Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieuw gen verandert beeld ontstaan nierkanker

Door Merel Dercksen 

Een internationale onderzoeksgroep heeft een gen ontdekt, dat bij een op de drie patiŽnten met heldercellig niercelcarcinoom gemuteerd is. Deze ziekte is de meest voorkomende vorm van nierkanker. Het gaat om het gen PBRM1, dat in 88 van 257 onderzochte stukjes weefsel van heldercellige niercelcarcinomen gemuteerd bleek. Het ontdekken van zo'n gen dat blijkbaar vaak bij een bepaalde vorm van kanker betrokken is, vergroot het inzicht in het ontstaan van de ziekte. En daarmee de kans dat er een remedie gevonden wordt.

'Tot voor kort spraken we, als we het over de genetische basis van niercarcinoom hadden, in feite over VHL (von Hippel-Lindau) - een gen dat gemuteerd is bij 8 van de 10 patiŽnten. Maar we gingen ervan uit dat dit niet het hele verhaal zou zijn,' zegt dr. Andy Futreal, hoofd van de afdeling Cancer Genetics and Genomics en co-hoofd van het Cancer Genome Project aan het Wellcome Trust Sanger Institute, een van de deelnemende onderzoekscentra.

Hetzelfde onderzoeksteam ontdekte hiervoor al drie genen die in gemuteerde vorm een kleine bijdrage leveren aan het ontstaan van nierkanker. De onderzoekers denken inmiddels de set genen die na mutatie leiden tot heldercellig niercelcarcinoom bijna helemaal te hebben gevonden. De meeste van die genen, inclusief PBRM1, blijken te coderen voor chromatine, het complex van DNA en eiwitten in de celkern. Dit houdt het DNA compact, zorgt dat het bij celdeling niet uitelkaar valt en is betrokken bij de regulatie ervan. De ontdekking dat de meeste genen die betrokken zijn bij nierkanker van invloed zijn op chromatine, heeft het beeld van het ontstaan van nierkanker veranderd.

Het nieuw ontdekte gen PBRM1 blijkt vlak naast het al bekende VHL te liggen op chromosoom 3, net als het ook pas geÔdentificeerde SETD2. De onderzoekers denken dat het feit dat de drie genen zo dicht bij elkaar liggen ervoor zorgt dat het eenvoudiger is alle drie de genen tegelijk te (laten) beschadigen. Bij een kopieerfoutje van precies dat deel van chromosoom 3 zouden vrij eenvoudig al deze drie genen gemuteerd kunnen raken. Ze vonden bij veel patiŽnten inderdaad mutaties in twee of zelfs alle drie de genen. Als genen die betrokken zijn bij een ziekte verspreid liggen, is het risico dat ze tegelijk aangetast zijn veel kleiner.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 25-01-2011
Bron: Nature | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier