Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieuw, maar toch hetzelfde

Door Ad Nooitgedagt 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Alweer een nieuw jaar. En daarom ook van mij 'Les Meilleurs Voeux', wat u mag vertalen met 'de beste wensen voor u en uw geliefden'. Nog maar honderd zevenenveertig dialyses en dan is het alweer Oud Jaar. Ik heb er namelijk van de honderdzesenvijftig al weer negen opzitten. Gewoon een kwestie van rustig door spoelen. Ik noemde al eens eerder 'dat het leven sneller gaat wanneer je ouder wordt'.

Denk overigens niet dat ik, nog midden in de winter, alweer zo'n hang heb naar de volgende. Het gaat er puur om dat ik mij heb gevoegd in de gang der seizoenen en daar nog lang in mee hoop te mogen draaien. Maar binnenkort komen natuurlijk eerst weer aangenaam warmere en zonniger periodes; periodes van lange zomeravonden op het terras.  En vervolgens 'ontbot' dan ook alweer een nieuwe wijn. Maar eerst mogen we dus nog even door deze winter heen die ons mede het 'thuisgevoel' van wisselende seizoenen inprent.  Een winter die hier normaal gesproken iets 'grimmiger' wordt vanaf de tweede helft van januari tot een aardig eindje in februari. Mogelijk zelfs met een of twee dagen sneeuw waardoor ik me dan even niet waag aan een rit naar Taradeau, want die weg kent teveel bochten en vooral ook steile dieptes ernaast. En gestrooid of geruimd wordt er niet. Maar de wintertijd is ook de tijd van de geel bloeiende mimosa en winterjasmijn. En lekker 'smûk' (Fries voor 'gezellig'; spreek uit 'smoek') bij de openhaard.

We dialyseren in SERENA inmiddels weer 'onder ons', want de gasten van de andere groep, die vanwege Kerst en Oud en Nieuw tijdelijk bij ons waren 'ingekwartierd', zijn weer naar hun eigen vertrouwde avonden teruggekeerd. Volgende keer, eind dit jaar dus, zal het waarschijnlijk weer onze beurt zijn om ons in te passen in het gebeuren van die anderen. Ik schrijf 'waarschijnlijk' omdat we een schrikkeljaar beleven en ik dus nog even niet wil zien hoe Kerst en Oud en Nieuw zullen vallen.

Het kan bovendien ook nog heel anders uitpakken. Er staan mogelijk voor 2012 grote veranderingen in de sterren. In december vorig jaar werden we voorzichtig gepolst of er voldoende belangstelling was voor nachtdialyse. En die is er. Ook ik heb mijn belangstelling kenbaar gemaakt; het is beter voor hart en bloedvaten en mogelijk voor nog meer zaken. Er wordt langer, dus intenser gefilterd, maar rustiger gepompt. En dat is, zoals blijkt uit internationaal onderzoek, beter voor je welbevinden en overlevingskansen (nog minstens twintig jaar hè).

Deze nachtbehandeling zou, voor zover nu duidelijk, ongeveer inhouden: om eenentwintig uur aanprikken en om vijf uur worden afgekoppeld. Dus rond zes uur thuis.  Waarschijnlijk moet ik me dan nog een aantal uren terugtrekken in de gastenkamer. Nanny heeft ook recht op haar nachtrust. Naar ik vermoed moeten er echter nog wat praktische hobbels worden genomen. Een aantal infirmières moet bereid worden gevonden om de klus te klaren. Het zijn natuurlijk nog veel echtere nachtdiensten dan die ze nu draaien. En hun 'thuisfront' moet ook akkoord gaan. Zelf heb ik nog een belangrijk 'maar' met betrekking tot mijn eigen nachtrust: kan ik een complete 'nacht' bijslapen tijdens deze dialyse. En verder interesseert mij hevig hoe men eventuele 'onverhoedse bloedingen' bewaakt; zodat ik niet ongemerkt, al slapende, 'leeg loop'. Ik heb er wel vertrouwen in dat de HDF correct wordt herberekend van vier en een half uur dialyse naar acht uur. Voorlopig hebben Nanny en ik een 'positieve grondhouding' in dezen! Waar ken ik dat ook al weer van?

à la prochaine,

Ad
pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 21-01-2012 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • dgan, oostakker
    22-01-2012 13:04

    Ervoor gaan Ad&Nanny. Die nachtdialyses zijn toch beter voor hart-en bloedvaten. Ik dialyseer zo al 10 jaar en het gaat nog steeds goed met mij. Alhoewel ik af en toe toch eens moet terugkeren naar de dagdialyse omdat mijn nachtrust grondig verstoord is door het spoelen 's nachts. Maar ik blijf kiezen voor de nacht omwille van zijn immens grote voordelen. Hopelijk starten ze daar snel met een nachtsessie. Groetjes, Anneke
Dialyses tellen

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Het nieuwe jaar gaat gestaag zijn gang; we zijn al weer begin februari. En dan zit er dus alweer ruim een twaalfde deel van het jaar weggestopt achter onze rug. Hebt u het gemerkt? Snel hè? Die kalender van mijn farmaceut, waar ik vaste klant ben met al mijn ordonnances van SERENA, kan dus ook alweer voor ruim een twaalfde weg.

Ik heb het, misschien herinnert u het zich nog, ooit wel eens gehad over een boek van Douwe Draaisma - hoogleraar psychologie te Groningen - 'Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt'. Dit verhaal van mij is dus hoogstens een voorbereiding voor onze jongere collega's, die dit nog moeten ervaren. In het kort heb ik van Draaisma begrepen dat het op een bepaalde leeftijd gedeeltelijk de 'gewoonte' wordt die je dwars zit; alles wat je beleeft vermengt zich met al die soortgelijke herinneringen, vakanties, werk en dergelijke. Het wordt één grote brij die geen mijlpalen meer oplevert; heel anders dan vroeger op school waar iedere vrij weekend, vrije woensdagmiddag en iedere vakantie wél die mijlpaal was, waardoor het jaar - helaas voor ons toen - eindeloos duurde en er pas na heel lange tijd weer iets leuks gebeurde: je verjaardag, of eindelijk die vakantie (die toen overigens nog niet zo lang was al nu; althans dat staat me niet bij).

Lees meer »

NierNieuws column:
Père Noël contre la Dialyse
 »

NierNieuws Column 'Enchanté !' We waren door onze burgemeester op woensdag 3 december  uitgenodigd voor een Repas de Noel , dus kerstdiner. Voorzichtig gezegd, redelijk op tijd, als je bedenkt dat we eigenlijk deze dag en de volgende nodig hadden voor sinterklaasgedichten en de bijbehorend inkopen.

Lees meer »

NierNieuws column:
Schaalvergroting heeft goed uitgepakt
 »

NierNieuws Column 'Enchanté !' Sedert een aantal jaren maakt SERENA deel uit van een wereldwijde organisatie: DIAVERUM, aanwezig in achttien landen, waaronder voor zover ik weet niet Nederland. Men biedt 'revitaliserende' - oppeppende - vakantiereizen aan. Maar dat is meer een 'toetje'. Ons centrum is vooral lid geworden vanwege de grotere mogelijkheden voor samenwerking, gezamenlijke inkoop en ook gezamenlijk onderzoek in het belang van de dialysecliënten.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier