Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieuw luxe zorghotel in Bocholz biedt straks ook dialyse

Door Jeroen van Setten 

DialysepatiŽnten kunnen tijdens hun verblijf in het nieuw te bouwen 4-sterren hotel met zorg, Welloord Overhuizen in Bocholtz, voor hun dialyse terecht in het Atrium MC in Heerlen. Vandaag, zaterdag 5 juni 2010, wordt de overeenkomst getekend. Het zorghotel gaat in september open.

Mr. Leon Op 't Hoog, divisiedirecteur van Atrium MC en drs. Bart Lommen MBA, algemeen directeur van Welloord, zetten vanochtend hun handtekening onder het document dat vakantiedialyse voor nierpatiŽnten mogelijk maakt. De overeenkomst gaat ook in op verkenning van mogelijkheden tot samenwerking tussen het zorghotel en het ziekenhuis op andere terreinen binnen Atrium MC.

De samenwerking wordt aangegaan voor twee jaar, waarbij actief wordt bekeken welke andere innovatieve en op het welbevinden van de patiŽnt gerichte zorgarrangementen door beide partijen kunnen worden geboden.

Vanwege de Dag van de Bouw die ook vandaag plaatsvindt, stelt Welloord Overhuizen het bouwproject van 10.00 uur tot 16.00 uur open voor het publiek. Er zijn verschillende rondleidingen waarbij wordt uitgelegd hoe de hotelmatige zorgformule bij Welloord Overhuizen wordt ingericht.

Welloord is gevestigd in een boerderij. Er worden 72 kamers gebouwd voor mensen die zorg nodig hebben. Het hotel opent op 15 september de deuren.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 05-06-2010 | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier