerkt als weesgeneesmiddel. Dat biedt de fabrikant allerlei voordelen. Daar komt nu het Fast Track proces bij. Dat is ontwikkeld om te zorgen dat nieuwe medicijnen die gericht zijn op een ernstige ziekte en waarmee tot op dat moment geen vergelijkbaar middel bestaat, sneller beoordeeld kunnen worden door de FDA dan gebruikelijk is. Daarmee kunnen ze ook sneller ter beschikking van patiënten komen.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 25-10-2011 | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier